Bokrecension: Mistborn: Sista riket av Brandon Sanderson

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Titel: Sista riket
Originalets titel: Mistborn: The Final Empire
Författare: Brandon Sanderson
Antal sidor: 738
Serie: Mistborn #1
Förlag: Modernista

”Ser det nĂ„gonsin fel ut i dina ögon, Vin?””Fel?” frĂ„gade hon.Kelsier nickade. ”De torra vĂ€xterna, den ilskna solen, den disiga svarta himlen.”Vin ryckte pĂ„ axlarna. ”Hur skulle sĂ„dant kunna vara rĂ€tt eller fel? Det Ă€r bara som det Ă€r.” â€Jovisst” sa Kelsier. ”Men jag tror att din instĂ€llning Ă€r en del av felet. VĂ€rlden borde inte se ut sĂ„hĂ€r.”

Handling (frÄn Goodreads)

I tusen Är har aska fallit frÄn himlen, inga blommor har blommat och tÀta dimmor har gjort nattens mörker fruktat.

Det Ă€r en vĂ€rld av lidande dĂ€r den evige och odödlige ÖverstehĂ€rskaren styr genom ett antal aristokratiska familjer. Vanligt folk Ă€r dömda att leva i underkastelse och arbeta som slavar.      

Men mitt i all hopplöshet dyker Kelsier upp, en överlevare frĂ„n de hĂ„lor dit ÖverstehĂ€rskaren skickar dem som han dömt till döden. Kelsier har allomantiska förmĂ„gor – en rad magiska styrkor som nĂ€stan bara aristokratin besitter – och en plan om hĂ€mnd och frigörelse.      

Samtidigt stryker Vin, en ung tjej som Ă€r medlem i ett tjuvgĂ€ng, runt pĂ„ gatorna i huvudstaden. Även hon Ă€r allomantiker – men vet inte sjĂ€lv om det förrĂ€n Kelsier drar in henne i sina planer.

För att Keslier och Vin ska lyckas störta Sista riket Ă€r det mycket som mĂ„ste gĂ„ i lĂ„s. Inte minst mĂ„ste Vin lĂ€ra sig att bemĂ€stra sina allomantiska krafter


Mitt omdöme

MÄnga har redan sagt det innan mig, och jag Àr sÀker pÄ att mÄnga kommer sÀga det efter mig ocksÄ: Sista riket Àr riktigt vÀlskriven fantasy.       

Allting bara hÀnger samman, frÄn karaktÀrerna, till krafterna, till vÀrlden, till handlingen. FrÄn början till slut. NÀr jag slog ihop boken efter att ha nÄtt sista sidan kunde jag inte göra annat Àn att beundra Brandon Sanderson för den magnifika berÀttelse han skapat. För, alltsÄ, wow vad han har lyckats.       

Jag kan personligen tycka det Àr lite svÄrt att komma över fantasy som verkligen hÄller. MÄnga fantasyböcker har hÄl i berÀttelsen, eller sprÄket, eller vÀrlden o.s.v. Det Àr sÀllan allt bara sitter. Men det gör det i Sista riket. Boken Àr genomtÀnkt och Brandon Sanderson Àr en vÀldigt skicklig författare.       

Sen var vÀll inte Sista riket perfekt rakt igenom. Jag hade inte haft nÄgot emot lite mer action och en aning mer spÀnning hade nog inte heller suttit fel. DÀremot kÀnns det som om Brandon Sanderson var vÀldigt grundlig nÀr han skrev Sista riket, vilket innebÀr mycket förklaring, mycket tid Ät att beskriva vÀrlden och dess uppbyggnad, karaktÀrerna, krafterna och deras funktion.

SĂ„ speciellt i början kĂ€ndes det vĂ€ll inte alltid som det hĂ€nde sĂ„ mycket. Men det Ă€r okej, för det gör att man verkligen förstĂ„r. Att man Ă€r insatt i vĂ€rlden och karaktĂ€rerna, att man hĂ€nger med. Och nĂ€r det vĂ€l hĂ€nder saker – dĂ„ kĂ€nns de.       

Förutom att boken skulle kunnat innehĂ„lla lite mer spĂ€nning och action tror jag inte riktigt det finns mycket att klaga pĂ„. I och för sig skulle jag inte sagt nej till lite mer kĂ€rlek heller, men förstĂ„r Ă„ andra sidan att det inte Ă€r dĂ€r bokens fokus ligger. Det Ă€r bara det att de bitar av kĂ€rlek vi fick se var sĂ„ vĂ€ldigt bra att jag bara ville ha mer hela tiden. Men vi fĂ„r vĂ€ll se, Sista riket Àr ju trotts allt bara första delen i en serie
      

Boken kan vara lite mastig att ta sig igenom, det mĂ„ste jag erkĂ€nna, och det var kanske inte alltid jag var helt fast. Men det Ă€r vĂ€rt det i slutĂ€ndan, nĂ€r man ser hur allt hĂ€nger samman. Och de sista hundra sidorna
 det Ă€r vĂ€rt det att lĂ€sa alla de 600 sidorna innan bara för att komma fram till dem, för de Ă€r verkligen nĂ„got extra (skadar ju inte att de dĂ€r 600 sidorna ocksĂ„ Ă€r otroligt bra).       

Nu ser jag bara otroligt mycket fram emot uppföljaren!

Betyg: 7,5 av 10

Har ni sjÀlva lÀst Sista riket och vad tycket ni i sÄdanna fall? NÄgon som vet nÀr uppföljaren kommer ut pÄ svenska?

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇