Bokrecension: Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Titel: Mysteriet på Asthall 
Författare: Jessica Fellowes
Förlag: Bokförlaget Polaris
ISBN: 978-91-8864-748-1
Original titel: The Mitford murders
Serie: The Mitford murders #1
Språk: Svenska
Antal sidor: 406

Handling

Året är 1920 och Louisa Cannon drömmer om en väg ut ur fattigdomens London, en stad svårt skadad av fasorna från det nyss avslutade världskriget.

Louisas räddning blir en anställning i hushållet hos den berömda familjen Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire. Som barnsköterska och sällskap till Mitfordsystrarna får hon med ens tillgång till en ny, förtrollad värld. Hon fäster sig särskilt vid den äldsta systern, klipska och vackra sextonåriga Nancy. Nancy älskar detektivhistorier och vill upptäcka världen utanför Asthall Manor.

När sjuksköterskan Florence Nightingale Shore, guddotter till sin berömda namne, plötsligt mördas på ett tåg på väg till Hastings, finner sig Louisa och Nancy intrasslade i mordhärvan. Ett mord vars efterverkningar sträcker sig ända till Asthall Manor. Mysteriet på Asthall är baserad på det verkliga och ouppklarade mordet på Florence Nightingale Shore.

Mitt omdöme

Den här boken dök upp här hemma som spontanpost, jag visste inte så mycket om denna författare mer än att hon är släkt med Julian Fellowes, skaparen utav en av mina favoritserier, Downtown Abbey. Detta visade sig vara en väldigt positiv läsupplevelse.

Mysteriet på Asthall har ursprung i en verklig historia om sjuksköterskan Florence Nightingale Shore som blir attackerad på ett tåg och dör några dagar senare på ett sjukhus. Jessica Fellowes har lagt till och tagit bort, men den är som sagt baserad på en verklig historia.

Det här är en härlig pusseldeckare som utspelar sig i överklassmiljö. För en som är van vid att läsa en massa deckare är detta ett trevligt avbrott då det inte är mycket blod eller våld i den. Utan den är mer koncentrerar på relationerna hos karaktärerna och sakta men säkert med små ledtrådar avslöjas för oss vad som händer.

Det är verkligen 1920-talsstämning i boken. Jag känner en blandning av Agatha Christie och Downtown Abbey.

Trots att denna bok inte är späckad med action så är den fantastisk att läsa och väldigt spännande, tyckte verkligen om den. Miljöbeskrivningarna är mycket målande så det känns som att jag är där och de passar så väl för att få den rätta känslan för mordgåtan.

Karaktärerna är väldigt intressanta och huvudpersonen Louisa är lätt att tycka om. Jag är även nyfiken på var vänskapen mellan Louisa och polisen Guy ska utveckla sig då detta är en den första boken i en planerad serie.

Jag hoppas det inte dröjer för länge tills uppföljaren kommer.

Inlägg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇