Bokrecension: Personal Demon av Kelley Armstrong

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Hope Adams Ă€r ung, snygg, arbetar som journalist
 och har en omĂ€ttlig hunger för kaos.
Samtidigt som hon njuter av det, av död, smÀrta och sorg, sÄ kÀnner hon sig otroligt skyldig.

Hon mÄste stÀndigt dölja hur mycket hon fÄr ut av andras kaos och att hon söker upp det, avnjuter det, gör att hon kÀnner sig omÀnsklig och elak. Hope Àr halvdemon, men betyder det att hon inte kan kÀnna mÀnskliga kÀnslor?

NĂ€r Benicio Cortez, överhuvudet i the Cortez Cabal, erbjuder henne ett jobb dröjer det inte lĂ€nge förrĂ€n hon accepterar. Det hĂ€r Ă€r chansen hon vĂ€ntat pĂ„ – att kunna testa sig sjĂ€lv. Se vad hon klarar. LĂ€ra sig att kontrollera sitt begĂ€r.

Hon ska nĂ€stla sig in hos ett övernaturligt gĂ€ng i Miami, som hotar the Cortez Cabal genom naiva, men destruktiva, smĂ„ planer. VĂ€l dĂ€r, med ny identitet, möter hon medlemmarna i det gĂ€ng hon ska hĂ„lla koll pĂ„ och fĂ„ information ifrĂ„n. Det Ă€r Guy, ledaren, och hans underordnade unga medhjĂ€lpare. En av dem Ă€r Jaz – en magiker med ett ansikte hon snabbt faller för
 och en aura av kaos som drar henne med sig.

Medan hon blir allt mer involverad med Jaz och rider pÄ de visioner av kaos som gÀnget Àr upphov till, kommer Karl till Miami.

Karl Ă€r varulven som just fĂ„tt tilltrĂ€de till Flocken, hennes bĂ€ste vĂ€n och kanske nĂ„got mer
 som nyss lĂ€mnat henne och sĂ„rat henne djupare Ă€n vad hon trodde var möjligt. Och som om inte hennes ilska mot honom vore nog, sĂ„ Ă€r han inte heller sĂ€rskilt glad över vad hon hĂ„ller pĂ„ med tillsammans med gĂ€nget.

Det stÄr snart klart att Karl kanske har rÀtt. Kanske har Hope tagit sig vatten över huvudet den hÀr gÄngen. Hon krÀver alltmer kaos, mer förstörelse, och hon kan inte stoppa det.

Ligger det nĂ„got i vad Karl tror – att Benicio Cortez gett henne det hĂ€r jobbet för att locka henne till ett framtida jobb hos honom?
Men snart börjar saker hĂ€nda lite för snabbt och blir för farliga. Det som var amatörmĂ€ssiga slag mot Cortez Cabal blir snart nĂ„got mycket större
 Och Hope sjĂ€lv skulle helst av allt skulle vilja strunta i sin mĂ€nskliga sida och sina plikter, bara lĂ„ta kaoset bĂ€ra bort henne


Personal Demon Àr Ă„ttonde boken i serien om övernaturliga kvinnor. I början tycker jag inte riktigt om boken – Hope Ă€r en för ny karaktĂ€r som jag inte riktigt kĂ€nner Ă€n, och tillsammans med the Cortez Cabal som inte Ă€r riktigt lĂ€tt att förstĂ„ pĂ„ engelska, sĂ„ Ă€r jag lite off. Men sedan, nĂ€r saker blir komplicerade och spĂ€nnande, sĂ„ Ă€r det omöjligt att sluta lĂ€sa.

Hope Àr en komplex karaktÀr pÄ grund av sin förmÄga att uppfatta kaos.

Det Àr intressant att se hur hon inte Àr uppenbart god som de förra hjÀltinnorna, utan snarare vÀldigt lockad av den mörkare delen av sig sjÀlv. Hennes hunger för kaos drar paralleller till beroende, droger och alkohol. Det gÄr att applicera pÄ lÀsaren och man kÀnner igen sig och kan förestÀlla sig hur det Àr att vara Hope, fylld med skuldkÀnslor över ett begÀr man inte har kontroll över.

SjÀlva boken Àr spÀnnande, och Äterigen blir jag förvÄnad över att storyn Àr sÄ pass originell till och med efter sju föregÄende böcker pÄ samma tema. Det kÀnns som om Armstrong borde upprepa sig sjÀlv snart, men det gör hon aldrig.

Personal Demon Àr svÄr att skriva vad den handlar om helt och hÄllet, eftersom man dÄ skulle spoila flera av bokens perfekta överraskningsmoment. Det Àr en berÀttelse som gÄr snabbt frÄn att vara en oskyldig lek till ett komplett blodbad.

Till skillnad frÄn de föregÄende böckerna Àr inte Hope bokens enda berÀttare. Hon stÄr för majoriteten av berÀttelsen, men Lucas Cortez har inte mindre Àn 21 kapitel dÀr man ser saker frÄn hans synvinkel. Det Àr relevant och ger en annan infallsvinkel mot berÀttelsen som skulle saknas annars.

Förutom Lucas Äterser vi ocksÄ Paige, och inte minst Karl som jag aldrig gillade i första boken Bitten, eftersom han var en av skurkarna. HÀr ser vi en ny sida av honom som gör att jag omvÀrderar hans karaktÀr och tycker om honom mer, Àven om han kanske aldrig blir en av mina favoriter.

De förra böckerna har alla slutat mer eller mindre lyckligt. Inte den hÀr. Den lÀmnar ett melankoliskt slut som Àr lite bittert, ett avslut dÀr inte allting ordnat upp sig.

FrÄgorna om nÄgra av karaktÀrernas framtid finns kvar, och jag lÀngtar efter att se vad som kommer hÀnda dem.

NÀsta bok heter Living with the Dead.

“Personal Demon”, 2008

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇