Bokrecension: Orlando av Virginia Woolf

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Bryter min pĂ„gĂ„ende bloggkoma (12 dagar sedan senaste inlĂ€gget) med att ta mig an en av de frĂ€msta romanerna i vĂ€rldslitteraturen; Virginia WoolfOrlando – A Biography. Jag har i tidigare inlĂ€gg lagt ut texten om hur bra romanen Ă€r.

I september 2010 skrev jag att Orlando tillsammans med Mrs. Dalloway Ă€r de enda argumenten för att Woolf borde fĂ„tt Nobelpriset i litteratur. Och i min julkalender frĂ„n 2011 tipsade jag om filmatiseringen av just Orlando.

Nu nÀr jag lÀser om boken Àr det en kÀnslomÀssigt hisnande upplevelse. För eftersom det Àr ett tag sedan jag lÀste den hade jag glömt hur den inte bara talar till intellektet utan Àven hur berÀttelsen tar med lÀsaren pÄ en omtumlande och stundtals utmattande resa.

Romanen börjar pÄ 1500-talet och rör sig genom seklerna till 1928. Huvudpersonen Àr densamma hela tiden. Adelsmannen Orlando, som blir drottning Elizabeths favorit. Han upplever den stora frosten och blir kÀr pÄ Themsens is. Blir senare bÄde hertig och ambassadör i Istanbul. HalvvÀgs genom berÀttelsen förvandlas Orlando till kvinna. Flyttar tillbaka till England och upplever 1700- och 1800-talen, gifter sig och fÄr barn.

Orlando leker Virginia Woolf med biografigenren och historien har en mycket tydlig berĂ€ttarröst som leder lĂ€saren genom seklerna. Det enda jag som lĂ€sare vet Ă€r att berĂ€ttaren har gjort sin research om Orlando. Vem det Ă€r avslöjas aldrig. Är det Orlando sjĂ€lv? En slĂ€kting? En Ă€lskare? Utan tvekan Ă€r det nĂ„gon som har intim kunskap om Orlandos sjĂ€lsliv.

SprÄket Àr elegant och suger fast en i berÀttelsen. Utan att man mÀrker det rinner tiden och sidorna i vÀg i en aldrig sinande ström. Ibland stannar historien upp och vÀltrar sig i en orgie av detaljer bÄde kring rummet och Orlandos sinnesstÀmning för att sedan föra lÀsaren vidare.

Orlando har kallats för vĂ€rldslitteraturens lĂ€ngsta kĂ€rleksbrev och romanen föddes ur Virginia Woolfs kĂ€rlek och fascination för författaren Vita Sackville-West. Och det rĂ„der ingen tvekan om att karaktĂ€ren Orlando symboliserar Sackville-West medan andra detaljer i berĂ€ttelsen representerar personer och platser i Sackville-Wests liv.

För mig Ă€r Orlando en fullĂ€ndad roman. Den berör och utmanar. Jag kĂ€nner mig smartare efter att jag lĂ€st samtidigt som Virginia Woolf lyckas förmedla sin huvudkaraktĂ€rs kĂ€nsloliv pĂ„ ett sĂ€tt som gör att jag inte bara förstĂ„r utan Ă€ven sjĂ€lv kĂ€nner Orlandos kĂ€nslor.

Har ni inte lĂ€st den, gör det! Har ni lĂ€st den, gör det igen! Orlando Ă€r hisnande, munter och storslagen roman. En av de bĂ€sta som skrivits.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇