Bokrecension: Nattens tårar av Margit Sandemo

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Titel: Nattens Tårar
Författare: Margit Sandemo
Serie: Sandemo-Serien bok 3 (dock är alla böcker i Sandemo-serien fristående!)
Originalspråk: Svenska? Norska?
Originaltitel: ?
Språk: Svenska

Den här boken handlar om Taran som lever ett bra liv tillsammans med sin bror Kåre. Hennes “vän” Inge har precis friat till henne och hon trivs med tillvaron. Men en dag utsattes en gammal dam för mordförsök och Tarans barndomsvän Sjur blev anklagad som den skyldige! Fina Sjur som Taran tyckte så mycket om. De blev båda utstötta som barn och höll sig till varandra.

Kunde pojken som Taran känt i barndomen ha gjort något så fruktansvärt?

Innehåller mindre spoilers.

Kommentar

Fina underbara Sandemo. Som jag tycker om denna kvinnas slarviga men underbart skrivna böcker! Det jag uppskattar med Sandemos skrivsätt är framförallt hennes personskildringar. I hennes böcker är långt ifrån alla perfekta, en del kan rent av vara fula och samtidigt snälla (hör o häpna!).

Inga Disney- fjomperier med fula häxor och vackra prinsessor! Här kan faktiskt en ful människa vara snäll och ibland till och med huvudpersonen. Go Margit – hon skriver historia i en tid där den mesta litteraturen handlar om ett gäng sockersöta flickor och superheta killar.

I den här boken gör hon dock inte karaktärerna fula, utan hon gör en av huvudpersonerna handikappad.

Har ni hört? Kors i taket! Sjur ser visserligen bra ut, men han är inte fullt utvecklad utan lever fortfarande kvar i en stor del av barnåldern.

Jag kan visserligen tycka att Sandemo drar det till sin spets, då jag fick uppfattningen av att Sjur egentligen hade dyslexi. Men Sandemo beskrev det som att Sjur pga. sin dyslexi inte hade “utvecklats” riktigt. Hallå, riktigt så är det knappast att ha dyslexi då Sandemo samtidigt beskrev honom som en smula efterbliven. Nja, Sandemo. Det går inte riktigt ihop.

Bara för att han inte kunde gå i skolan då han inte kunde läsa, innebär inte det att han förblir ett barn.

Hur som helst. Taran dras mot Sjur till sin egen förskräckelse. Hon kan väl inte bli attraherad av en person som fortfarande är ett “barn”? Men tänk att det kan man. Och Sjur är en av de finaste karaktärer jag läst om, så se. Att vara annorlunda är inte fel, utan många gånger något bra! Och även en person som är annorlunda kan konsten att älska!

Sandemo är nog den enda författare jag läst som inte beskrivit sin huvudperson som åtminstone lite vacker. Men hennes sätt att göra sina karaktärer gör dem vackra oavsett hur de ser ut. Kliché, jag vet, men ack så sant!

Boken i sig är ganska bra. Vissa saker känns orimliga och en del saker går snabbt fram. Men som vanligt är hennes “mysterium” chockerande och oväntade, vilket även i denna.

Boken är dock inte lika bra som böckerna i “Sagan om isfolket” serien – därför rekommenderar jag den serien om ni vill läsa något av henne.

Tycker ni dock att det är skrämmande med 47 böcker så tycker jag ni ska läsa “Vargens lilla lamm” som är en av hennes fristående böcker och en av de bästa böcker jag läst!

Kort och gott, en bra och spännande bok.

Inlägg senast uppdaterat: 4 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇