Bokrecension: Nelson Mandela av Sten Rylander

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

En leende vithÄrig Nelson Mandela ser mig rakt i ögonen frÄn omslaget pÄ Sten Rylanders biografi av justdensamme. Och det Àr vÀl sÄ vi Àr vana vid att se honom. En vÀlvillig, sympatisk och milt leende Àldre statsman, som genom Ären har blivit en ikon och förebild för större delen av vÀrlden.

Sten Rylander vill med sin bok ta ett helhetsgrepp pÄ Nelson Mandela och dennes kamp mot apartheid, som bland annat innebar att han satt i fÀngelse i 27 Är. PÄ det stora hela lyckas Rylander med just detta, Àven om boken stundtals drar Ät att bli en monografi över hela kampen mot apartheid. Fast jag kan förstÄ svÄrigheten.

För Nelson Mandela Àr synonym med just den kampen och det Àr svÄrt att separera de tvÄ, sÀrskilt för oss som stod utanför och betraktade det hela utifrÄn.

Även om jag ibland kan tycka att Rylander ibland fokusera lite vĂ€l mycket pĂ„ andra saker Ă€n sin huvudperson Ă„terkommer han stĂ€ndigt till Nelson Mandela. Och utvikningarna ger faktiskt relevant och intressant information om Mandela, ANC och kampen som fördes. Intressant Ă€r ocksĂ„ kapitlet om Sveriges engagemang mot apartheid-systemet och stödet till ANC.

Sten Rylander vÀjer heller inte för det negativa, som till exempel den infamösa Jas-affÀren, hiv/aids-frÄgan och konflikterna som trots allt funnits inom ANC. Riktigt brÀnnande blir det nÀr Rylander analyserar skillnader mellan Nelson Mandela och Thabo Mbeki, som eftertrÀdde Mandela som president och som under lÄng tid var en av ANC:s mest prominenta ledare i exil.

Dessutom bjuds lÀsaren pÄ en blick in bakom kulisserna nÀr apartheid-systemet skulle monteras ner. Relationerna verkar inte ha varit sÄ hjÀrtliga mellan Mandela och F.W. de Klerk.

En fÀlla en författare lÀtt kan falla i nÀr denne skriver om en biografi om en ledare och mÀnniskorÀttskÀmpe som Mandela Àr att texten blir mer Àn hagiografi över ett levande helgon, Àn en riktig biografi. Sten Rylander hittar balansen och lyckas ÀndÄ hÄlla ett sakligt avstÄnd till Nelson Mandela, Àven om det skiner genom hela boken att det Àr en person som Sten Rylander gillar och beundrar.

Trots att biografin Àr fullspÀckad med mycket intressant, kÀnns det ÀndÄ som att 240 sidor Àr lite knappt för att ge ett fullödigt portrÀtt av Nelson Mandela och hans kamp. MÄnga kapitel hade lÀtt kunnat utgöra en grund för egna böcker om minst lika mÄnga sidor.

Jag rekommenderar ÀndÄ en lÀsning av denna biografi, för om inte annat Àr det en utmÀrkt introduktion för den som vill fördjupa sig ytterligare om Nelson Mandela, ANC och apartheid.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇