Bokrecension: s/y Glädjen av Inger Alfvén

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Glädjen är en båt, en gul båt och det finns ingen som helst glädje på Glädjen när allt till slut blir som det blir. Egentligen är det en rätt tragisk bok rakt igenom och det är svårt att känna sympati för någon av karaktärerna. Sen är boken rakt igenom ansträngande eftersom det redan för början står klart att alla mår dåligt och en man och dennes son kommer att dö.

De är redan döda. Sen visar det sig att en annan pojke är död. Papporna är besynnerliga och besatta av att segla. Mammorna är bara till för att inte vilja segla men ställer snällt upp.

Allt är märkligt. Inger Alfvéns s/y Glädjen ges ut mot slutet av skjuttiotalet och det märks på språket, detaljerna och på dialogen. Och det märks även på att kvinnorna hela tiden måste hålla tillbaka, att det är männen som bestämmer och kvinnorna ger efter med sammanbitna käkar. Männen får göra som de vill, på ett ungefär.

Familj No.1: Mister sitt barn och vill ut och segla, köper en båt som mannen i Familj No.2 har byggt (de tappade rodret), sonen dog på båten och mannen försvann.

Familj No.2: Mannen och kvinnan har en son tillsammans, kvinnan har en dotter sedan tidigare men som kallar mannen för pappa. Mannen är hysterisk och vill följa sin dröm om att segla över atlanten, bygger en båt helt maniskt och alla andra rättar sig efter honom. Ingen säger ifrån. Kvinnan suktar efter en annan man, som hon träffar men som snart försvinner.

Familj No.1: Har förlorat deras son, oklart varför. Mannen blir besatt av segla. Kvinnan är besatt av deras döde son. Letar febrilt efter ett liv. Hittar en man (samme man som frun i familj No.2 suktade efter) som snart försvinner. Hur som helst är det mest bara tragiskt, alla mår så fruktansvärt dåligt och gömmer det bakom seglingen, byggandet av segelbåten – ingen säger något på allvar, med allvar, allt bara segar sig framåt. Ingen vinner.

Det är smutsiga och besvärande relationer som beskrivs, och de beskrivs som att de på något sätt utgör vardagen för många. Hur det är med det är svårt att säga och det spelar ingen roll.

Kvinnan i familj No.1 blir besatt av Familj No.2:s öde och börjar nysta i händelserna, och snart vill hon verkligen segla med båten där allt hände. s/y Glädjen är inte en kul bok, det är besvärligt att läsa den, vad Inger Alfvén vill med den är inte helt otydligt, relationer, segling och tragik.

Inlägg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇