Bokrecension: Nyckeln av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfren

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Titel: Nyckeln
Författare: Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfren
Förlag: Rabén & Sjögren
Sidor: 813
Serie: Engelfors-triologin #3
Originaltitel: Nyckeln

OBS! Handlingen kan innehÄlla spoilers för tidigare delar!

Handling frÄn baksidan

Det har knappt gĂ„tt en mĂ„nad sedan tragedin i Engelsfors gymnasiums gympasal, men De Utvalda fĂ„r ingen tid att Ă„terhĂ€mta sig. Snart vĂ€nds deras vĂ€rld upp och ner – igen. FrĂ„gor besvaras. Hemligheter avslöjas. Lojaliteter prövas.

Tiden hĂ„ller pĂ„ att rinna ut, och De Utvalda kan bara vara sĂ€kra pĂ„ en sak – allt kommer att förĂ€ndras.

Omdöme

OMG! Jag har Àntligen fÄtt lÀsa den sista delen i den hÀr awesome-wonderful-fantastiska-underbara serien. Och Àrligt talat jag Ängrar inte en minut av den tid jag spenderade med att lÀsa Cirkeln, Eld och Nyckeln, men jag skulle gÀrna vilja ha en knapp som gjorde sÄ att man kunde spola tillbaks till dagen dÄ man började lÀsa boken och bara börja om igen.

För jag vill inget hellre just nu Àn komma tillbaks till den fantastiska vÀrld som har byggts upp under tre lÄnga böcker.

Nyckeln var nog en utav det mest hypade böcker för mig det hÀr Äret, Àven om det kanske inte riktigt kÀndes sÄ i januari/februari dÄ massor av andra bra böcker kom ut. Men nu nÀr boken Àr slut, sÄ Àr det nog en bok jag lÀngtat allra, allra mest efter.

KaraktÀrerna Àr riktigt bra och under hela seriens gÄng fÄr man lÀra kÀnna dem Ànnu mer och man kan inte lÄta bli att gilla dem, Àven deras svagheter och brister. Det Àr det som gör en mÀnniska hel. Jag har ingen direkt favorit utav huvudkaraktÀrerna för jag gillar alla lika mycket.

Men de tvÄ som jag kan relatera till mest Àr nog Minoo & Anna-Karin. De Àr inte populÀra, men vÀldigt smarta & snÀlla.

Man kan nog sĂ€ga att alla kĂ€nner nog igen sig i nĂ„gon utav Minoo, Anna-Karin, LinnĂ©a, Vanessa, Ida, Rebecka eller Elias. Jag tycker Ă€ven om Nicholaus och Adriana – Ă€ven om de inte fick sĂ„ mycket plats i boken den hĂ€r gĂ„ngen.

Jag fattade Àven tycke för Viktor, Clara och Felix, har ingen aning om varför, men jag gillade dem ÀndÄ.

Jag tycker att hela den hÀr vÀrlden som Mats & Sara byggt upp Àr helt fantastisk, och nÀr man vÀl har öppnat boken kan man inte sluta lÀsa. Man uppslukas av all magi, karaktÀrerna, sprÄket, fantasin, ja allt. Och mitt upp i alltihopa fÄr författarna Àven med De Utvaldas relationer & kÀnslor, man fÄr ta del av deras privatliv och lÀra kÀnna dem Ànnu bÀttre.

Det kÀnns dessutom Ànnu roligare att lÀsa boken nÀr man vet att den Àr pÄ originalsprÄket och gjord utav 2 svenska författare, det Àr sÄna saker som jag blir sÄ stolt över och om man Àr utomlands sÄ kan man hitta Cirkeln, Eld och sÄ smÄningom Àven Nyckeln i deras affÀrer.

Böckerna ska ju Àven bli film och det ser jag oerhört mycket framemot!

I slutet kunde jag inte lÄta bli att grÄta. SPOILER VARNING! Markera för att lÀsa!

(NĂ€r dem fick trĂ€ffa Rebecka, Elias & Ida. Jag kunde inte sluta grĂ„ta efter det, för det var ju kanske inte sĂ„ jĂ€tte sorgligt men jag kunde lĂ„ta bli. För det var ju sista gĂ„ngen alla i De Utvalda skulle vara samlade tillsammans och) det var den sista boken i serien – det var det som orsakade dammen.

Åh, Ă€rligt talat: hur ska man kunna tĂ€nka klart efter att ha lĂ€st den sista boken i en sĂ„ kĂ€nsloladdad serie? För just nu Ă€r mina kĂ€nslor vĂ€ldigt starka: lycka, sorg, glĂ€dje, tĂ„rar. Jag kommer förmodligen inte att överleva lĂ€ngre.

Jag fĂ„r försöka fĂ„ tag pĂ„ BerĂ€ttelser frĂ„n Engelsfors annars gĂ„r jag nog under. SĂ„ om ni inte har fattat det Ă€n, om ni inte har lĂ€st de 2 första delarna i Engelsfors-triologin gör det! Och sedan MÅSTE du LÄSA NYCKELN!

Det Ă€r en bok som verkligen mĂ„ste lĂ€sas – avsett om man gillar böcker eller inte, du kommer att uppslukas av en helt ny underbar vĂ€rld full av magi, hĂ€xor och fantasy.

Det tycker i alla fall jag. Det finns sÄ mycket att sÀga om den hÀr boken, men jag kan inte avslöja allt. SÄ lÀs den hÀr boken. Punkt slut.

InlÀgg senast uppdaterat: 22 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇