Bokrecension: Patient 67 av Dennis Lehane

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

PÄ den lilla ön Shutter Island ligger mentalsjukhuset Ashecliffe. Det Àr ett hÄrt bevakat stÀlle dÀr man bara tar emot de mest vÄldsamma patienterna, de som mördat, varit vÄldsamma och som lider av extrema vanförestÀllningar. Nu, Är 1954 har en av patienterna, Rachel som dödat sina tre barn, rymt. Den sheriff som skickas dit för att ta hand om fallet Àr Teddy Daniels.

Han fÄr tilldelat sig en partner som han aldrig förr trÀffat, en hygglig kille vid namn Chuck. De blir genast vÀnner och Teddy upptÀcker att han nÀstan utan problem kan berÀtta för Chuck om sin döda fru, och prata om Àrren som fortfarande finns kvar frÄn krigets dagar.

Men vÀl pÄ Shutter Island börjar saker och ting te sig underliga redan frÄn början. De trÀffar Cawley, en av doktorerna som verkar bÄde trevlig och sympatisk, men resten av personalen verkar spela nÄgot slags teater, som om de pÄ förhand vet vad de ska sÀga.
För att inte tala om patienten som rymt. Rachel Solando Àr spÄrlöst försvunnen frÄn sitt rum.

LĂ„set har inte dyrkats upp. Fönstret Ă€r oskatt. Det Ă€r som om hon gĂ„tt upp i rök – men pĂ„ ön finns det ingenstans att ta vĂ€gen, absolut inte nu nĂ€r en storm Ă€r pĂ„ vĂ€g in. Teddy och Chuck kommer snabbt överens om att hon mĂ„ste ha haft omfattande hjĂ€lp utifrĂ„n – kanske frĂ„n hela personalen.

De som beter sig sÄ underligt, som verkar lÀsa innantill nÀr de pratar, som inte verkar anstrÀnga sig det minsta nÀr de söker igenom ön och som vÀgrar visa patienternas journaler eller tala sanning om vad som finns bakom de höga stÀngslen runt den gamla fyren.

Men fallet med Rachel Solando Àr inte den enda anledningen till att Teddy Àr pÄ ön. Han har hört rykten om de fruktansvÀrda tillvÀgagÄngssÀtt som sker pÄ mentalsjukhuset, om vilka hemska experiment som lÀkarna utför pÄ patienterna, och dessutom har han egna, högst privata skÀl till att befinna sig pÄ Shutter Island. Men sanningen verkar glida allt lÀngre bort för varje svar som Teddy och Chuck fÄr.

Det hela börjar mer och mer likna en konspiration och vansinnet börjar kĂ€nnas mer verkligt Ă€n den sanning som de jagar


Filmen Shutter Island hade premiÀr i Är, och de smÄ detaljer jag lyckades snappa upp gjorde mig intresserad. Men jag bestÀmde mig för att lÀsa boken innan jag ser filmen, Àven om det som vanligt innebÀr att jag kanske blir besviken pÄ filmen sedan.

Hur som helst Ă€r Patient 67 ett rent nöje att lĂ€sa. Den Ă€r spĂ€nnande och bra skriven med ett sprĂ„k som framförallt gör att jag faller in i bokens stĂ€mning. Det fĂ„r mig att vara lugn nĂ€r bokens tempo Ă€r lugnt, och helt uppskruvad nĂ€r det ökar. Ibland Ă€r det meningar pĂ„ gĂ„ng som har sex eller sju ”och” i sig och som blir förvirrade, men det hĂ€nder bara ibland och det kan jag utan problem bortse ifrĂ„n.

Jag har hört att filmen hade en twist och blev inte sĂ„ överraskad nĂ€r detta intrĂ€ffar i sjĂ€lva boken – jag ska inte avslöja för mycket nu – men trots att jag var mer eller mindre beredd pĂ„ det som hĂ€nde i bokens upplösning sĂ„ slĂ„r jag igen boken med ett brett leende pĂ„ lĂ€pparna. Inte för att den slutade lyckligt, utan för att Patient 67 Àr ett perfekt exempel pĂ„ vilka effekter man kan uppnĂ„ i ett skrivande. Vad ord kan göra, vad ord kan skapa och Ă„stadkomma om man anvĂ€nder dem pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt.

Det Ă€r en berĂ€ttelse som Ă€r originell och spĂ€nnande, en thriller som ocksĂ„ Ă€r lite mer av en deckare och psykologisk roman. Den handlar inte bara om en rymning utan ocksĂ„ om Teddys öde – Teddy Ă€r en tragisk karaktĂ€r, förstörd av kriget och med sitt livs kĂ€rlek för evigt förlorad.

Chuck Àr dÀremot en hÀrlig kontrast med rapp dialog, och tillsammans bildar de ett par som Àr bÄde sorgligt och komiskt. Det Àr skönt nÀr det blir lite lÀttsamt ocksÄ, för det Àr en ganska mörk roman. PÄ det stora hela skulle jag vilja beskriva Patient 67 med ordet vÀluttÀnkt.

Den Àr smart och den Àr imponerande bra upplagd. Den Àr kanske inte ett odödligt verk, men den Àr helt klart lÀsvÀrd och jag tror att vÀldigt mÄnga kan uppskatta och lÄta sig ryckas med av den.

InlÀgg senast uppdaterat: 1 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇