Bokrecension: Monster i garderoben av Johan Hilton

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Jag lÀser facklitteratur betydligt mer sÀllan Àn vad jag borde, men Monster i garderoben fick jag upp ögonen för förra Äret, nÀr den blev nominerad till Augustprisets facklitteraturkategori.

Efter att ha förberett mig genom att se Alfred Hitchcocks Psycho (vÀldigt bra, för övrigt) satte jag mig Àntligen för att lÀsa den.

Boken, vars hela titel Àr Monster i garderoben: En bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates, Àr delvis en biografi över skÄdespelaren Anthony Perkins som levde mellan 1932 och 1992, om hans liv och om vilken inverkan rollen som Norman Bates i Psycho hade för honom pÄ ett personligt plan.

Samtidigt Ă€r det en bok som vĂ€ver ihop Perkins livsöde med en kronologisk studie i hur homosexuella mĂ€n utmĂ„las som farliga, och hur sexuella minoriteter anvĂ€nds inom skrĂ€ckfilm – ofta direkt influerade av Psycho – och vilka effekter det i sin tur haft och fortfarande har pĂ„ samhĂ€llet.

Jag mÄste erkÀnna att jag blev lite förvÄnad över att Monster i garderoben ÀndÄ var en hyfsat tungrodd lÀsupplevelse. Exakt vad jag förvÀntat mig vet jag inte riktigt, men det Àr pÄ sin plats att pÄpeka att den hÀr boken inte Àr helt lÀttlÀst.

Det beror inte pĂ„ sprĂ„kbruket eller Ă€mnet, som Ă€r otroligt intressant, utan snarare pĂ„ hur faktaspĂ€ckad den Ă€r – referenslistan i slutet Ă€r femton sidor lĂ„ng. Men det gör ocksÄ Monster i garderoben till en riktigt genomgripande och vĂ€lunderbyggd studie i hur sexuella minoriteter gestaltas inom skrĂ€ckfilmsgenren.

Det Àr bÄde skrÀmmande och intressant lÀsning om ett Àmne som jag aldrig funderat sÄ ingÄende över tidigare.

Dock tror jag att boken trots sitt intressanta Àmne skulle kunna ha blivit en rÀtt tung och trÄkig lÀsning utan sÀrskilt mycket kÀnsla, om det inte vore för att den ocksÄ Àr en biografi över Anthony Perkins. Eftersom jag sÄg Psycho först i lördags kvÀll Àr han en helt ny bekantskap för min del, men hans liv gÄr att koppla ihop till alla delar av bokens studie pÄ ett sÀtt som grundar lÀsningen pÄ ett mÀnskligt plan.

Genom Perkins liv fÄr alla aspekter av det som boken fokuserar pÄ nÀmligen ett konkret ansikte. Boken kartlÀgger till exempel psykoanalysen frÄn 40- och 50-talen, dÀr homosexualitet anses vara en pervers sjukdom och dÀr mödrar skuldbelÀggs, nÄgot som gÄr igen i bÄde Perkins eget liv och i filmen som kommer att förÀndra hans liv.

Men boken redogör ocksÄ för riktiga brott begÄngna av homosexuella och hur de tagits emot, och för alla de bögar som jagats, blivit utpekade och dömda under tiden dÄ Perkins levde. Det Àr skrÀmmande lÀsning, om alla dessa individer som levde i stÀndig skrÀck, dÄ inte minst de skÄdespelare som Perkins hör till, dÀr ett avslöjande betydde undergÄng.

Analysen strĂ€cker sig ocksĂ„ in i dagens samhĂ€lle, och visar att bilden av den homosexuelle som en skrĂ€mmande dubbelnatur i hög grad lever kvar, inte minst genom Hollywoods attityd och gestaltningen som Ă„terkommer gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng i skrĂ€ckfilmer – en genre dĂ€r just Psycho ju Àr en milstolpe.

Monster i garderoben blir bÄde en filmhistorisk överblick över hur homosexuella anvÀnds som underhÄllning och skrÀmseleffekt, och som sÀtter detta fenomen i sin kontext, samtidigt som den Àr en analys ur queerperspektiv pÄ filmen Psycho och en levnadsteckning över Anthony Perkins och den tid han levde i.

Det som framför allt slÄr mig i min lÀsning av den hÀr boken Àr hur nÀra allt detta ligger vÄrt eget, moderna samhÀlle som vi anser vara sÄ öppet och tolerant, och hur envist fördomar hÀnger sig kvar, förankrade och förstÀrkta i vÄr populÀrkultur.

Boken sprider ljus över fenomen jag aldrig tidigare tÀnkt sÄ ingÄende över, och bara för det Àr den vÀrd en guldstjÀrna. Att den dessutom vÀcker sÄ mycket kÀnslor i anknytning till Anthony Perkins egen livshistoria gör inte det hela sÀmre.

“Monster i garderoben: En bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates”, 2015

InlÀgg senast uppdaterat: 27 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇