Bokrecension: Om en pojke av Nick Hornby

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Jag har en lite lustig historia om den hÀr boken, eller rÀttare sagt filmen. Jag satt nÀmligen och tittade pÄ den för ungefÀr tvÄ och ett halvt Är sen, nÀr min pappa berÀttade att jag skulle fÄ ett syskon till. Lite lustigt att det blev en lillebror ocksÄ!

Iallafall har det dröjt tills nu innan jag lĂ€ste boken, av nĂ„gon anledning. LĂ€ste ju Hornbys High Fidelity tidigare i Ă„r, och Ă€ven om jag tyckte den var vĂ€ldigt bra pĂ„ sina stĂ€llen sĂ„ kan jag Ă€ndĂ„ inte pĂ„stĂ„ att det var mer Ă€n en okej-bok.

Om en pojke Àr lite likadan. Det handlar om Will, som Àr en 36 Är gammal ungkarl helt tillfreds med sitt enormt hÀndelselösa liv.

Han Àr ekonomiskt oberoende och Àgnar mesta delen av sin tid Ät att ragga tjejer, lyssna pÄ musik och hÄlla koll pÄ vad som Àr inne för tillfÀllet. Och sÄ fantiserar han, massor.

Han fÄr en uppenbarelse nÀr han inser hur mÄnga ensamstÄende mammor det finns i London, och hur lÀtta de mÄste vara att fÄ i sÀng. Men var trÀffar man singelmammor?

Will har svaret – han uppfinner helt sonika en tvĂ„Ă„rig son och beger sig till ett möte för ensamstĂ„ende förĂ€ldrar.

Genom föreningen fĂ„r han kontakt med tolvĂ„rige Marcus, som nyss flyttat till London med sin deprimerade mamma. Han Ă€r mobbad i skolan, och Ă€r vĂ€ldigt, vĂ€ldigt ensam. Mellan Will och Marcus börjar en vĂ€nskap vĂ€xa, och kanske kan de lĂ€ra mycket mer av varandra Ă€n de tror


Precis som High Fidelity Àr Om en pojke sÄdÀr myspysig. Man kan kÀnna igen sig i jakten pÄ kÀrlek, jakten pÄ meningen med livet, och ÀndÄ skratta Ät de absurda situationerna som uppstÄr.

Det Àr mycket i denna balansgÄng mellan humor och allvar som den hÀr bokens förtjÀnst ligger, och Àven om jag kan tycka det blir ganska slÀtstruket mellan varven sÄ mÄste man ge Nick Hornby cred för att han lyckas sÄ bra med att behandla allvarliga Àmnen med humor.

Det handlar om depression, sjÀlvmord, mobbing och rÀdsla inför livet, men ÀndÄ Àr Om en pojke ingen tung bok.

TvÀrtom, den kÀnns vÀldigt upplyftande och ljus.

Jag gillar ocksÄ karaktÀrerna i den hÀr boken, faktiskt mer Àn vad jag gillade de som figurerade i High Fidelity.

Will Àr faktiskt ganska osympatisk och nÀstan korkad mellan varven, och jag kan absolut inte kÀnna igen mig sÀrskilt mycket i honom, men ÀndÄ finns det en stor sympati hos mig som lÀsare för honom.

Man vill liksom ta hand om honom pÄ nÄgot vis, denne man som stÀngt in sig sjÀlv i en bekvÀm bubbla för att undvika allt trassel som livet innebÀr.

Marcus Àr ocksÄ en kul karaktÀr, nÄgon man tycker synd om men ÀndÄ kan beundra, och som Àr vÀldigt klok utan att veta om det. Mycket av vad som gör boken bra Àr att Marcus Àr sÄ vuxen och Will Àr sÄ barnslig. Det suddar ut linjen mellan barndom och vuxenliv pÄ ett vÀldigt intressant sÀtt, och det tycker jag Àr bokens allra största styrka.

Men nej, det Àr ingen fantastisk bok som man vill Äterkomma till gÄng pÄ gÄng. Visst gillar jag den, men den kÀnns ocksÄ vÀdligt tillbakahÄllen, som en crowdpleaser nÀstan, som sÄ tydligt trycker pÄ alla de vanliga knapparna som sÄ mÄnga tryckt pÄ förut, och dÀrför fÄr den inte sÄ stor effekt hos mig.

Nick Hornby kÀnns trygg och bekvÀm i sin roll som mysrolig författare; han kastar ut alla sÀkra kort och tar aldrig nÄgra risker. Jag kan uppleva det som lite trÄkigt, eftersom jag tror att han kan mer Àn vad han presterar. Men visst skrattar jag, och visst gillar jag den.

Jag tycker om den bitterljuva tonen som kÀnns sÄ brittisk, jag gillar humorn, och jag tycker framförallt om att den kÀnns komplett nÀr man lÀst ut den. Man Àr fÀrdig med den, och kan sÀtta tillbaka den i hyllan med en kÀnsla av tillfredsstÀllelse.

”About a Boy”, 1998

InlÀgg senast uppdaterat: 24 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇