Bokrecension: Slutet av Mats Strandberg

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Det Ă€r alltid roligt att lĂ€sa böcker som man vĂ€ntat lĂ€nge pĂ„, som liksom levt i periferin sĂ„ lĂ€nge att det nĂ€stan kĂ€nns som om man redan börjat pĂ„ dem nĂ€r man öppnar dem. Slutet Ă€r en sĂ„dan bok för mig. Eftersom jag följer Mats Strandberg pĂ„ sociala medier har jag sett uppdateringar kring boken, sett avslöjandet av titeln, sedan först en bit av omslaget, sedan hela.

Och för nÄgon mÄnad sedan lÄg manuset till boken bland recensionsexemplaren i Akademibokhandelns lunchrum, inlindat i en fejkad löpsedel som jag faktiskt tog med mig hem sedan. Sen, till sist, fick jag alltsÄ tag pÄ ett ex av boken pÄ bokmÀssan, signerat och allt, efter att ha hört Mats Strandberg sjÀlv prata om boken. Att öppna boken var alltsÄ efterlÀngtat.

Simon Ă€r sjutton Ă„r gammal och kommer aldrig att bli Ă€ldre. Det Ă€r en mĂ„nad kvar innan allt försvinner – hela mĂ€nskligheten kommer att gĂ„ under nĂ€r kometen Foxworth slĂ„r ned. Alla kommer dö vid samma tidpunkt. Och vad Ă€gnar man egentligen den sista tiden Ă„t? Simon och hans kompisar festar, alla försöker leva ut sina drömmar och uppfylla sina önskemĂ„l innan det Ă€r för sent.

Lucinda som Ă€r jĂ€mngammal med Simon börjar skriva i TellUs, en app som kommer sĂ€nda ut mĂ€nsklighetens historia i rymden. Hon har varit döende i cancer och kometens ankomst blir nĂ€stan en befrielse för henne – nu Ă€r alla lika döende som hon. Simon och Lucindas vĂ€gar korsas under tragiska omstĂ€ndigheter, och tillsammans söker de svar som de mĂ„ste försöka fĂ„ innan all tid runnit ut.

Jag var rÀdd att jag skulle ha höjt mina egna förvÀntningar orimligt mycket och att Slutet inte skulle kunna leva upp till dem, men nej.

SÄ fel jag hade. Slutet kan vara en av de bÀsta böcker jag lÀst hittills i Är och den har förgyllt mina pendlingsmorgnar sÄ mycket att nÀr den vÀl var slut var det nÀst intill deprimerande att Äka till jobbet. Jag som verkligen gillat bÄde FÀrjan och Hemmet fÄr nog ÀndÄ sÀga att den hÀr boken slÄr dem med hÀstlÀngder. Det Àr utan tvekan det bÀsta som jag lÀst av Strandberg hittills.

Kanske beror det pĂ„ att jag verkligen tilltalas av idĂ©n i boken – vad som skulle hĂ€nda om vi visste att vi alla skulle dö och precis nĂ€r.

Hur snart skulle samhÀllet falla ihop? NÀr skulle pengar sluta fungera? Hur skulle vi som mÀnniskor reagera? Och allt detta lyckas Strandberg att skildra sÄ vÀl att jag spenderat det mesta av lÀsningen med ett tryck av lÀtt panik över bröstet, nÀstan troendes att vÀrlden pÄ riktigt kommer gÄ under, att kometen Foxworth faktiskt snart Àr hÀr.

Förutom att skildringen av detta Àr spot-on sÄ Àr det nÀra nog ett snilledrag att göra Slutet till en ungdomsroman. För alla de dÀr stora livsfrÄgorna man brottas med i tonÄren stÀlls verkligen pÄ sin spets och tillför en svÄrslagen melankoli till boken som jag verkligen tilltalas av.

Naturligtvis lyckas boken ocksÄ sÄ bra eftersom karaktÀrerna verkligen Àr vÀlskrivna. De agerar mÀnskligt och inte alltid sympatiskt, och just dÀrför blir de sÄ verkliga. Och det gÀller inte bara Simon, som brottas med bÄde familjerelationer och en komplicerad kÀrleksrelation, utan ocksÄ Lucinda vars uppvaknande till vÀrlden Àr bÄde sorgligt och fint.

OcksÄ bokens bikaraktÀrer sprakar av liv, frÄn Simons mammor och deras anstrÀngningar för att hÄlla ihop sin relation för barnens skull in i det sista, till Tilda, som knyter samman Simon och Lucindas liv samtidigt som hennes eget liv faller samman. Kort sagt Àr det en fantastiskt studie i olika mÀnniskors reaktioner pÄ undergÄngen.

Slutet Àr bÄde en hjÀrtskÀrande och otroligt varm bok om att vara ung men i slutet av sitt liv, av orÀttvisan i det och hur man handskas med det. Jag gillar den rakt igenom, jag har varit som uppslukad av den och det finns nÀstan ingenting i den som jag inte gillar.

Det enda jag tror kan komma att ligga boken i fatet Àr att den Àr vÀldigt nutidsanknuten, och kanske kommer dess aktualitet inte att vara för alltid. Men hÀr och nu Àr det precis rÀtt bok vid rÀtt tillfÀlle.

“Slutet”, 2018

InlÀgg senast uppdaterat: 3 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇