Bokrecension: One Day av David Nicholls

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

I bokcirkeln Edit lÀser vi nu One Day av David Nicholls.

Jag kÀnde viss skepsis inför att lÀsa pÄ engelska och ville lÀsa Guernseys litteratur- och potatisskalspajssÀllskap som förstabok, hade inte den rÀtta lÀsglöden. Men, men, One Day blev det och (i vanlig ordning) hade jag fel. One Day var ett utmÀrkt val.

I One Day fĂ„r vi följa Emma och Dexter under tjugo Ă„r, med bara ett nedslag per Ă„r – den 15 juli. NĂ€r vi först möter dem Ă€r Ă„ret 1988 och det Ă€r natten efter deras graduation. Emma Ă€r tjejen som vill göra skillnad, hon har bra betyg och bĂ€r stora vanprydande glasögon.

Dexter Àr född med guldsked i mun, han ser bra ut och Àr van vid att fÄ det han vill ha. Deras vÀgar möts och det finns en tydlig dragningskraft mellan dem och i vÀnskapen som vÀxer fram finns en lÀngtan efter nÄgot mer.

Boken Àr genialiskt skriven. Eftersom vi bara möter karaktÀrerna en gÄng per Är blir mycket osagt. StÀmningen mellan Emma och Dexter kan vÀxla Är frÄn Är och vÄra huvudpersoner befinner sig alltid pÄ nya platser i livet, bÄde fysiskt och psykiskt.

I varje kapitel finns bÄdas perspektiv pÄ dagen de upplever och vid nÄgot tillfÀlle överlappar de alltid varandra, vilket ger en intressant dynamik. Jag vill veta vad Dexter verkligen tycker om Emmas kommentarer och snabblÀser för att komma till hans berÀttelse.

Jag har nĂ„gra sidor kvar i boken, men jag vet att jag inte kommer att bli besviken över slutet. Lika sĂ€kert Ă€r det att boken inom kort finns som film, förmodligen i samma feelgoodanda som Love actually. Jag kommer att Ă€lska den. OcksĂ„.

InlÀgg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇