Bokrecension: Ringaren i Notre-Dame av Victor Hugo

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Titel: Ringaren i Notre-Dame
Originaltitel: Notre-Dame de Paris
Författare: Victor Hugo var en fransk författare som levde pÄ 1800-talet. Han har Àven skrivit den mycket kÀnda romanen SamhÀllets Olycksbarn (Les Miserables).
Först utgiven: 1831
Genre: Jag hade svÄrt att definiera boken, men pÄ Wikipedia stÄr det en skrÀckromantisk medeltidsroman vilket faktiskt sammanfattar allt ganska bra.

Det Àr snart dags för mig att sammanfatta mitt klassiker-Är, och jag kan utan tvekan sÀga att den hÀr boken kommer hamna mycket högt pÄ listan. Jag blev vÀldigt positivt överraskad. Boken var i princip allt en bok ska vara; spÀnnande, sorglig, tragisk, romantisk och humoristisk.

Den kÀndes ganska modern pÄ det sÀttet att jag (som tonÄring) blev vÀldigt tilltalad av den.Jag hade lÀtt att ta till mig sprÄket, och handlingen var spÀnnande. Om du Àr en tonÄring som tycker klassiker Àr svÄrlÀsta och trÄkiga, sÄ kan jag rekommendera den hÀr!


 Boken handlar om en vÀldans massa karaktÀrer, men jag skulle ÀndÄ sÀga att bokens huvudkaraktÀr Àr zigenarflickan Esmeralda.

Hon dansar sig fram pĂ„ Paris’ gator tillsammans med sin lilla begĂ„vade get Djali. Det finns tvĂ„ andra huvudkaraktĂ€rer. Den första Ă€r Claude Frollo; en tystlĂ„ten och fundersam man som jobbar som Ă€rkediakon i Notre-Dame (som Ă€r en kyrka i Paris, för er som inte visste).

Den andra kallas Quasimodo, och jobbar som ringare i kyrkan.

Han Àr en missbildad och hatad figur som lÀmnades till kyrkan som spÀdbarn. Den allmÀna Äsikten var dÄ att ta död pÄ barnet, men Claude Frollo tog sig an honom och gav honom sÄ smÄningom jobb i kyrkan. 

BÄde Quasimodo och Claude Frollo blir olyckligt kÀra i Esmeralda. Quasimodo pÄ ett sÀtt som fÄr lÀsaren att grÄta tÄrar av medlidande och Claude Frollo pÄ ett sÀtt som snarare fÄr lÀsaren att grÄta tÄrar av ilska och avsky.

Esmeralda, dÀr emot, Àr olyckligt kÀr i en stadsvakt, som Àven Àr kÀr i henne men förlovad pÄ annat hÄll.  Esmeralda blir oskyldigt anklagad för hÀxeri och mord; och dÄ ser Quasimodo det som sin personliga uppgift att rÀdda henne frÄn galgen.

Han gömmer henne i kyrkan. Hela spektaklet vĂ€cker en enorm ilska hos folket i MirakelgĂ„rden – en slags klubb för tiggare, tjuvar och lösdrivare som Esmeralda Ă€r med i – och de bestĂ€mmer sig för att göra uppror, storma Notre-Dame och ta Esmeralda tillbaka. 


Som sagt blev jag positivt överraskad av den hÀr boken. Efter att ha tragglat mig igenom den extremt lÄnga inledningen sÄ tog handlingen fart pÄ riktigt och jag kunde knappt slÀppa den (förutom för att lÀsa Nyckeln sÄ klart, men det Àr vÀl accepterat, antar jag).

SprÄket var mÄlande och detaljerat pÄ ett sÀtt som verkligen gav mig en fÀrgstark bild av 1400-talets Paris.

Jag tyckte nĂ€stan aldrig att det var sĂ€rskilt svĂ„rlĂ€st. (Jag medger att vid ett tillfĂ€lle sĂ„ skummade jag igenom nĂ„gra sidor – det var nĂ€r författaren tyckte att det var nödvĂ€ndigt att dedikera ca 3 kapitel till arkitektur genom tiderna, och det tyckte jag inte var sĂ„ jĂ€tterelevant.)

Hur som helst var det en mycket spÀnnande bok som var bÄde sorglig och rolig, och den hade ett vÀldigt tragiskt slut som avslutning pÄ en ganska tragisk berÀttelse.   

Betyg: 5/5, rekommenderas!

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇