Bokrecension: Putins krets: Maktkampen om det moderna Ryssland

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Catherine Belton Àr journalist och har tidigare arbetat som utlandskorrespondent i Moskva. Hennes bok Putins krets. Maktkampen om det moderna Ryssland utsÄgs som en av Ärets bÀsta böcker enligt nÄgra större amerikanska nyhetstidningar.

Jag har lÀst denna bok och som historiker och Rysslandnörd (de med Asperger brukar ha ett nördintresse; be dom inte laga mat, handla eller socialisera, men be dom berÀtta om sitt intresse!) sÄ mÄste jag sÀga att denna bok Àr en guldgruva.

Belton gĂ„r noggrannt igenom – utan att det blir lĂ„ngtrĂ„kigt – Putins vĂ€g till makten; vilka de var som stod bakom honom, hur det samhĂ€lle sĂ„g ut som möjliggjorde hans vĂ€g till toppen, hur historiska hĂ€ndelser och personliga egenskaper tillĂ€t en till synes grĂ„ och anonym man att bli president över en vĂ€rldsmakt. 

 Det Àr bara det att Putin inte alls Àr nÄgon grÄ och trist byrÄkrat.

Han Àr det som han vill att andra ska se honom som, som de vill se honom som. Hans vÀg till makten berodde dels pÄ egen ambition, men ocksÄ pÄ mÀnniskor i hans krets som sjÀlva ville ha makt, som ville göra Ryssland stort och mÀktigt igen.

Putin Ă€r den ledare det ryska folket vill ha. Liksom en outtalad överenskommelse sĂ„ ger en stark ledare ryssarna stabilitet, fred och vĂ€lstĂ„nd – sĂ„ lĂ€nge dom gör som han sĂ€ger. Detta tsar-beteende ligger djupt rotad i den ryska sjĂ€len.

Belton har fÄtt tillgÄng till tidigare okÀnt material och det som framkommer om Putin Àr sÄdant jag anat vara sant, men nu fÄtt bekrÀftat svart pÄ vitt. Jag Àr mycket imponerad av hennes djupa grÀvande i arkiv, hennes intervjuer med mÀnniskor som stÄtt eller fortfarande stÄr Putin nÀra. Hon har lyckats nyansera bilden av en gÄtfull man.

Att lÀsa denna bok ger en djupare förstÄelse för vad som sker i Ryssland och hur det samhÀlle ser ut som format mannen och vÀrldsledaren Putin. Jag anser att denna bok borde bli en del av kurslitteraturen pÄ universitetet i de kurser och utbildningar som Àr relevanta.

InlÀgg senast uppdaterat: 28 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇