Bokrecension: Onda boken av Kaj Korkea-aho

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Det hÀr blir den tredje romanen av Kaj Korkea-aho som jag lÀser, men ocksÄ en som jag lÀser pÄ helt andra premisser Àn de första tvÄ. NÀr jag lÀste min första bok av honom, GrÀset Àr mörkare pÄ andra sidan, hade jag ingen aning om vem han var.

DÀrefter har jag lÀst hans debutroman, trÀffat honom pÄ bokmÀssan, börjat lyssna pÄ hans podd och börjat följa honom pÄ diverse sociala medier. Att lÀsa Onda boken har dÀrför varit lite som att lÀsa en bok av en helt annan författare.

PĂ„ litteraturinstitutionen vid Åbo Akademi jobbar Mickel Backman med att undervisa halvt apatiska studenter. NĂ€r namnet Leander Granlund dyker upp under en förelĂ€sning vĂ€cks dock starka minnen och kĂ€nslor till liv.

Mickel Àr en av de fÄ som vet vem Leander Granlund var; en opublicerad modernist vars poesi haft ödesdigra konsekvenser för var och en som kommit i kontakt med den, och som Mickel inte vill att nÄgon ska forska i av egna, personliga skÀl. Men studenten som börjat grÀva i de gamla hÀndelserna visar sig vara svÄrare Àn vÀntat att stoppa.

Onda boken följer framför allt tvÄ karaktÀrer; dels den Äldrade professorn Mickel, och dels den unge studenten Calle vars flickvÀn just gjort slut och lÀmnat honom i ett svart hÄl av saknad. Korkea-aho Àr bra pÄ att lÄta spÀnningen vÀxa genom perspektivbytena som ger en nyanserad bild av bokens hÀndelser, utan att kÀnnas rörig.

Han Àr dessutom vÀldigt duktig pÄ att bygga upp spÀnning genom att inte avslöja allting med en gÄng, utan att med skarp precision ge lÀsaren bit efter bit av pusslet. FrÄgorna brÀnner genom hela lÀsningen; vad har egentligen hÀnt i Mickels förflutna? Vem var Leander Granlund och vad skrev han egentligen? Har de befÀngda ryktena om hans opublicerade manus nÄgon grund?

Rent berĂ€ttartekniskt Ă€r alltsÄ Onda boken bra uppbyggd och snyggt framförd, och precis som Korkea-ahos föregĂ„ende böcker kĂ€nns den hel och komplett – en enhet som Ă€r fĂ€rdig, och det mer Ă€n nĂ„got annat gör lĂ€supplevelsen solid och njutbar.

Man kan vara trygg i sprÄket och lita pÄ att berÀttelsen inte sjabblas bort.

Men bokens riktiga förtjĂ€nster tycker jag framför allt ligger i dess lek med litteraturen som tema – kanske nĂ„got som jag finner lite roligare Ă€n gemene man eftersom mitt litteraturintresse Ă€r sĂ„ pass stort och eftersom jag faktiskt lĂ€st lite litteraturvetenskap.

Onda boken leker nÀmligen med inte bara litteraturinstitutionen som plats för sitt skrÀckdrama, utan Àr ocksÄ beströdd med smÄ referenser till kÀnda verk som jag tycker Àr roliga.

Det allra bÀsta Àr dock tankeleken med en bok som har en sÄdan effekt pÄ mÀnniskor att de dör. Bokstavligen.

Dikter som vÀcker sÄdana kÀnslor, som uppdagar sÄdana sanningar att man inte klarar av det. Alla har vi vÀl nÄgon gÄng lÀst nÄgot som tagit andan ur oss, en formulering som liksom slagit undan benen för en med sin trÀffsÀkerhet- tÀnk dÄ nÄgot som gÄr bortom allt det!

Den tanken tycker jag Ă€r bĂ„de kittlande och pĂ„ samma gĂ„ng lite komisk – och dessutom mycket originell. Det pĂ„minner mig lite om premissen i Information av Martin Amis, dĂ€r det figurerar en bok som Ă€r sĂ„ dĂ„ligt skriven att alla som lĂ€ser den blir fysiskt illamĂ„ende.

Nu vid tredje romanen av Korkea-aho har jag ocksĂ„ börjat lĂ€gga mĂ€rke till nĂ„gra teman som verkar gĂ„ igen hos honom – först och frĂ€mst utmĂ€rker ju sig hans verk som finlandssvensk skrĂ€ck, vilket Ă€r vĂ€ldigt roligt och nĂ„got jag uppskattar.

Det finlandssvenska syns i sprÄket i boken och inte minst i dialogen. Ibland kÀnns det lite frÀmmande för mig, men det ger ocksÄ Korkea-ahos böcker en touch som utmÀrker dem frÄn annan litteratur. Andra saker som Onda boken har gemensamt med sina föregÄngare Àr religionstemat, och den mörka, skruvade sexualitetens pÄtagliga roll.

Onda boken Àr avslutningsvis definitivt en lÀsvÀrd roman, Àven om jag personligen tror att jag fortfarande stÀller GrÀset Àr mörkare pÄ andra sidan högst av de böcker jag lÀst av Korkea-aho hittills.

Onda boken kĂ€nns nĂ€mligen ibland lite som ett steg tillbaka – med GrĂ€set Ă€r mörkare visade Korkea-aho att han behĂ€rskar stora persongallerier och maffiga miljöer, medan Onda boken pĂ„ nĂ„got vis kĂ€nns snĂ€vare och mindre.

Men det hÀr Àr en författare som jag tror har mÄnga fler vÀlskrivna, originella och spÀnnande skrÀckromaner kvar att skriva, och om de hÄller samma mÄtt kommer jag att lÀsa varenda en.

InlÀgg senast uppdaterat: 1 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇