Bokrecension: Ondskan av Jan Guillou

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Erik har inte ens fyllt femton nĂ€r han blir relegerad frĂ„n LĂ€roverket för vĂ„ldsamt beteende och olagliga sysselsĂ€ttningar. Han Ă€r inte ens femton och vet mer om vĂ„ld Ă€n mĂ„nga av de vuxna han stött pĂ„. Han har slagits i hela sitt liv. Hemma finns farsan med sina dagliga eftermatenstryk – med skohornet eller klĂ€dborsten eller björkriset eller det vĂ€rsta av allt – hundpiskan med metallclipen i Ă€nden som sliter upp huden. I skolan Ă€r han ledare för ett gĂ€ng, och dĂ€r gĂ€ller bara vĂ„ld mot vĂ„ld för att markera vem som bestĂ€mmer, sĂ„vĂ€l i klassrummen som pĂ„ skolgĂ„rden.

NĂ€r Eriks mamma fĂ„r reda pĂ„ att han relegerats skickar hon honom sĂ„ snabbt hon kan till en internatskola – StjĂ€rnsberg. Erik lovar sig sjĂ€lv att han har lĂ€mnat sitt gamla jag bakom sig. Aldrig mera ska han slĂ„ss. Han ska bara gĂ„ de hĂ€r tvĂ„ Ă„ren till i skolan, sĂ„ att han kan komma in i gymnasiet. Ingen vet vem han Ă€r. Ingenting ska fĂ„ honom att ta till det vidriga vĂ„ldet igen.

Men saker och ting urartar snabbt. PÄ StjÀrnsberg tillÀmpar man nÄgot som kallas kamratuppfostran. Det betyder att de Àldre eleverna bestÀmmer. De fÄr utdela bestraffningar och de yngre eleverna har ingen rÀtt att försvara sig. Och lÀrarna lÀgger sig inte i. StjÀrnsberg Àr en vÀrld utanför vÀrlden. HÀr gÀller inga vanliga lagar, hÀr finns bara skolans regler.

Skolans regler och massor med orĂ€ttvisa – massor med vĂ„ld. De Ă€ldre eleverna fĂ„r slĂ„ de yngre och vid varje mĂ„ltid kan de bestraffa genom att drĂ€mma knivskaftet i huvudet pĂ„ nĂ„gon yngre, eller ta den spetsiga korken till Ă€ttikskaraffen för att göra hĂ„l i huvudsvĂ„len. De har tillĂ„telse att göra allt. Razzior, förödmjukelser, slag, visitationer och bestialiskt vĂ„ld Ă€r vardagen för de yngre eleverna – för Erik. Det Ă€r ett skrĂ€ckherravĂ€lde dĂ€r RĂ„det, bestĂ„ende av de Ă€ldre eleverna, bestĂ€mmer vem som straffas och hur.

NĂ€r Erik kommer dit blir han snabbt utpekad som ”nyochkĂ€ftig” eftersom han vĂ€grar lyda. Han vĂ€grar lĂ„ta göra sig till Ă„tlöje. Han drabbas snart av RĂ„dets vrede. Men till skillnad frĂ„n dem vet Erik hur man slĂ„ss. Han vet hur vĂ„ldet fungerar.

PÄ skolan har han ocksÄ fÄtt sitt livs första riktiga vÀn. Det Àr plugghÀsten Pierre som till det yttre Àr sÄ olik Erik man kan komma, men de delar samma syn pÄ skolans vÄldshierarki och tillsammans börjar de kÀmpa mot överheten.

Men kan man nĂ„gonsin vinna mot ondskan? GĂ„r det att vinna med vĂ„ld mot vĂ„ld? Och framförallt, Ă€r det vĂ€rt att riskera sin framtid för det hĂ€r – stoltheten, det rĂ€tta
?

Ondskan har klassats som nÄgot av en svensk, modern klassiker, inte minst pÄ grund av filmatiseringen av Mikael HÄfström med Andreas Wilson i rollen som Erik. Och det Àr verkligen en bra bok. Den Àr bra, ovanlig och spÀnnande. Jag har lÀst den tvÄ gÄnger vid det hÀr laget och den förlorar inte sin dragningskraft. Det Àr en strÀcklÀsningsbok och den Àr vÀldigt, vÀldigt tÀnkvÀrd.

Precis som man kan gissa sig till av handlingen jag beskrivit ovan, sÄ handlar den till störst del om vÄld. VÄld, ondska, godhet, moral, den fria viljan. Kan vÄld ibland vara en lösning pÄ problem? MÄste vÄldet alltid vara av ondo? Eller Àr Erik en förstörd individ som inte vet hur man tar till andra metoder? Boken stÀller frÄgor men ger inga direkta svar. Det Àr upp till en sjÀlv att bestÀmma sig för om Erik gör rÀtt.

Samtidigt Àr boken ocksÄ en lysande skildring av ett uppror. Det handlar om att stÄ upp för sina egna rÀttigheter Àven nÀr det Àr svÄrt, Àven nÀr man inte tror att man kan klara en sekund till, Àven nÀr man Àr fullstÀndigt ensam. Om att stÄ fast i sin egen övertygelse. Om att en enda liten mÀnniska kan göra skillnad.

Det Àr en hemsk bok om vardagens vÄldsamheter, i hemmet, pÄ stan, i skolan, men ocksÄ en berÀttelse om styrka och mod. Om att inte lÄta sig knÀckas.

Och Àven om boken Àr fruktansvÀrt och alldeles för klartÀnkt vÄldsam med jÀmna mellanrum, sÄ kan man inte lÄta bli att triumfera med Eriks framgÄngar, hans uppenbara överlÀge. Hur han avgör med en blick hur ont det dÀr slaget kommer göra, hur han analyserar allting in i detalj och planerar med en kallsinthet som aldrig slÄr nÄgon av medlemmarna i RÄdet in. Men det blir en bitterljuv triumf, och med de orden skulle jag kunna sammanfatta hela bokens stÀmning. Det Àr en grÄzonsberÀttelse som man sjÀlv mÄste spinna vidare pÄ.

Ondskan utspelar sig nĂ„gon gĂ„ng under femtiotalet och skillnaden pĂ„ skolgĂ„ngen dĂ„ och nu Ă€r otrolig, om man nu ska ta boken bokstavligt. Vilket de flesta nog gör, eftersom Jan Guillou avslöjat att den Ă€r en till stor del sjĂ€lvbiografisk bok. SkrivsĂ€ttet lĂ€mnar ibland saker att önska – det hĂ€nder ofta att det kĂ€nns lite amatörmĂ€ssigt med brist pĂ„ komman, lĂ„nga, snurriga meningar som trasslar in sig i sig sjĂ€lva, stavfel och sĂ€rskrivningar – men jag kan inte riktigt avgöra om detta Ă€r gjort med mening.

Det kÀnns inte troligt med tanke pÄ att boken blandar detta med komplicerade ord och invecklat juridiskt sprÄk, men eftersom huvudpersonen Àr sÄ ung tror jag ibland att detta Àr gjort helt med vilje.

Hur som helst Àr det en bok jag skulle kunna djupdyka i och analysera i flera sidor till, men som sammanfattning rÀcker det med att sÀga lÀs den.

”Ondskan”, 1981

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇