Bokrecension: Papperssjälar av Emma Johansson

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Titel: Papperssjälar
Författare: Emma Johansson
Serie: 
Sidor: 335

Emilia är inte så peppad på livet längre. Hon har inte varit det sen den där dagen förra våren när Theresia blev påkörd av tåget. Men varför påverkar det Emilia så mycket? Det var en fruktansvärd olycka, och hela skolan sörjer, men Emilia var aldrig nära vän med Theresia. Bara ytligt bekanta. Men det är något med den populära tjejens död som stör henne. Något som gör den nya vänskapen med Viktor, Theresias äldre bror, riktigt jobbig.

Ingen annan förstår varför Emilia förändrats så mycket, eller varför hon är så obekväm i Viktors sällskap. Men sanningen är att Emilia har en hemlighet som rör Theresias död. En hemlighet som kan förändra allt.  

När jag hörde nyheten om att Emma Johanssons debutbok Papperssjälar skulle bli publicerad blev jag eld och lågor. Emmas blogg har länge tillhört mina absoluta favoriter och Emma själv är en av mina favorit “bokkompisar”. Så det var med spänd förväntan jag påbörjade Papperssjälar. Och den här boken, den här boken gick rakt in i själen på mig.

Redan i prologen var jag fast, och det finns en sorts skyndsamhet i läsningen. Jag drevs framåt för jag behövde få veta vad som hade hänt. Det finns dessutom en scen i den här boken som nästan helt överensstämmer med en händelse i mina tonår, en händelse som jag sedan länge lagt bakom mig men som jag nu när jag läste, genast slungades tillbaka till. Och det knäckte mig totalt. Den här brutaliteten med att vara tonåring är det inte många författare som lyckas beskriva det så komplett som Emma gör, men det var som att jag var 16 år igen under några timmar.

Handlingen är både vacker och viktig. Det finns så många tonåringar som mår psykiskt dåligt och fler böcker som denna behövs. Men förutom det så finns det också så många härliga scener. Den med Maja och Amar i gallerian fick mig att fnissa som en dåre. Relationen mellan Emilia och Viktor är vansinnigt mysig och fin. Papperssjälar fick mig helt enkelt att bli kär i kärleken.

Papperssjälar var en bok som fullkomligt uppslukade mig. I slutet grät jag så mycket att jag var tvungen att sluta läsa ett tag. Jag har skrattat, jag har gråtit (vansinnigt mycket) och jag fullkomligt älskade den. Känslostormar å sido dock, skulle jag ha varit lika förälskad om jag inte knutit den så starkt till mina egna upplevelser? Ja, förmodligen. Papperssjälar är fantastisk, och Emma Johansson är definitivt en välkommen röst bland Sveriges ungdomsböcker. Läs, bara läs. 

9 / 10 👍

Recensent: Petra

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇