Bokrecension: Ormen av Stig Dagerman

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Äntligen, sĂ€ger jag bara. Äntligen Ă€r jag fĂ€rdig med den hĂ€r boken! Det var nĂ€r jag besökte bokmĂ€ssan i Göteborg som jag köpte den frĂ„n sjĂ€lva Stig DagermansĂ€llskapets monter. Med tanke pĂ„ hur mycket jag Ă€lskade BrĂ€nt barn har jag lĂ€nge velat lĂ€sa Ă€nnu en roman av Dagerman, och det blev Ormen – hans debutroman frĂ„n 1944.

I Ormen fÄr man följa flera olika karaktÀrer, frÀmst vÀrnpliktiga i en kasern. En av dem fÄngar pÄ impuls en orm, som sedan blir symbolen för den förlamande fruktan som de alla kÀnner. Hur handskas man med en sÄdan rÀdsla? Alla har egna grÀnser för nÀr trycket blir för stort.

Det Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rt att beskriva vad Ormen handlar om pĂ„ ett ordentligt sĂ€tt. Den ursprungliga baksidetexten Ă€r skriven av Stig Dagerman sjĂ€lv, och den lyder: “Författaren utför en undersökning över hur skrĂ€cken fĂ„r en samling mĂ€nniskor i sitt vĂ„ld och hur de reagerar under trycket, var och en efter sina förutsĂ€ttningar.

Den tes han vill faststĂ€lla Ă€r att det frĂ€mst gĂ€ller att erkĂ€nna den primitiva urĂ„ngesten, den fĂ„r icke förnekas. Ett samliv med Ă„ngesten Ă€r den enda livsform som kan skĂ€nka mĂ€nniskan Ă„tminstone nĂ„gon liten möjlighet att uppleva sig sjĂ€lv.”

Och jag Àr vÀl lite av Äsikten att en bok som behöver en sÄdan text för att kunna förklara sig sjÀlv inte riktigt nÄtt hela vÀgen fram. För herregud vad jag har haft svÄrt för att lÀsa den hÀr boken! Den Àr en debutroman och bÀr mÀrken dÀrefter, men det Àr mer Àn bara dess ojÀmnhet som stör mig.

Det Àr sjÀlva bristen pÄ handling, den konstanta osÀkerheten inför vad som faktiskt hÀnder och vad som inte gör det. Boken Àr en svÄrbegriplig blandning av hallucinationer och realism som gör mig oerhört förvirrad som lÀsare.

Ormen Ă€r indelad i tvĂ„ delar – den första heter IrĂ©ne och beskriver en dag i den unga IrĂ©nes liv. Den andra delen heter Vi kan inte sova och bestĂ„r av flera mer fristĂ„ende kapitel dĂ€r vissa Ă€r vĂ€ldigt starka, andra mer svĂ„rbegripliga. De övergripande teman som stĂ€mmer in pĂ„ bĂ„de IrĂ©ne och Vi kan inte sova Ă€r Ă„ngest, skrĂ€ck och sjĂ€lva svĂ„righeten i att leva.

I bokens efterord citeras mÄnga av de recensioner som boken fick dÄ den först publicerades, och mÄnga Àr översvallande positiva.

Men jag kĂ€nner igen mig mest i en av de som Ă€r negativa; som menar att “handling och personer mestadels flyter ut i töcknig symbolism”, och “i lĂ„nga avsnitt Ă€r boken nĂ€rmast olĂ€slig pĂ„ grund av sin förskruvade stil och sina krystade metaforer”.

Precis sĂ„ kĂ€nner jag det, och det Ă€r synd, för det finns massor av karaktĂ€rer i den hĂ€r boken som har en enorm potential, men som jag aldrig fĂ„r nĂ„got grepp om – som ja, helt enkelt flyter ut i töcknig symbolism.

DÀrmed inte sagt att allting i boken Àr heldÄligt, för rent sprÄkligt Àr Ormen en fantastisk roman, och det Àr mycket pÄ grund av de otroliga formuleringarna och intensiteten i sprÄket som jag tvingar mig att lÀsa vidare.

Men det Ă€r Ă€ndĂ„ ett lĂ„ngt grumligare sprĂ„k Ă€n det som sedan Ă„terfinns i BrĂ€nt barn, och Ormen blir en bok vars handling tappar bort sig i sprĂ„ket, i de poetiska liknelserna och metaforerna. Och det Ă€r oerhört synd, för som sagt – det finns en sĂ„dan potential.

Bitvis funkar den hĂ€r boken felfritt – jag Ă€lskar symboliken i den fĂ„ngade ormen som sedan blir allas skrĂ€ck i mörkret, och det finns avsnitt som fĂ€ngslar och drar mig med.

Men det Ă€r inte tillrĂ€ckligt. Alltför ofta kommer jag pĂ„ mig sjĂ€lv med att inte fatta vad som hĂ€nder – dog just den dĂ€r karaktĂ€ren eller var det nĂ„gon slags metafor? Sammanfattningsvis uppfattar jag den hĂ€r boken som en ung författares första, tafatta romanförsök.

Jag har kÀmpat mig igenom den hÀr romanen för att jag vill ha den lÀst, och jag mÄste medge att det Àr en lÀttnad att kunna lÀgga undan den. Jag Àr visserligen glad att jag lÀst den, för Stig Dagermans sprÄk har en sÀrskild plats hos mig, men det ska bli otroligt skönt att gÄ över till nÄgot annat nu.

“Ormen”, 1945

InlÀgg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇