Bokrecension: Pappan och havet av Tove Jansson

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Jag har, utan att riktigt veta varför, skjutit upp lĂ€sandet av Pappan och havet vĂ€ldigt lĂ€nge. Kanske för att det var varit den sista boken jag haft att lĂ€sa innan jag tagit mig igenom hela serien, men kanske allra mest för att jag kĂ€nt att jag mĂ„ste vara pĂ„ ett visst humör för att ta mig an den.

Muminpappan har drabbats av en kÀnsla av att han Àr onödig och överflödig. Han bestÀmmer sig för att ta med hela familjen till den lilla ön som pÄ kartan bara liknar en fluglort, i jakt pÄ att Äterigen hitta sin roll som beskyddare och far.

Muminfamiljen anlÀnder sÄledes till pappans ö, ett ogÀstvÀnligt stÀlle dÀr sjÀlvaste trÀden verkar skrÀmda, dÀr mamman inte kan fÄ nÄgonting att vÀxa och dÀr pappan fortsÀtter söka efter sÀtt att vara betydelsefull.

Allt medan Mumintrollet i hemlighet gÄr ner till stranden varje natt


Pappan och havet Àr med sina drygt 200 sidor den lÀngsta boken i Muminserien och brukar ocksÄ allmÀnt sÀgas vara den bÀsta.

Jag Àr böjd att hÄlla med. Hela boken prÀglas av en sorgsen vilsenhet, och aldrig har vÀl Tove Jansson satt kÀnslorna riktigt lika mycket pÄ sin spets som hÀr.

Det slÄr mig hur mycket boken skiljer sig frÄn seriens första delar, som trots allt var soliga Àventyr i den lummiga idylliska Mumindalen. HÀr Àr det ogÀstvÀnligt, mörkare och mer Ängestladdat. Visserligen umtÀrks alla Muminböckerna av ett vemod, men det nÄr sin kulmen i Pappan och havet.

Mycket av olustigheten man kÀnner ligger i att pappan inte riktigt rÀknat med med att alla i familjen inte kommer tycka precis som han.

Hans beslut att flytta pÄ familjen innebÀr stora svÄrigheter för sÀrskilt mamman, som plÄgas av hemlÀngtan samtidigt som hon försöker ordna allt till det bÀsta och förbli positiv.

Hela familjen försöker desperat att hitta sin plats pÄ den ogÀstvÀnliga och karga ön som inte alls liknar hemmet de lÀmnat. Alla karaktÀrer Àr ensamma pÄ ett eller annat vis, och den enda som egentligen trivs Àr den redan sjÀlvstÀndiga Lilla My.

Tydligt Àr ocksÄ temat kring identitet, frÀmst kring pappan som vantrivs i tryggheten och lÀngtar efter faror för att kunna visa upp sig och beskydda sin familj, men ocksÄ hos Mumintrollet som vÀxer upp allt mer och lÀngtar efter sjÀlvstÀndighet.

OcksÄ ön lever ett eget liv som inte gÄr att styra över pÄ det sÀtt som pappan tÀnkt sig, och havet som omger familjen Àr oberÀkneligt och hÀnsynslöst. En av de saker boken gör allra bÀst Àr just beskrivningarna av havet, som nÀstan blir en egen karaktÀr.

Men min favoritgrej med hela boken Àr nog ÀndÄ MÄrran.

Jag tror att hon Àr min favoritkaraktÀr i den hÀr serien eftersom hon Àr sÄ underbart bra beskriven, hon vÀcker bÄde medlidande och skrÀck pÄ ett sÀtt som Àr rentav mÀsterligt utfört, och aldrig har det varit sÄ bra som hÀr.

Boken Àr pÄ mÄnga sÀtt en djupt existentiell roman om ensamhet, otillrÀcklighet och rÀdsla.

DÀrmed inte sagt att den inte ocksÄ Àr finurlig och lÄgmÀlt rolig, för det Àr den. Dessutom tycker jag om hur alla karaktÀrerna pÄ sina egna vis hittar sÀtt att fortsÀtta och skapa nya vÀgar Ät sig sjÀlva.

Slutet i boken Àr fantastiskt vackert och vemodigt pÄ samma gÄng, och det Àr ocksÄ sista gÄngen i den hÀr serien som man fÄr trÀffa Muminfamiljen. NÀsta bok i serien, Sent i november, handlar nÀmligen om Mumindalen i familjens frÄnvaro.

Kort sagt kan jag iallafall konstatera att Pappan och havet Àr precis lika bra som alla sagt, pÄ samma gÄng en saga och en filosofisk roman. Det enda jag undrar lite över Àr dock om den inte Àr mer en roman för en vuxen lÀsare Àn vad den Àr en barnbok vid det hÀr laget.

Hur som helst Àr det en bok som Àr bÄde vacker och melankolisk, och definitivt vÀrd sin status som klassiker och som den bÀsta i Muminserien, vilket i sig sÀger en hel del.

“Pappan och havet”, 1965

InlÀgg senast uppdaterat: 6 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇