Bokrecension: Resenärerna av Regina Porter

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Resenärerna av Regina Porter (Norstedts, 2020) är en myllrande roman om en period i USA:s historia, från 50-talet till Obamas första år. Vi får möta många olika människor, som på olika sätt hör ihop.  

Möt James Vincent Jr, en vit man av irländsk härkomst uppvuxen under knappa omständigheter på Long Island och på andra ställen, som blir en framgångsrik advokat på Manhattan. Möt Agnes Miller, en svart kvinna som efter en traumatisk upplevelse lämnar Georgia för Bronx, strax innan hennes nyblivne äkta man Eddie Christie kallas in till Vietnamkriget och lämnar henne med två små döttrar.

Möt Rufus, son till James och litteraturvetare, som gifter sig med Agnes yngsta dotter Claudia, även hon litteraturvetare, och deras två barn. Möt även de andra individerna, där klass, kön och etnicitet har betydelse för det liv man får, kanske även det liv man vill ha.

Man har drömmar och förhoppningar, för en del infrias de flesta, åter andra får lära sig att leva med en ständig saknad av det som kunde ha varit. Porter är en mästare på att synliggöra detta på ett sätt som inte känns krystat utan äkta.

Det enda negativa jag ser med romanen, är att den hoppar så mycket i både tid och rum att det i början var svårt att hålla reda på vem man för tillfället läste och i vilken relation denne har till de andra. Detta störde flytet i läsningen.

Inlägg senast uppdaterat: 25 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇