Bokrecension: Ribbings etikett av Magdalena Ribbing

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

I Magdalena Ribbings nya vett och etikett bok för unga skriver hon om det vanliga, att tacka, att sĂ€ga hej, att ha ett bordsskick, pengar, vĂ€nner, presenter osv
 Helt enkelt hur man borde bete sig, lite allmĂ€nt hyfs.

Mycket av det som stĂ„r i boken Ă€r ju sĂ„dant man redan lĂ€rt sig av sina förĂ€ldrar. Att alltid tacka, att inte följa med okĂ€nda mĂ€nniskor som försöker locka med godis, bordsskick


DÀrför fick jag inte ut sÄ mycket av boken.

Boken Àr till för de lite yngre. tredje, fjÀrde och kanske femteklassare. Illustrationerna Àr ganska barnsliga och texten vÀldigt stor och enkel att lÀsa. DÀremot mÀrkte jag trots utseendet att det var en Àldre som skrivit det mesta. Speciellt nÀr det gÀllde klÀder.

I skolan ska man klÀ sig i Jeans och en tröja eller skorta. Fina modeklÀder blir bara misslyckat. Ja, nÄgot i den stilen stod det. Hur man ska klÀ sig tyckte jag var ett onödigt kapitel, för det Àr upp till var och en.

Det rÀcker med att ens mamma tjatar pÄ en, man behöver inte Ànnu en uppmaning över vilka klÀder man köper och inte köper.Ribbing sÀger ocksÄ att man inte ska bÀra mössa inomhus, att det Àr ohövligt.

SÄ började jag fundera över det hÀr med mössa. I skolan Àr alla vuxna och Àldre emot att man bÀr mössa inomhus (och jag vet att de flesta av er vuxna som lÀser detta ocksÄ tycker det). Men alla unga tycker att det Àr hur okej som helst. Vuxna kan predika om det men jag har mÀrkt att ingen tar Ät sig.

Att bÀra mössa pÄ lektionerna Àr en av de största diskussionerna fÄr klass kan uppkomma, eller den enda diskussionen hela klassen Àr ivrig att delta i och det blir oftast eleverna mot lÀraren.

Det som jag tyckte var bÀst i boken var ÄldersgrÀnserna i slutet. Visst, nu nÀr jag fyllde femton Àr jag straffmyndig och jag fÄr Äka moppe Jippi!? Men nÀr jag Àr sexton dÀremot.

Skolplikten upphör (nÀr jag gÄtt ut nian), jag fÄr starta egen firma, jag fÄr bestÀmma över de pengar jag tjÀnat, jag fÄr ta körkort för traktor, jag fÄr övningsköra bil och jag fÄr studiebidrag.

Det finns alltid nÄgot att se fram emot. Eller okej, jag hade inte tÀnkt hoppa av skolan eller ta traktorkörkort, men jag kan ju faktiskt det.

InlÀgg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇