Bokrecension: Pojkarna av Jessica Schiefauer

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: Pojkarna
Författare: Jessica Schiefauer
Serie: –
OriginalsprÄk: Svenska
Originaltitel: Pojkarna

Pojkarna handlar om fjortonÄriga Kim och hennes tvÄ vÀnner, Bella och Momo. Flickorna gÄr pÄ högstadiet och kÀmpar med vanliga tonÄrsproblem i en period dÀr testosteronet flödar genom skolans korridorer.

Flickorna blir nĂ€stan dagligen diskriminerade pĂ„ grund av sitt kön och de jĂ€mnĂ„riga pojkarna ser det som sin rĂ€tt att antasta flickorna och kalla dem för nedvĂ€rderande saker. Troligen utspelar sig boken i ett modernt “verkligt” samhĂ€lle dĂ€r detta Ă€r författarens syn pĂ„ hur flickor och pojkar uppför sig och behandlas.

Men sÄ hittar flickorna ett sÀtt att förvandla sig till pojkar och en helt ny vÀrld öppnar sig för dem.

Nu kan de gÄ pÄ gatorna i staden utan att kÀnna klibbiga blickar av kÄta pojkar i ryggen. Inte heller behöver de skÀmmas för sina bröst eller kÀnna obehagliga hÀnder pÄ sin kropp. Men sÄ lÀr Kim kÀnna Tony, en kille som inte Àr speciellt förtjust i tjejer.

Kim blir förÀlskad men Tony vill inte ha nÄgot med henne att göra, sÄ lÀnge hon Àr flicka. Kim blir allt mer intrasslad i sin relation med Tony och hans sÀtt att leva. NÀr Kim sedan inser att hon inte alltid kommer kunna förvandlas till en pojke blir hon förkrossad.

Kommentar

Jag har vÀldigt blandade tankar och kÀnslor för den hÀr boken. Handlingen i sig Àr vÀldigt intressant och ganska spÀnnande. Men författarens synsÀtt pÄ mÀn Àr vÀldigt otÀck och hemsk.

Annars tycker jag att hennes budskap i sig Àr bra, att visa hur mÀn och kvinnor behandlas pÄ olika sÀtt.
Men sÀttet hon gör det pÄ Àr inte helt okej.

Boken Ă€r pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt vĂ€ldigt tragisk och jag tycker synd om alla karaktĂ€rer. 

Hur som helst sĂ„ Ă€r boken helt okej. Jag lĂ€ste den som en del i ett skolarbete och har redan analyserat den ur alla vinklar, sĂ„ dĂ€rför kĂ€nner jag mig lite “trött” pĂ„ den. Som sagt Ă€r budskapet i sig bra, men framstĂ€lls pĂ„ fel sĂ€tt.

Hade hon haft med manliga karaktÀrer som framstÀlldes som snÀlla, sÄ hade det varit en helt annan sak. Men nej, det hÀr blir bara fel.

InlÀgg senast uppdaterat: 4 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇