Bokrecension: Nära föräldrar av Jorun Modén

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Som nybliven – eller kanske blivande – förälder är det mycket information som snurrar runt i huvudet på en. Man får varken vara för sträng eller för tolerant; inte för kärleksfull (då blir barnen bortskämda) men inte för distant (det känns ju rimligt!). Men det slutar inte där.

Som förälder finns det tydligen en otroligt lång lista över saker som man måste göra, saker man absolut inte får göra, saker man borde göra och saker som man vill göra men inte borde göra.

Det är information som man lyckats samla på sig sedan barnsben, och det är just därför som det blir så svårt att skilja mellan det som är sant och sunt förnuft, och det som är värdelösa myter.

Främst lär man ju sig om föräldraskap och barnuppfostran från ens egna föräldrar, men det är inte alltid som föräldrarna gör rätt. Allra bäst är det förstås att lära sig om hur det är att vara förälder från experter! Med boken Nära föräldrar: om anknytning, samsovning och konsten att bära barn får man ett helt nytt perspektiv på föräldraskap som sätter barnens behov i fokus.

Boken är skriven av Jorun Modén och utkom år 2006, men är minst lika relevant idag. Att uppfostra barn på rätt sätt är nämligen något som är helt tidlöst. 

Här får man en mängd av information som förälder, men hur praktisk är denna information och hur ser boken faktiskt ut? I denna artikel får man lära sig mer om Nära föräldrar, för att se om det är en bok som passar en själv.

Barnen måste vara i fokus

Det går inte att säga emot ren biologi. Barn kräver kärlek och närhet redan från födseln, för att kunna utvecklas på rätt sätt både socialt och emotionellt. I Nära föräldrar får man praktiska och konkreta råd kring hur man stärker bandet mellan ens barn och en själv.

Det handlar om allt från att svara på barnets behov på rätt sätt, till ordentliga sömnrutiner och tips som underlättar generellt. Om man som förälder känner sig nöjd blir det nämligen mycket enklare att fokusera på barnets behov.

I Nära föräldrar handlar det alltså inte om den senaste trenden inom föräldraskap. Här blir det ingen femminutersmetod, buffametod eller dylikt. I denna bok får man istället lära sig om vad ens barn faktiskt kräver, och varför de beter sig som de gör.

Till skillnad från vad många tror så gör barn inte saker helt utan anledning. Det finns en logik bakom varje handling, men det är inte alltid lätt för dem vuxna att relatera till den logiken. 

I Nära föräldrar skriver Modén om varför barn kräver närhet och kärlek, samt om hur ”Nära föräldraskap” – en föräldrafilosofi med ursprung i USA – kan vara rätt för ens egen situation. Men vad exakt är Nära föräldraskap?

Nära föräldraskap

Nära föräldraskap är en föräldrafilosofi som kom att bli rätt populär under det sena 40-talet i USA. Det är alltså en filosofi med en lång och beprövad historia. Fokuset här ligger på kärlek i alla dess former. Det innebär förstås rejält med fysisk kontakt, men även emotionellt stöd och kärleksfullt språk.

Filosofin är till viss del baserad på Benjamin Spocks handbok Baby and Child Care, som uppmanade föräldrar att uppfostra sina barn främst med det egna förnuftet, och med mycket fysisk kärlek. Men det är inte alltid som ens förnuft leder en rätt.

Allra bäst blir det med en kombination av genomtänkta strategier samt ens eget omdöme.

Nära föräldrar är den första boken på svenska som redogör för just Nära föräldraskap (Attachment Parenting). Fokuset här ligger på små barn upp till tre års ålder. Detta är formativa år som är bland dem viktigaste i barnens utveckling.

Det är något som eventuellt kan kännas rätt stressfullt, men man behöver inte oroa sig alltför mycket! Den bästa boten till föräldrastressen är just gedigen läsning.

Därefter räcker det helt enkelt med värme, kärlek och att man försöker sitt allra bästa varje dag.

Praktiska och konkreta råd

Som förälder vill man självklart ha konkreta råd och tips som man faktiskt kan använda sig av i sitt dagliga liv. Det är precis vad Jorun Modén här erbjuder.

Boken är till för den som hellre vill lyssna på barnet och anpassa sig utefter barnets behov, snarare än tvinga barnet att forma sig efter en viss mall.

Den senare vägen leder vanligtvis till mycket mer stress och lidande. Det innebär även en mindre intim relation med ens barn.

I Nära föräldrar får man ta del av intressanta anekdoter från andra föräldrar. Det är ett riktigt bra tillägg, eftersom det hjälper föräldrar att förstå att de inte är ensamma med sina erfarenheter.

Varje enskilt barn är förstås helt unikt, men som förälder blir erfarenheterna ofta väldigt lika. Med berättelser från föräldrar i samma sits får man lära sig mer om vad som är bra att göra som förälder, och vad som är lite mindre bra.

Nära föräldrar skiljer sig en del från liknande böcker om föräldraskap med inkluderingen av verkliga, samt positiva, händelser. Det genomsyrar boken med en känsla av glädje – glädjen att vara förälder till ens älskade barn.

Föräldraskap är mer än bara hårt arbete. Det innebär även en lycka som inte går att sätta i ord – något som endast andra föräldrar kan förstå sig på!

Summering

Nära föräldrar: om anknytning, samsovning och konsten att bära barn är en intressant och lärorik bok om föräldraskap som erbjuder ett något annorlunda perspektiv än man kanske är van vid. Här får man lära sig mer om Nära föräldraskap, en föräldrafilosofi med barnen i fokus.

Man får alltså inte en statisk mall, utan får istället utveckla den egna intuitionen samt stärka relationen med ens barn. Det som krävs är att man anpassar sig utefter barnets behov, samt ser till att barnet får mycket fysisk kärlek. 

Kort sagt är Nära föräldrar: om anknytning, samsovning och konsten att bära barn den perfekta boken för föräldrar som vill åt en intuitiv föräldrafilosofi med kärlek och närhet som mål.

En riktigt bra bok för såväl blivande som nyblivna föräldrar!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇