Bokrecension: Röd som blod av Salla Simukka

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Titel: Röd som blod
Originalets titel: Punainen kuin veri
Författare: Salla Simukka
Serie: Lumikki Andersson #1
Språk: Svenska
Originalspråk: Finska
Förlag: Raben&Sjögren
Sidor: 236

Handling

Efter en lång tid av att blivit mobbad har Lumikki Andersson äntligen bestämt sig för att göra sin egen grej, så hon flyttar från sina föräldrar till Tampere för att kunna gå på det gymnasiet där. Det går däremot inte som hon väntat sig när hon hittar en massa blöta sedlar hängandes på tork i skolans mörkrum och helt plötsligt har hon och några andra elever blivit inblandade i en stor internationell narkotikasmuggling.

Karaktärer

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om Lumikki, jag gillar hur hon lärt sig att leva och ta hand om sig själv genom saker som tidigare har hänt i sitt liv men ibland tycker jag nog att hon är lite för nyfiken och inte riktigt tänker på konsekvenserna av vad hon gör. Men som huvudperson tycker jag verkligen att hon är bra och utan hennes nyfikenhet skulle det ju inte bli någon berättelse.

Tankar om boken

Jag måste faktiskt säga att trots att jag har hört mycket bra om den här boken så hade jag ändå väldigt låga förväntningar på den.

Jag hade läst vad den handlade om och lite så men tyckte det kändes som en sån där bok då personerna bara sätter sig själva i komplicerade situationer hela tiden och man känner inget medlidande utan man tycker bara det är rätt åt dem men så var absolut inte den här boken, och jag tror att det är därför som jag ändå gillade så pass mycket som jag gjorde.

Författaren, Salla Simukka, tycker jag verkligen lyckades med att få allt som händer att faktiskt kännas som något som skulle kunna hända. Det är ju inte varje dag som några tonåringar blir indragna i en narkotikasmuggling men den här boken är nog undantaget för det känns verkligen som att det här är något som skulle kunna hända i en liten stad i Finland.

En annan sak som den här boken verkligen bjuder på är spänning. Boken är verkligen uppbyggd för att läsaren inte ska vilja lägga ifrån sig boken. Miljöbeskrivningarna gillade jag dessutom de kändes ganska unika, som om författaren hade ett lite eget sätt att beskriva, vilket verkligen är positivt när man läser mycket.

Det var ändå några saker i boken som jag störde mig en del på; att den var väldigt förutsägbar ibland, man kunde verkligen veta vad som skulle hända näst, även om det inte gällde alla fall då det ibland faktiskt hände något som man inte alls var beredd på.

Sedan störde jag mig även på att vissa saker som de gjorde kändes bara för enkla. Som att det bara inte borde gå.

Inlägg senast uppdaterat: 3 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇