Bokrecension: Putins nya Ryssland och det förflutnas skuggor

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Ni som känner mig och har följt mig ett tag, vet vid det här laget att jag har ett stort intresse för Ryssland och har så haft i många år. Jag har nu läst Shaun Walkers Putins Ryssland och det förflutnas skuggor (Ordfront, 2020).

Walker var i över 10 år korrespondent i Ryssland för bl a The Guardian och The Independent.

Nästan över en natt ändras världshistorien på ett dramatiskt sätt. Ett stort imperium faller – och fallet är stort. Det som många trodde var början på en ny era av demokrati, utveckling, frihet och välstånd, visar sig bli ett årtionde av korruption, stagnation och fattigdom.

Ett fåtal blev snuskigt rika, medan flertalet fick det betydligt sämre.

Inte så konstigt då om man vill minnas Sovjettiden som en bra tid, där man kanske inte kunde säga allt man ville, men i alla fall hade mat och arbete. Hunger och motgångar gör någonting med en människa; man har en tendens att skriva om historien så att det passar en själv.

När det man känner till och höll för en evig sanning helt plötsligt faller, då lämnas man i ett vakuum som är svårt att fylla med någonting beständigt. Lättare då att falla tillbaka till nostalgiska tillbakablickar och hylla det förflutna – hur hemskt det än var.

Walker ger en rättvis bild av hur dagens Ryssland gärna hyllar Sovjettidens stabilitet, dess kraft och styrka, ja, t o m upphöjer Stalin till en bra ledare. För att göra omelett måste man krossa några ägg, Stalin räddade oss från fascisterna, han hade inget val utan var tvungen att ta i med hårdhandskarna mot förrädare, etc.

Man ser på det förflutnas fasor med linser som förvränger bilden och ser det man vill se. Allt annat är västpropaganda. Denna uppfattning återkommer gång på gång i det Walker berättar.

På fullt allvar tror ryssarna att Sovjet räddade Europa från fascisterna, att alla andra länder hade kapitulerat. Man firar segerdagen med pompa och ståt.

Detta började på allvar när Putin kom till makten, för han insåg att tilltron och stolheten över sitt eget land var en viktig faktor för att få folk att lita på honom.

Putin gav dem nytt hopp, nytt liv, en ny glädje över tillvaron. Han gav dem också en tydlig fiende, väst.

Shaun Walker ger en heltäckande bild av hur Ryssland har hanterat kriget, efterkrigstiden och tiden efter Sovjetunionens kollaps. Han ger också en klar översikt över vilken roll Putin spelat och hur han har velat att ryssarna ska hantera det förflutnas skuggor.

Walker reser till Moskva, till Sibirien, till fd GULAG-läger och till Ukraina för att undersöka hur Sovjets kollaps har påverkat Putins politik och hur nostalgi påverkar verklighetsuppfattningen.

Inlägg senast uppdaterat: 23 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇