Bokrecension: Simborgarmysteriet av Martin Widmark

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

”Simborgarmysteriet” av Martin Widmark Àr den 22:a i serien om Lasse Majas detektivbyrĂ„. Boken Ă€r skriven för barn som Ă€r 6-9 Ă„r gamla. Författaren anvĂ€nder enkel svenska som Ă€r lĂ€tt för utlandssvenska barn att förstĂ„. Boken fĂ„r tre solar av tre möjliga.

Historien utspelar sig pÄ badhuset i Valleby, dagen efter julafton. Det Àr dags för det Ärliga stora julsimmet som mÄnga av stadens invÄnare deltar i. Den berömda simhopparen Racke Bolinder Àr hedersgÀst och förgyller tillstÀllningen till deltagarnas förtjusning och irritation.

NÀr dörrarna Àr lÄsta töms de lÄsta skÄpen pÄ vÀrdesaker, vilket blir ett spÀnnande mysterium för Lasse Majas detektivbyrÄ att lösa.

Boken Ă€r illustrerad av Helena Willis och har bilder pĂ„ varje uppslag. Detta gör det lĂ€ttare att lĂ€sa för barn som Ă€r 6 Ă„r och som inte har vant sig vid kapitelböcker Ă€n. Illustrationerna Ă€r fĂ€rgglada och detaljrika, i en unik och mindre gullig stil Ă€n den jag Ă€r van vid frĂ„n Nordamerika.

Historien Ă€r finurlig och lĂ€tt för min sexĂ„ring att förstĂ„. Ett roligt inslag Ă€r att en av huvudpersonerna Ă€r lesbisk och Ă€r kĂ€r i en av sina kvinnliga medarbetare. Inte sĂ„ vanligt perspektiv för en barnbok i Nordamerika, men bra utgĂ„ngspunkt för en diskussion om vad det betyder att vara homosexuell.

”Simborgarmysteriet” tog oss tre kvĂ€llar att lĂ€sa. Varje kvĂ€ll var det lĂ€tt att fĂ„ Thor att hoppa i sĂ€ng, vilket alltid Ă€r det bĂ€sta betyget pĂ„ om boken Ă€r intressant eller ej. Boken kan köpas pÄ Adlibris.

Ladda ner appen för Lasse Majas DetektivbyrÄ. Appen Àr ett roligt men lite svÄrt spel, dÀr du fÄr ledtrÄdar av Lasse och Maja och kan hjÀlpa till att gripa tjuven. Det bÀsta Àr att kÀnna till karaktÀrerna i Valleby, men man kan ocksÄ anvÀnda logik nÀr man spelar.

Det Ă€r bra att sitta brevid barnet första gĂ„ngen man spelar, eftersom instruktionerna ibland bygger pĂ„ negativa pĂ„stĂ„enden, t.ex. ”tjuven jobbar inte pĂ„ skolan”. Instruktionerna Ă€r pĂ„ svenska och till skillnad frĂ„n mĂ„nga andra appar sĂ„ trĂ€nar denna faktiskt sprĂ„ket.

InlÀgg senast uppdaterat: 3 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇