Bokrecension: Ordbrodösen av Anna Arvidsson

Beräknad lästid: 9 minuter ⏳

Författare: Anna Arvidsson
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2017 (original: 2017)
Serie: –
Sidantal: 321
Språk: Svenska
Originaltitel: Ordbrodösen
Nyckelord: släkter, magi, vänner, kärlek, gemenskap, sökande, att hitta sig själv, att våga leva ens liv som man själv vill, problem, tonår, spänning, fiender, kamp om tid, undersöka & upptäcka sitt förflutna
Övrigt: Rec-ex & utläst 24 februari 2017

Handling

Med skrivna ord kan hon styra dina tankar och handlingar. Du märker aldrig när du blir hennes marionett.

I en värmländsk bruksort bor sedan århundraden tillbaka en säregen släkt. De har en stark ställning och en kraft som till varje pris måste hållas hemlig. Kvinnorna i släkten är ordbrodöser. Alba har aldrig önskat sig förmågan att styra andra människor, men accepterat att hennes framtid är utstakad.

Hennes mor, mormor och mormors mor har alla fått kraften på sin artonårsdag. Inträdesprovet ska vara en ritual, inte ett verkligt test.

När Alba misslyckas står alla handfallna. Ingen berättar vad de misstänker ligger bakom hennes oförmåga. Istället skickas Alba hastigt till en avlägsen släkting i Stockholm och bit för bit börjar hon själv lägga pusslet.

Men någon försöker hindra hennes sökande.

Någon som inte skyr några medel för att nå sitt mål. Någon som kan få vem som helst att lyda…

Allmänt babbel om boken & omdöme:

Det här är en sådan bok som jag typ totalt hade struntat i om det inte vore för min bokpratsgrupp på Skype.

Precis som att jag troligen aldrig hade valt att läsa Röd drottning själv för någon höst sedan, om det inte vore för dem. Och ja, liksom röd drottning så älskaaade jag denna. Vilken tur att jag har dem alltså, torkar svetten ur pannan.

Vart ska jag börja? Den här boken har allt. Boken var mitt allt under den vecka som jag läste den. Jag kanske känner att det trappats ned lite med tiden, men läsupplevelsen är ju det som ska räknas.

Det här är en sådan bok som man bara sitter och kramar när den är utläst. När jag läste författarens så uppfylldes jag av glädje och blev bara så sugen på att skriva själv. Kanske en novell eller en hel bok.

Faktum är att jag i början av boken inte alls kom in särskilt bra och var redan då påväg att avfärda den helt. Men när jag tog upp den dagen efter så var den så bra och jag är så jäkla glad att jag fortsatte.

För det första, det jag älskar med boken är att den hela tiden är spännande och det går så fort att läsa den, på ett bra sätt. (trots bara 300 sidor så går det fort men det hinner hända så mycket ändå!).

Man var nästan ständigt rädd att något skulle hända och man kände verkligen det som karaktärerna kände.

T.ex. Runt sidan 198, det enda jag kunde tänka var “Dra för fönsterna i stugan!!! asap”, för att jag var så rädd att någon skulle spionera in på dem. Jag satt till och med på spänn hela tiden.

Rädslan och känslan av att inte veta vad ens fiendes nästa drag är var verkligen påtaglig.

För det andra, KARAKTÄRERNA. Jag trodde att Alba skulle skickas till ett dåligt ställe där hon inte alls skulle trivas, men så hamnade hon hos Lo och Klara SOM JAG BARA ÄLSKAR. De är så fruktansvärt snälla och genuina.

Jag älskar att Klara är färgglad och Lo som bara klär sig i svart. Jag älskar att Lo jobbar som copywriter och med reklam och att Klara är ett datasnille och pluggar till utvecklare. (för det är yrken som jag är intresserad av!!! så kul att få en inblick i hur det faktiskt är att vara det).

Jag älskar med dem att teet ska fram om och om igen. Te, te, te. Så fort det blir spännande och det har något nytt att läsa eller om de måste fokusera riktigt på något så ska det drickas te! Haha! T.ex. sidan 312, det får mig verkligen att skratta. Det är så dem.. ♥

Men självklart kan vi inte glömma alla andra karaktärer! Mormorn, morfarn, mamman, trillingarna, Jack, Will och en massa andra. Och för det tredje, självklart är förmågan som de har intressant!

Det författaren, Anna, gör så bra är att hon hela tiden planterar ut detaljer och fakta om ordbrodöser, t.ex. följs boken av många berättelser som ordbrodöser berättat – vilket verkligen får en att förstå sammanhanget och historien bättre! Trodde även att den här boken skulle utspela sig förr och vara lite gammaldags, men den är väldigt modern vilket också är ett plus – för jag gillar det i alla fall!

MEN det bästa med boken är Annas förtrollande språk MEN också att den här boken är SÅ HiMlA smart utformad? Och vi får inte glömma att det här är hennes debutbok!! Anna har verkligen lagt ner tid på att allt ska hänga ihop – allt från minsta detaljer! – och att allt är så trovärdigt. Jag förstår inte hur någon kan skriva så skinande smart som hon.

Detaljer som berättelsen om Elviras toabord som sedan fanns hos trillingarna. HUR!? Och den här boken på slutet knyts ihop som en fin liten sidenpåse, allt faller verkligen på plats och blir så så bra och jag älskar upplösningen. (På sista sidorna så brast det och ja, tårarna började forsa ner. SÅ bra!)

Sista pratet:

Slutligen, jag säger bara en sak: NÄR KOMMER FILMEN? För jag måste helt ärligt ha en film. Jag erbjuder mig gärna som en statist eller något, om det skulle vara ont om det. Eller vad skulle jag duga till? Haha. Hela den här boken var som att se en film framför sig, en film som man fick vara delaktig av och njuta av alla de underbara detaljerna.

Platsbeskrivningarna i boken är underbara och det hade varit SÅ lätt att få med dem i en film. T.ex. Värmland, alla gator som nämns i Stockholm, fotografisk museet, Lo & Klaras lägenhet, hur de kör genom natten, Köpenhamn, museet i Köpenhamn, stugan på Västkusten med BADHYTTERNA, Jacks syster i New York, hur de åker till Irland och mycket mer!

Även saker som resoarpennorna, blocken ordbrodöserna har, mailkonversationer, bilden från Irland med Albas mamma som en skickar, hur de kartlägger ledtrådar, lapptäckena, Jacks film som vunnit ett pris, Wills instagramkonto, hur Alba och Will springer runt i huset på flykt och liknande saker som skulle vara så kul att få se komma till liv ♥

Rabén & Sjögren, skulle en film vara möjlig? Några som håller med mig att vi borde få en?

Men som ni kanske förstått så älskar jag denna och måste verkligen läsa om den i framtiden för att få återuppleva den och upptäcka fler detaljer som den har att erbjuda! Så, DU, borde läsa den också för att få uppleva allt själv & du hittar den här, här och här. Samt stort tack till Rabén & Sjögren för att jag fick ett exemplar – trots att jag frågade alldeles för sent!! Haha. Så glad över denna bok!!

Ps. Kan rekommendera Elins babbel om boken – allt hon sa var så onpoint med vad jag tycker!!

Inlägg senast uppdaterat: 22 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇