Bokrecension: Patris Corde – Med en faders hjärta

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Inom kristendomen finns det två helgon som utmärker sig i en grupp av utmärkande, och historiskt betydliga, personer. Dessa är förstås Maria och hennes brudgum Josef. Detta enligt påven Franciskus själv. Det är inte svårt att förstå sig på varför.

Josef höll Guds mest värdefulla skatter i sin famn, med ett kärleksfullt hjärta och en djup ödmjukhet. Det är just därför som påven valt att att dedikera ett helt år till den helige Josef, som inletts med det apostoliska brevet Patris corde. Här får man fördjupa sig i kristendomens historia. Man åker hela vägen tillbaka till kristendomens födelse, och får lära sig mer om den katolska kyrkans skyddspatron, Josef.

Hur pass relevant är denna bok? Vem är egentligen målgruppen? I denna artikel får man lära sig mer om Patris corde, för att se om det är en bok som passar en själv. Det är inte varje dag man får läsa en bok skriven av påven själv! Boken är förstås översatt från italienska till svenska.

Arbetarnas skyddshelgon

Josef stod vid Marias sida, orubblig, genom allt. Han tog sig an sin plikt, att skydda Jesusbarnet och stötta Maria, utan vare sig tvivel eller klagomål. Det är just därför som han fått en sådan speciell plats i kristendomens historia. Josef är en man som alla kan se upp till, och uppvisar genom sitt liv en tro och en ödmjukhet som alla kristna borde sträva efter. 

Genom att skydda Jesusbarnet från ont, skyddar han dessutom varje skyddslöst barn som föds utan kärlek och omsorg. Det är därför man inom den katolska kyrkan ser på Josef som arbetarnas skyddshelgon. Josef finns vid ens sida när livet ter sig vara svårt och jobbigt. Han förblir vid ens sida hela livet ut, även vid dödsstunden, där han skänker trygghet och kärlek till dem som behöver det som mest.

En kortare bok med mycket att erbjuda

För såväl kristna läsare som de som är intresserade av kristendomen är detta en otroligt intressant bok med mycket att erbjuda trots den något kortare längden på endast 22 sidor. Det finns förstås ingen bättre källa för att lära sig om den katolska tron än från påven Franciskus själv!

Det går att köpa boken e-boksformat och som tryckt text i Den helige Josefs år. Det senare alternativet utgör den perfekta gåvan till katolikerns födelsedag. Med en elegant design och ett vackert och inspirerande omslag som avbildar Jesusbarnet och Josef, förgyller Patris corde bokhyllan.

Med en faders hjärta

Boken är förstås centrerad kring heliga Josef. Fokuset ligger särskilt på kärleken för Jesusbarnet, som ofta blir benämnd “Josefs son”. Faktumet att Josef inte var den biologiska fadern spelade absolut ingen roll för honom, utan han älskade Jesus på ett gränslöst vis som endast en fader, med en faders hjärta, kan göra. 

Enligt påven Franciskus hade Josef “modet” att bli Jesus lagliga fader. Namnet Jesus kom direkt från ängeln Gabriel, som även talade om för Josef att Jesus i framtiden skulle rädda sitt folk från deras synder. I forna tider var namngivning av en annan person ett sätt att etablera ett djupt förhållande. Genom att döpa Jesusbarnet blev Josef barnets fader, och kärleken kom därefter att blomstra.

Det mest omtalade helgonet – efter Maria

Efter Maria, guds Moder, är det just Josef, hennes brudgum, som nämns oftast i det katolska magisteriet. Detta eftersom hans roll i människans frälsning var så otroligt viktig. Pius IX deklarerade Josef den “Katolska kyrkans helgon”. Pius XII ansåg honom vara “Arbetarnas helgon”. Generellt anses Josef dock vara helgonet för en “glad död”. Detta eftersom han förblir vid människors sida vid deras sista andetag.

Det är alltså inte bara påven Franciskus som utvecklat ett särskilt intresse för Josef, utan detta intresse är något som varit centralt för den katolska kyrkan i flera hundratals år, och det är något som förmodligen kommer kvarstå även framöver. Jesus är förstås den allra viktigaste personen i alla former av kristendomen, och de människor som stod Jesus närmast var modern Maria och fadern Josef. Det är därför inte särskilt förvånande att det är just de helgonen som anses vara allra viktigast.

Personliga reflektioner

Det mest intressanta med detta apostoliska brev är just påven Franciskus reflektioner kring den katolska kyrkans historia och Josef som person Josef är enligt påven en extraordinär figur inom katolicismen som står som en förebild för resten av mänskligheten. Detta eftersom hans upplevelser är så pass mänskliga och relaterbara.

Påven skrev sitt apostoliska brev just för att sätta fokus på den vanliga människan. Människan som inte dyker upp i nyheter, på TV eller i det senaste magasinet. Men som ändå utgör en otroligt viktig kugg i hjulet för människans utveckling och världens framtid. 

Exemplen som ges är läkare, sjuksköterskor, lagerarbetare, städare, etc. Det är alltså folk som tillsammans bildar grundpelarna för vårt samhälle. Josef är en stöd för dessa människor när de behöver det, och dessutom en påminnelse om hur de som ter sig vara anspråkslösa kan ha en otrolig effekt på världen runt dem. Det är ett riktigt inspirerande budskap som kan resonera hos dem allra flesta.

Summering

Patris corde finns som e-bok och som tryckt text i Den helige Josefs år packad med information för både troende och de som helt enkelt är intresserad av katolicismens historia.

Här får man lära sig mer om Josef, en anspråkslös man som trots det haft en enorm effekt på frälsningens historia och Jesusbarnet. Josef står som en god förebild för den gemene människan.

Han är ödmjuk, lojal, kärleksfull och viljestark. Han gör det han måste utan klagomål och han gör det utav kärlek. Titeln till detta brev från påven är just: med en faders hjärta. Det är något så enkelt som en faders kärlek som kan leda en till frälsningen.

I Patris corde får man ta del av påvens egna reflektioner kring Josef och hans inverkan på frälsningens historia. Man får alltså en inblick i påvens egna tankar kring katolicismen och helgon, vilket gör det hela riktigt intressant. Det finns förstås ingen bättre källa för information kring kristendomen än påven själv.

Boken rekommenderas därför starkt till alla som är intresserade av historia eller religion!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇