Bokrecension: Mojaner – naturens magiska städare

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Miljön är numera den viktigaste frågan i vårt moderna och teknologiska samhälle. I människans brinnande ivrighet att utvecklas fortare och fortare har nämligen miljön fått ta emot smällar från höger och vänster.

Det finns inga enkla svar, men en sak är säker: det är den framtida generationen som kommer få uppleva konsekvenserna av människans likgiltighet till miljön.

Men situationen är förstås inte hopplös! Ungdomar idag bryr sig om miljön i mycket större utsträckning än någonsin förut, och trenden ter sig fortsätta även framöver. De yngre generationerna kommer att spela en avgörande roll när det gäller miljöpolitik och hållbarhet!

Allt börjar med att lära barn att respektera natur och miljö på rätt sätt. Mojaner – naturens magiska städare är en bok som hjälper barn att börja tänka på miljön på ett positivt och roligt vis!

Här får man följa de söta små mojanerna, märkliga utomjordingar som anländer till jorden på ett uppdrag. Gänget härstammar från planeten Mojanus och är naturens egna magiska städare!

Boken ligger på 32 sidor, med skickligt designade illustrationer som ger mer inlevelse för små barn. Mojaner – naturens magiska städare rekommenderas för barn mellan 3 till 6 års ålder, men det är förstås aldrig för tidigt att börja läsa upp böcker för ens barn!

Mojaner – naturens magiska städare lämpar sig utmärkt som en introduktion till miljön för små barn. Det handlar förstås inte om någon djupare information eller inlärning, men boken lär barn att respektera omgivningen och städa undan när det väl är slutlekt för dagen.

Men är boken faktiskt rolig och underhållande? Det duger förstås inte med att boken är lärorik. Små barn har nämligen begränsad koncentrationsförmåga och har svårt att ta till sig ny kunskap om det inte presenteras på rätt sätt.

I denna artikel får man en närmare titt på boken och dess innehåll, för att se om det är en bok som kanske passar som julklapp till barnen!

Boken köper man enklast genom följande länk:

https://www.adlibris.com/se/bok/mojaner-naturens-magiska-stadare-9789198001600

Om författaren och illustratören

Ellinor Johansson är författaren till denna charmiga bok. Johansson är en barnboksförfattare som tidigare skrivit Besök från planeten Oriko. Hon har skrivit ända sedan barnsben, men idén att bli författare är något som utvecklats över åren.

Johansson älskar att använda sig av fantasin för att underhålla samt utbilda barn i viktiga frågor som exempelvis miljön. En bok som inspirerat författaren är Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas – inte en bok som rekommenderas till små barn, men definitivt en intressant inspiration!

Carina Mellander är en illustratör och grafisk designer som designat alla fina illustrationer i boken. När man talar om barnböcker är illustrationerna minst lika viktiga som själva berättelsen, och med en erfaren illustratör såsom Mellander blir boken en ren fröjd att läsa för barnen!

Små städare från Mojanus

I boken får man följa med på dessa små utomjordingars resa till Jorden där de hjälper till att städa undan det som andra lämnat efter sig!

På så vis ingjuter man barnen både med en naturlig vördnad för miljön, och en förståelse för varför det är viktigt att städa upp. För små barn mellan 3 till 6 års ålder kan det vara svårt att begripa varför de måste lägga undan leksakerna när de väl är klara – pappa och mamma gör ju det åt dem!

Om barnen får förstå att det faktiskt alltid är någon som behöver städa upp, vare sig det är lort eller leksaker det gäller, blir det enklare för föräldrar att uppmuntra dem till att städa rummet.

Mojanerna introducerar dessutom miljön som koncept till små barn. Att begripa sig på miljön är givetvis inte enkelt när man är liten, men att ta del av nya idéer är både intellektuellt stimulerande och roligt.

Även från väldigt ung ålder är barn svampar för information. De suger upp precis allt de blir exponerade till, och budskapen hos roliga barnböcker hamnar alltid någonstans i bakhuvudet. Idéer de får lära sig om från barnsben är alltså något som sitter kvar även allteftersom de blir äldre!

Det är inte magi!

Mojanerna må vara magiska, men städning är förstås inte det! När man läser boken är det alltså viktigt att förtydliga för barnen att det krävs både arbete och omtänksamhet för att hålla saker och ting rent, vare sig det är rummet eller naturen saken gäller.

Magi är roligt i en barnbok och hjälper barn att begripa koncept som annars är alldeles för komplicerade, men det är inte svaret på alla problem i det verkliga livet!

Mojanerna använder sig av magin för att städa upp på jorden och resan fortsätter till ett speciellt träd som visar hur människan kan påverka miljön.

Människor däremot använder sig av teknologi och skicklighet för att åstadkomma precis samma sak! Det är ett budskap som alla barn kan dra nytta av. Städar man upp på jorden blir det bättre för alla, stora som små!

Sammanfattning

Mojaner – naturens magiska städare är en rolig och intressant bok som introducerar små barn till miljöfrågan på ett lättbegripligt och naturligt sätt. Det är förstås ingen idé att lära en 3-åring om klimatförändring – det blir läskigt! – men en respekt för omgivningen är något som alla barn kan dra nytta av.

Boken rekommenderas därför till föräldrar som vill lära sina barn något nytt, på ett naturligt och roligt sätt! De fina och söta mojanerna blir hjältarna i denna berättelse och den gulliga designen på dem är något som barnen definitivt kommer att uppskatta.

Det är förstås viktigt att förtydliga för ens barn att städning i det verkliga livet inte sker magiskt, utan det krävs arbete och en vilja att hålla naturen (och kanske till och med rummet!) rent!

Mojaner – naturens magiska städare lämpar sig utmärkt som julklapp till små barn eller som en första bok för att öva upp läsningsförmågan.

Om ens barn är yngre än tre år går det alldeles utmärkt att högläsa boken för dem. Det är aldrig för tidigt att börja läsa!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇