Bokrecension: No Humans Involved av Kelley Armstrong

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Jamie Vegas, attraktiv, nÀstan-kÀndis och med talang för att tala med de döda, befinner sig i Los Angeles för ett sÀrskilt uppdrag. Hon och tvÄ andra kÀnda spiritualister medverkar i ett tv-program dÀr deras uppgift Àr att kontakta Marilyn Monroes spöke och frÄga henne hur hon dog.

Precis som nÀr det handlar om resten av hennes kÀndiskarriÀr spelar Jaime bara teater. Att hon verkligen kan tala med döda gör ironiskt nog hennes arbete svÄrare.

Hon och de andra tvÄ spiritualisterna Grady och Angelique har bosatt sig i ett av husen pÄ gatan dÀr Monroe bodde. Mellan dem pÄgÄr en kamp om vem som Àr den bÀste av dem, vem som kommer vinna och fÄ sitt eget tv-program. Det hÀr Àr Jaimes chans till nÄgot större.

Men det finns saker som stör. Hennes tankar pÄ sin mor och hennes drömmar om vad hennes dotter skulle bli. Och inte minst den underliga nÀrvaron i husets trÀdgÄrd. Hon Àr sÀker pÄ att det Àr spöken, men hon har aldrig stött pÄ nÄgonting som liknar de hÀr förr. Hon brukar kunna se dem, höra dem, prata med dem. Det hÀr Àr bara svaga ekon, och de verkar inte kunna höra henne eller kunna tala till henne.

IstÀllet kan de röra henne. StÀndigt kÀnner hon fingrar mot huden, mot hÀnderna, klÀderna, hÄret. Och nÀr hon inser vad de Àr har hon inget annat val Àn att försöka, till varje pris, att hjÀlpa dem. De Àr barn. Döda barn som fastnat mellan vÀrldar.

Men varför? Hur kan hon kÀnna dem, men inte se dem? Hur ska hon kunna befria dem nÀr hon inte vet nÄgonting?

Tillsammans med Jeremy, alfahannen för the Pack, försöker hon hitta en lösning, nĂ„gon ledtrĂ„d till hur hon ska kunna hjĂ€lpa. Hon kommer ocksĂ„ i kontakt med nya övernaturliga mĂ€nniskor – Hope Adams, till exempel.

Förutom att hon försöker hitta dem som mördat barnen i trÀdgÄrden, mÄste hon ocksÄ hÄlla skenet uppe i tv-programmet dÀr hon medverkar. Hennes karriÀr, och andras, stÄr pÄ spel.

Och sÄ har hon ju Jeremy. Att han kommit alldeles ensam till L.A. för att trÀffa henne mÄste vÀl ÀndÄ betyda nÄgot? Hon vet vad hon kÀnner för honom, men vad kÀnner han?

Hon har honom, och hon har Eve, som beter sig alltmer mystiskt. Men i slutÀndan Àr det ÀndÄ upp till Jaime sjÀlv.

Efter att ha recenserat sex böcker i samma serie har jag lite kvar att sÀga om Kelley Armstrong. Att jag fortsatt lÀsa Àr vÀl svar nog. Hennes stÀndiga blandning av spÀnning, humor, feminism och kÀrlek gör mig trollbunden och i det hÀr fallet tog det mig bara en dag att lÀsa den hÀr boken, som ÀndÄ bestÄr av femhundra sidor engelska.

No Humans Involved Àr spÀnnande, rolig och tankevÀckande. Det Àr en bok jag inte kan vÀnda ryggen Ät mer Àn nÄgon timme, om ens det.
Det Àr kul att lÀsa om Jaime, om Àn inte fullt lika roligt som att lÀsa ur Elenas synvinkel. Hon Àr en intressant karaktÀr och att fÄ veta mer om henne Àr nÄgot jag velat göra sedan hon först blev introducerad i serien.

Och sĂ„ har vi ju Jeremy. Han har varit en av mina favoriter frĂ„n början, och att fĂ„ se honom i en mer central roll Ă€r en stor del till varför jag gillar boken sĂ„ mycket. Att se honom ”in action”, bĂ„de bokstavligt och relationsmĂ€ssigt sett, Ă€r rent ut sagt jĂ€vligt kul. Och för att göra det hela bĂ€ttre Ă€r han och Jaime förmodligen ett av de gulligaste par jag nĂ„gonsin lĂ€st om.

Boken Àr aldrig trÄkig, aldrig för mycket eller för lite. Den vÀcker tankar om döden och saker som man inte borde ge sig in pÄ. MÀnniskors oförstÄelse och ignorans. Och det Àr, som vanligt, lika kul att se moderna kvinnor i rollen som ockulta fantasyvarelser, som tvingas lyssna pÄ spöken samtidigt som de mÄlar tÄnaglarna. Det Àr en intressant infallsvinkel som gör det hela komiskt och desto mer övertygande.

Jag tycker det Àr en av de bÀsta böckerna i serien. Nu Àr ju alla vÀldigt bra, men den hÀr Àr nog ÀndÄ en av seriens bÀsta. Armstrongs karaktÀrer och storylines Àr originella och har, i alla fall inte Ànnu, upprepat sig. De fortsÀtter vara frÀscha och spÀnnande.

NĂ€sta bok, nummer Ă„tta i serien, heter Personal Demon och dĂ€r Ă€r Hope Adams huvudperson – en ung, snygg reporter
 som dessutom Ă€r halvdemon och Ă€lskar kaos.

LĂ„ter bra.

”No Humans Involved”, 2009

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇