Bokrecension: Oskuld och arsenik av Dorothy Sayers

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Jag lÀser slaviskt Boklördag i DN varje helg och bland fröjderna finns Lotta Olssons aldrig sinande tips.

Tidigt i somras tipsade Lotta om Dorothy Sayers deckarbox. Hon sa bland annat:

[D]e fyra böckerna Ă€r bĂ€ttre Ă€n nĂ€stan allt som skrivs i dag. De Ă€r vĂ€lskrivna, med intelligent humor och skarpa iakttagelser. ”Kamratfesten” Ă€r allra bĂ€st, och en högst ovanlig deckare.

Jag valde inte att lÀsa Kamratfesten, men vÀl Oskuld och arsenik. Den snygga titeln och det snygga omslaget fick mig pÄ fall.

Jag lÀser aldrig deckare, brukar jag sÀga.
Nu fÄr jag kanske revidera det uttalandet nÄgot efter att i december ha lÀst Agatha Christie och nu alltsÄ Àven Dorothy Sayers. Gamla de

I romanens början möter vi Harriet Vane som stÄr anklagad för att ha mördat sin forne Àlskare Philip Boyes med arsenik.

Privatdetektiven lord Peter Wimsey Àr övertygad om hennes oskuld och fÄr en mÄnad pÄ sig att rÀdda henne frÄn galgen i ett fall dÀr alla misstankar pekar mot Harriet.

Det Àr London, 30-tal, aristokrati i bÀsta Downton Abbey-anda, heder och Àra, testamenten, passion och nÄgra droppar maktbegÀr.

Jag blir sÄ kopiöst förtjust i lord Peter Wimsey, Harriet Vane och de förslagna damerna som i skepnaden av sekreterare hjÀlper vÄr hjÀlte Peter med vad han nu begÀr. Det Àr sÄ oerhört prydligt alltsammans, damerna har till och med kjolen en bra bit nedanför knÀt. Och Àrligt talat, vad Àr tjusigare Àn ett hederligt arsenikmord?

Men Àven om berÀttelsen kan verka stereotyp har karaktÀrerna ett djup. Harriet Vane Àr en sjÀlvstÀndig och intelligent kvinna och Wimsey har en sÀllsynt humor och aristokratisk charm. Sayers har dessutom den goda smaken att inte lÄta en psykopat vara mördaren.

Och det Àr vÀl lika bra att krypa till korset och erkÀnna att jag (precis som alla andra Morden i Midsomer-junkies) Àr omÄttligt förtjust i gamla brittiska miljöer. Teet serveras givetvis alltid i silverkanna hos lorden och scones Àter de flitigt. Kort och gott: en deckare i min smak, det hÀr.

Och för övrigt anser jag att jag nu har betat av ytterligare en boktolva.

InlÀgg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇