Bokrecension: Sherlock Holmes: A Study in Scarlet av Sir Arthur Conan Doyle

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Jag har läst boken “Sherlock Holmes: A Study in Scarlet” (En studie i rött) som är skriven av Sir Arthur Conan Doyle. Han skrev den år 1887 och den publiceras i det årets upplaga av Beetons Christmas Annual. Det var den första boken han om privatdetektiven Sherlock Holmes och hans kompanjon Doktor Watson.

Han skrev senare totalt 4 stycken romaner och 56 korta berättelser om dem, dessa är indelade i fyra samlingar: The Adventures of Sherlock Holmes, The Memories of Sherlock Holmes, The Return of Sherlock Holmes, His Last Bow och The Case-Book of Sherlock Holmes.

Boken börjar med att Doktor John Watson (den är skriven ur hans perspektiv)  återvänder till England efter flera års militärtjänst i Afganistan som doktor i armén. När han kommer hem planerar han att bli civil doktor.

Han behöver någonstans att bo, men han har inte så mycket pengar. Så en gammal vän berättar att han känner en annan person som också letar efter en bostad och föreslår att de skulle dela på en lägenhet.

Denna person är Sherlock Holmes. Så Watson och Holmes flyttar tillsammans in i en lägenhet på 221B Baker Street i London.

När de bor där får Watson lära sig lite om Holmes: Han har varit kemist men arbetar främst som privatdetektiv, han är väldigt duktig på att spela fiol och att han kan dra slutsatser och lista ut händelseförlopp för brott bara genom att se brottsplatsen. Så han är bra som detektiv. Efter att den har bott tillsammans ett tag så får Holmes ett brott att reda ut.

Det är Brittiska polisen som vill ha hjälp att reda ut mordet på en man vid namn Enoch J. Drebber. Watson går med på att hjälpa till om han kan, så han följer men Holmes till brottsplatsen, som är ett gammalt hus i utkanten av London. När de kommer dit ligger den döda mannen mitt på golvet i vardagsrummet och på väggen står det RACHE (det betyder hämd på tyska), och det är skrivet i blod …

Jag tycker att det var en bra bok och den var inte alls förutsägbar, utan slutet var väldigt överraskande. Jag hade aldrig riktigt läst några deckare tidigare men jag tycker ändå att den, och de många andra Sherlock Holmes böckerna som jag har läst är väldigt bra.

Jag har läst den på engelska men den finns på svenska också. Det som är roligt är att, eftersom den är skriven på artonhundratalet, så använder författaren väldigt gammaldags engelska. Till exempel säger de inte ”twenty-five” utan ”five-and-twenty”.

Boken utspelar sig också ungefär när den skrevs, så de pratar om att de ska ”dispatch a wire”, som betyder att skicka ett telegrafmeddelande. Jag tror inte det finns någon annan bokserie som är lika omtyckt efter mer än hundra år som Sherlock Holmes.

Inlägg senast uppdaterat: 27 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇