Bokrecension: Nattens lekar av Stig Dagerman

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Det ska erkÀnnas att jag har problem med novellsamlingar. Jag Àr alldeles för van vid att lÀsa romaner för att kunna lÀsa samlingar pÄ ett tillfredsstÀllande vis. Trots att det inte gagnat boken har jag lÀst Nattens lekar sÄ gott som frÄn pÀrm till pÀrm, som jag skulle ha tagit itu med en roman.

Det Àr inte ett optimalt sÀtt att lÀsa noveller pÄ, sÄvida deras ordning och upplÀgg inte tillsammans skapar en större helhet med ett syfte. SÄdant Àr inte fallet med Nattens lekar, och som allra bÀst Àr nog de hÀr novellerna nÀr man lÀser dem en och en, sÄ att de inte flyter in i varandra som de gÀrna gör om man snabbt gÄr frÄn den ena till den andra.

Nattens lekar Àr den enda novellsamling av Dagerman som gavs ut medan han Ànnu levde, men den hÀr nya utgÄvan innehÄller ocksÄ en del noveller som inte fanns med i Dagermans eget urval, och dessutom prosafragment som aldrig blev riktigt klara. Totalt innehÄller boken 39 texter.

Det ska dock erkÀnnas att jag inte lÀst alla, eftersom en del av dem fanns i den postuma samlingen VÄrt behov av tröst. AlltsÄ handlar den hÀr recensionen om de noveller jag inte lÀste dÄ.

Det Ă€r konstigt med Stig Dagerman – trots att jag verkligen inte gillar allt han skrivit (Ormen orkade jag till exempel knappt kĂ€mpa mig igenom), sĂ„ Ă€r han en av mina favoritförfattare.

Jag vet inte vad det Àr, om det har med hans tragiska levnadshistoria att göra, eller om det kanske Àr min förÀlskelse i BrÀnt barn som hÀnger kvar, men det finns ingen annan författare som kan fÄ mig att kÀnna riktigt som han kan, ingen som nÄr in under huden sÄ effektivt med sina ord.

NÄgot i hans skrivande, Àven de gÄnger jag inte förstÄr det, avvÀpnar mig totalt, och jag lÀser alltid Dagerman fylld av sympati, medhÄll och beundran.

Novellerna i Nattens lekar har ofta snarlika teman – precis som det mesta Dagerman skrivit Ă€r Ă„ngest, ensamhet och isolering gemensamma teman för nĂ€stan alla texterna. Men Dagerman Ă€r inte bara elĂ€nde och mörker – pĂ„fallande ofta lyses berĂ€ttelserna upp av en humor som man inte sĂ„ ofta associerar till honom, men som definitivt finns dĂ€r.

Novellerna Àr ocksĂ„ ett bevis pÄ vilken bredd han faktiskt besatt – en del noveller Ă€r realistiska medan andra Ă€r snarast absurda, med blinkningar bland annat Ă„t Kafkas hĂ„ll. Novellen FrĂ€mlingen, om en man som inte kĂ€nner igen sig sjĂ€lv, nĂ€rmar sig i sin tur nĂ€stan skrĂ€ck.

Personligen tycker jag att Dagerman Àr som allra bÀst nÀr han Àr socialrealistisk, och sÀrskilt vÀl lyckas han i barndoms- och pubertetsskildringarna. Riktigt bra Àr till exempel Bon soir, Saltkött och gurka, Midsommarnattens köld Àr hÄrd och Stockholmsbilen som alla berÀttas frÄn unga perspektiv, och ofta handlar om maktlöshet och utsatthet.

Men mest uppskattar jag nog den lÄnga novellen Var Àr min islandströja? om en alkoholiserad man som kommer hem till sin fars begravning, den stÀmningsfyllda och Ängestladdade Den hÀngdes trÀd, den sorgliga Tornet och kÀllan, den fantastiskt vÀlskrivna VÄr nattliga badort och, kanske mest av alla, MÀn med karaktÀrer, som drar mig med i bÄde sprÄk och utförande pÄ ett sÀtt som de andra novellerna inte riktigt gör.

Sammantaget Àr Nattens lekar en svÄrrecenserad bok. Egentligen borde man recensera varje novell för sig för att verkligen göra samlingen rÀttvisa, men som helhet Àr boken ett prov pÄ Dagermans styrka i det lilla formatet.

Det gÄr inte att undgÄ att novellerna Àr en stor del av hans författarskap och dÀrför Àr det vÀldigt roligt att ha lÀst Nattens lekar, sÀrskilt den hÀr utgÄvan som innehÄller desto fler av hans verk.

Det bĂ€sta Ă€r dock utan tvekan sprĂ„ket, och sĂ€ttet som Dagerman genom exakta formuleringar nĂ€rmar sig det djupt mĂ€nskliga – mĂ€nniskors grymhet, vĂ„r olycka, vĂ„r lĂ€ngtan efter frihet, kĂ€rlek och erkĂ€nnande. I det briljerar han, som alltid, den fantastiske Stig.

“Nattens lekar”, 1947
“Nattens lekar: samlade noveller och prosafragment”, 2014

InlÀgg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇