Skolan ska vara trygg för alla barn – inte bara neurotypiska

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Pojken med extra allt

Skolan är svår att handskas med för de allra flesta barn, men ännu svårare blir det om man är neurodivergent. Det är oerhört lätt som lärare att avfärda dessa barn som bråkiga eller som hopplösa fall. Då behöver man nämligen inte göra något alls – ansvaret ligger hos någon annan.

Så får det givetvis inte vara. Framtiden ligger i barnens händer och barnen ligger i våras. Genom att ge de “bråkiga” eleverna det stöd och den kärlek de behöver kan man göra skillnad både på individ- och samhällsnivå.

Denna artikel redogör för en bok som behandlar just detta ämne, nämligen Pojken med extra allt. Få reda på huruvida boken passar in på just dina behov!

Boken köper du enklast via följande länk: https://www.bokus.com/bok/9789188149527/pojken-med-extra-allt-hur-larare-kan-bemota-adhd-och-autism/

Om författaren

I Pojken med extra allt skriver läraren och bloggaren Alexander Skytte om sina svårigheter under barndomen, då han gjorde sitt bästa att jonglera diagnoserna ADHD och autism med skolgången.

Skytte är lärare i idrott och hälsa, och har dessutom arbetat i fritidshem. I sin kamp för bättre förutsättningar för funktionsnedsatta barn föreläser han dessutom i skolor. På nätet är han känd som “Bokstavspedagogen”.

Varför blir vissa barn bråkmakare?

Vad skiljer vissa barn från andra? För de som kämpar med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (npf) är det inte lätt (rentav omöjligt) att bete sig som alla andra barn. Hjärnkemin ser helt enkelt annorlunda ut och det påverkar förstås förutsättningarna för barnet.

I Pojken med extra allt delar Skytte med sig av sina reflektioner som vuxen med npf-diagnos. Han blickar tillbaka på barndomen och utvärderar hur hans funktionsnedsättningar påverkat såväl skolgången som alla runtomkring.

Ofta motiveras dessa barn av en känsla av utanförskap. När man inte får utlopp för de sociala behoven och känner sig bortglömd är det vanligt att man ställer till med problem, för att få den uppmärksamhet man kräver.

– Det enda jag ville var att passa in, skriver Skytte. Så jag gjorde det jag kunde, jag bråkade.

Riktiga erfarenheter från någon som kan

Här får man alltså ta del av riktiga erfarenheter från någon som haft en turbulent skoltid och en problematisk barndom. Att läsa om dessa erfarenheter hjälper alla, från föräldrar och lärare till barnen själva.

Fokuset för Skytte ligger dock på att utbilda lärare om npf-diagnoser för att på så vis ge dem de verktyg som krävs för att hjälpa deras elever på rätt sätt.

I samband med de personliga erfarenheterna bjuder författaren dessutom på kopplingar till aktuell forskning och teori kring det han diskuterar. Det ger boken ett ytterligare djup och innebär att detta är en handbok som alla lärare borde ha på bokhyllan!

Sammanfattning

Pojken med extra allt är en otroligt givande bok som har mycket att erbjuda föräldrar, lärare och andra som är intresserade av att lära sig mer om npf-diagnoser.

Författaren handskas själv med diagnoserna autism och adhd. I boken hittar man alltså riktiga erfarenheter från någon som varit med om det hela, samt praktiska tips som kan hjälpa lärare att på bättre sätt hantera barn som skiljer sig från normen.

Boken utgör ett värdefullt verktyg för lärare och bidrar till att skapa dialog och utbilda pedagoger kring funktionsnedsatta barn.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇