Bokrecension: Room av Emma Donoghue

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

För nĂ„got Ă„r sedan dĂ„ jag bodde i England var jag hemma över jullovet och gick pĂ„ bio. Filmen var Room, och jag blev totalt knockad av upplevelsen. Kort efterĂ„t insĂ„g jag att den var baserad pĂ„ den hĂ€r boken, men jag har vĂ€ntat med att lĂ€sa den tills jag inte haft filmen i lika fĂ€rskt minne.

FemÄrige Jack bor med sin mamma, Ma, i ett rum med en sÀng, ett bad, en garderob, ett bord och en dörr som bara kan öppnas utifrÄn.

PÄ mattan finns en flÀck frÄn den gÄngen dÄ han föddes och om kvÀllarna kommer Gamle Nick. Jack Àlskar att titta pÄ tv, men han vet att ingenting dÀr Àr pÄ riktigt. Utanför rummet finns bara rymden. Men nu, nÀr han fyllt fem, har hans mamma bestÀmt sig för att berÀtta sanningen, och Jack mÄste bli den modigaste pojken i hela vÀrlden.

Trots att jag sett filmen och vet precis vart den hÀr boken barkar, sÄ har det varit helt otroligt spÀnnande lÀsning, tro det eller ej.

Room Àr sÄ pass vÀlskriven att det inte spelat nÄgon roll att jag vet vad som ska hÀnda, och jag har lÀst den hÀr fyrahundra sidor lÄnga romanen pÄ bara ett par dagar. Ett gott betyg bara det.

Boken Àr berÀttad helt och hÄllet ur Jacks perspektiv, och Donoghue gör ett helt fantastiskt jobb med att skildra hans verklighet. En situation som Àr mardrömslik att över huvud taget tÀnka pÄ berÀttas ur ett ovÀntat naivt och optimistiskt perspektiv.

Det blir ocksÄ en vÀldigt snygg kontrast nÀr Jacks barnslighet kontrasteras mot det oerhörda mörker som ligger och lurar, fullt synligt för lÀsaren men inte för huvudpersonen. Jacks sprÄk gör verkligen boken, som blir stundtals rolig, stundtals hjÀrtskÀrande.

Det hjĂ€lper ocksĂ„ att berĂ€ttelsen i Room Àr en vi kĂ€nner igen – vem har missat Josef Fritzl eller Ariel Castro och deras offer? Att det som hĂ€nder i romanen har hĂ€nt i verkligheten och fortsĂ€tter hĂ€nda runt om i vĂ€rlden ger den en trovĂ€rdighet som Ă€r pĂ„tagligt obehaglig.

Klaustrofobin Àr tryckande i skildringen av det lilla rummet dÀr Ma och Jack lever sina liv. Men trots att Room Àr en bok som tar upp oerhört jobbiga och verkliga Àmnen som kidnappning, fÄngenskap och vÄldtÀkt Àr det ÀndÄ inte en bok som handlar om dessa saker.

Mer Ă€n nĂ„got annat Ă€r Room en bok om Jacks och Mas relation, deras kĂ€rlek till varandra och vad de Ă€r villiga att gĂ„ igenom för varandras skull. Kanske Ă€r det  framför allt en bok om den oerhörda moderskĂ€rleken – om att riskera allt och Ă€nnu mer för sitt barns liv. 

Dessutom det Ă€r ocksĂ„ en bok om frihet och problemen som uppstĂ„r nĂ€r man blir fri, om att möta vĂ€rlden och slĂ€ppa sin trygghet – en annan, helt unik form av mod. Allt Ă€r Ă€mnen som Donoghue behandlar med expertis och det blir aldrig varken sentimentalt eller överdrivet.

Det Ă€r tvĂ€rtom en rakt igenom vĂ€lbalanserad roman som i och med sin berĂ€ttare nĂ„r svĂ„rslagna höjder. Och dessutom – för en gĂ„ngs skull kan jag ocksĂ„ sĂ€ga att den hĂ€r boken har en filmatisering som lever upp till sin förlaga.

“Room”, 2010

InlÀgg senast uppdaterat: 27 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇