Bokrecensioner: Sista brevet från din älskade av Jojo Moyes

Beräknad lästid: 5 minuter ⏳

Igår var jag i Uddevalla och fikade med en kompis. Det var mysigt med en liten catch up då vi inte träffats på länge.

I övrigt händer det inte så mycket kul denna helg, har som vanligt en del att plugga.

Vädret är ju inte heller speciellt upplyftande, grått och regnigt. Fast man märker ändå att vi börjar gå mot ljusare tider vilket är härligt. Jag har inte mycket mer att tillägga, så här nedan kan ni läsa min senaste bokrecension. Trevlig helg på er!

London 1960. När Jennifer Sterling vaknar upp på sjukhus minns hon ingenting. Inte den tragiska bilolyckan som gjort att hon hamnat där, inte sin man, inte ens vem hon är. Hon känner sig som en främling i sitt eget liv. Tills hon råkar hitta ett passionerat brev, undertecknat B, som ber henne att lämna sin man.

Många år senare, 2003, hittar journalisten Ellie samma gåtfulla brev i arkivet på tidningen där hon arbetar. Hon blir besatt av historien bakom, och hoppas att den ska kunna återuppliva hennes haltande karriär.

Om dessa två älskande fick ett lyckligt slut, kanske hon också kan bringa reda i sitt eget komplicerade kärleksliv? Ellies sökande kommer att skriva om historien och hjälpa henne att inse sanningen om sin egen, moderna romans.

Boken är uppdelad i tre delar och när jag läste del ett måste jag varit en aning frånvarande. Här pendlar berättelsen mellan då och nutid (före och efter Jennifers olycka) och det var först efter många sidor som jag kom i underfund med det.

Jag kan tycka att de olika tidsperspektiven skulle presenterats tydligare varje gång de skiftade. Boken är skriven ur de olika karaktärernas perspektiv och stundtals var det lite förvirrande. Jennifer och Ellie är bokens två huvudpersoner och jag gillar definitivt Jennifer mer.

Jennifer är en sofistikerad och smart kvinna. Hon kämpar med att hitta sig själv igen efter bilolyckan och försöker minnas sitt gamla liv. Jag kan verkligen förstå Jennifers totala förvirring och frustration. Det skulle vara så hemskt att vakna upp och befinna sig i samma situation som Jennifer. Hennes man Laurence är vresig person.

Under den första tiden efter olyckan försöker Jennifer att vara tillmötesgående och även han verkar vilja ha en nystart på deras äktenskap. Allt eftersom glider de längre och längre ifrån varandra.

När Jennifer frågar om olyckan blir svaren flyktiga. Ingen verkar vilja prata om vad som egentligen hände.

Man förstår att personerna i Jennifers omgivning döljer något för henne vilket ger en viss obehagskänsla. Ju längre in i bokens handling man kommer, desto fler frågetecken rätas ut kring detta.

Som man kan läsa på bokens baksida hittar Jennifer ett brev. Den hemliga avsändaren skriver väldigt fint, han är en riktig romantiker. Jag önskar nästan att vi hade varit lika formella i dagens samhälle som man var under 60-talet!

Dock förstår man att kvinnors ställning i samhället var helt annorlunda på den tiden. Jennifers man är rik och de bor i ett flott hus med hushållerska. Trots det är Jennifer hemmafru och förväntas inte göra så mycket. 

Ellie, huvudperson nummer två, är som sagt en tråkig karaktär i jämförelse med Jennifer. Ellie har en affär med en gift man. Deras relation är ganska meningslös och den innebär dessutom bara problem för dem båda.

Ellie får svårt att fokusera på journalistyrket och kan naturligtvis inte träffa sin älskare när helst hon vill.

Det känns som han enbart leker med hennes känslor och jag förstår inte varför hon låter sig bli behandlad på sättet. I övrigt verkar Ellie vara ganska ytlig och hon har inga höga ambitioner. Lyckligtvis tar hon sitt förnuft till fånga i slutet av boken.

Jag har inte så mycket mer att tillägga om Sista brevet från din älskade. Jag tycker tyvärr inte att boken är en fullpoängare men väl läsvärd. Ellies historia kommer in lite sent i boken och den var inte lika intressant som Jennifers.

Jag gav boken 3 av 5 stjärnor på Goodreads! Sophies historia, också skriven av Jojo Moyes, föll mig betydligt bättre i smak.

Avslutningsvis tycker jag ändå att Moyes skriver fantastiskt bra och jag kommer läsa hennes andra böcker.

Inlägg senast uppdaterat: 23 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇