Bokrecension: Mr Mercedes av Stephen King

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Ni som regelbundet följer mig hÀr pÄ bloggen vet vid det hÀr laget hur svÄrt jag har för deckare, kriminalromaner och allting som faller i nÀrheten av den kategorin. Det Àr en genre jag normalt undviker Àven om jag inser att det kanske gör mig inskrÀnkt.

Jag Àr bara sÄ ointresserad. Men sÄ kom min husgud King ut med den hÀr boken, som onekligen Àr en kriminalroman pÄ mÄnga sÀtt.

SÄ för Stephen Kings skull gör jag alltsÄ ett undantag.

Bill Hodges har nyligen blivit pensionerad frÄn sitt jobb som polis, och hans liv kÀnns tomt och meningslöst.

Han funderar allvarligt pĂ„ sjĂ€lvmord – tills ett brev dyker upp i hans brevlĂ„da. Det Ă€r frĂ„n nĂ„gon som pĂ„stĂ„r sig vara en av de mördare som Hodges aldrig fick fast – den galning som körde en stulen Mercedes rakt in i en folkmassa och dödade Ă„tta mĂ€nniskor.

Det Àr ett fall som Hodges aldrig kunnat slÀppa och nu blir han i det nÀrmaste besatt av att lösa gÄtan med vem Mr Mercedes Àr. Det Àr en farlig lek, dÀr det hela tiden Àr oklart vem som Àr jagad och vem som Àr den jagade.

Det hÀr Àr en av vÀldigt fÄ Stephen King-romaner som inte innehÄller ett endaste övernaturligt element. Det Àr en regelrÀtt thriller, rakt upp och ned, och det visar sig att King fixar ocksÄ detta utan minsta problem.

Jag har som sagt mina dubier vad gĂ€ller deckargenren, och det hĂ€nder att jag tycker att Mr Mercedes nĂ€rmar sig det dĂ€r jag verkligen hatar – stereotypen med den försupne polisen, en galning i en kĂ€llare och en massa detektivarbete. Men det vĂ€gs upp av en del skrĂ€ckelement och av att boken Ă€ndĂ„ Ă€r sĂ„ pass spĂ€nnande som den Ă€r.

För det Ă€r ju Ă€ndĂ„ Stephen King. Boken har det dĂ€r som Ă€r sĂ„ typiskt honom – drivet, om Ă€n ibland sĂ€vligare Ă€n vad jag skulle ha önskat mig – och inslag av ren skrĂ€ck som jag verkligen uppskattar.

Om det Àr nÄgot King verkligen kan, sÄ Àr det att skapa skurkar man verkligen kan tro pÄ och hata som om de vore levande, och Mr Mercedes Àr inget undantag.

Jag kÀnner King och hans sprÄk sÄ vÀl vid det hÀr laget att lÀsningen av Mr Mercedes kÀnns ganska bekvÀm, som att gÄ en ganska vÀlkÀnd vÀg utan nÄgra mÀrkliga svÀngar eller hinder. Det Àr ett jÀmnt, detaljerat och preciserat sprÄk och en vÀl utförd berÀttelse.

Dock kan jag ibland undra om inte översĂ€ttningen skaver en aning – emellanĂ„t tycker jag att den engelska ordföljden liksom lyser igenom och det ger ett lite uppstyltat och svĂ„rsmĂ€lt intryck. Det gör ocksĂ„ en viss gubbighet som King har lagt sig till med och som Ă€r svĂ„r att bortse ifrĂ„n.

Men sjÀlva berÀttelsen gillar jag faktiskt mer Àn vad jag frÄn början trodde att jag skulle göra, och jag gillar upplÀgget dÀr an fÄr följa bÄde Hodges och Mr Mercedes. PÄ det sÀttet vet man mer som lÀsare Àn vad karaktÀrerna gör, vilket bidrar till spÀnningen.

Det rÄder inget tvivel om att King kan sina grejer och vet precis vilka knappar han ska trycka pÄ. FramÄt slutet blir boken extremt spÀnnande och det Àr vÀldigt svÄrt att lÀgga den ifrÄn sig.

Mr Mercedes Àr ocksÄ första delen i en planerad trilogi om Bill Hodges. Jag tycker det kÀnns ganska kul eftersom King mest gett ut enskilda romaner och inga serier, om man bortser frÄn hans opus Det mörka tornet.

Om det Ă€r nĂ„got jag uppskattar hos Kings enorma produktion Ă€r det framför allt att han inte Ă€r rĂ€dd för att prova pĂ„ nya saker – frĂ„n seriealbum till filmmanus och e-böcker.

Att lÀsa nÄgot sÄ ovanligt frÄn honom som en trilogi thrillers fÄr ÀndÄ anses vara rÀtt kul, Àven om jag inte Àr ett fan av genren i frÄga. AlltsÄ vÀntar jag nu pÄ nÀsta del i serien, som inte kommit ut Àn, men som heter Finders Keepers pÄ engelska.

Vad svenska boken kommer heta ÄterstÄr att se, men jag ska definitivt lÀsa den.

“Mr. Mercedes”, 2014

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇