Bokrecension: Mer för mindre?: tillväxt och hållbarhet i Sverige

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Miljön är kanske den viktigaste frågan i vårt moderna samhälle. Tunnande ozonskikt och smältande isberg i Arktis; jordbävningar och jordras; luft- och vattenförorening; sopöar i mitten av våra hav och cirkulerandes runt vår jord; avfall från kärnkraft och fallande kolsnö.

Allt detta är (mer eller mindre) ett resultat av människans ständiga vilja och behov av att växa som djurart – att bygga mer och bygga större. Människor nöjer sig inte med status quo, utan vi vill se förändring, oavsett pris.

Det är förstås inget fel med att vilja utvecklas, det är en naturlig mänsklig instinkt och är dessutom det som lett till otrolig teknologi och otroliga prestationer, som exempelvis smartphones respektive månlandningen.

Men är det möjligt för människan att utvecklas på ett hållbart sätt, utan att vår jord för den delen måste lida och framtida generationer tvingas ha det svårare som resultat?

Mer för mindre? : tillväxt och hållbarhet i Sverige är en bok som utvärderar den svenska ekonomins tillväxt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Boken är skriven av Jonas Grafström och Christian Sandström i syfte att utbilda läsare om den svenska ekonomins historia med miljön som fokus. Lite likt en fallstudie kan man eventuellt tillämpa Sveriges strategier till ledande ekonomier i världen, förutsatt att de faktiskt lönat sig.

Mer för mindre utkom i november 2020. Boken ligger endast på 156 sidor, men här finner man en guldgruva av värdefull information trots det kortare formatet. Materialet är särskilt aktuellt i dessa turbulenta tider, och böcker som dessa är viktigare än någonsin förut.

I denna artikel får man en närmare titt på boken och dess innehåll, för att se om det är något som intresserar. Kan Sverige bli landet som leder vägen för omvärlden när det gäller grön utveckling?

Om författarna

Christian Sandström och Jonas Grafström är som tidigare nämnt författarna till denna bok.

Grafström har doktorerat inom nationalekonomi och är en aktiv forskare på Luleå Tekniska Universitet. Han har dessutom bedrivit forskning hos Ratio. Fokuset har särskilt varit på miljöekonomi och miljöteknik. Grafström har även undersökt framtidens arbetsmarknad och hur digitalisering kan komma att påverka arbetslandskapet framöver. Han skildrar för detta i sin bok Moderna tider 4.0.

Sandström är en biträdande professor inom Digital Business som bland annat fokuserat på hur digitalisering kan påverka redan etablerade företag. Han har tidigare erhållit pris för bästa föreläsare samt för sina revolutionerande nya undervisningsmetoder.

Tillsammans är de två experter inom digital utveckling och miljöteknik, samt effekten dessa grenar av handel har på ett lands ekonomi. Detta gör författarna mer än kvalificerade att kommentera på och utvärdera Sveriges ekonomiska och miljömässiga utveckling genom tiderna.

Sveriges utveckling genom tiderna

Sedan år 1990 har befolkningen i Sverige vuxit med över 1,6 miljoner människor. I samband med detta har den svenska ekonomin fördubblats. Trots denna hastiga tillväxt har Sverige lyckats minimera inverkan på miljön och på många sätt lyckats reducera utsläpp.

Enligt boken har exempelvis koldioxidutsläpp minskat med strax under 30% de senaste tre årtiondena och energikonsumtionen ser precis likadan ut, trots den större befolkningen. Den svenska ekonomin idag är alltså långt mer effektiv än den var under 90-talet.

Även luften är idag renare än någonsin förut, åtminstone på svensk mark. Naturvårdsverket mäter 26 olika luftföroreningar och har data på detta som sträcker sig tillbaka flera årtionden. Av dessa har 24 (92%!) sett drastisk minskning, i vissa fall med mer än 50%. 

Baserat på informationen i boken är det alltså säkert att säga att det (ur ett hållbarhetsperspektiv) går bättre för Sverige än det gjort förut på nästan alla sätt. Men det svenska folket och den svenska regeringen nöjer sig inte med detta, utan vill ta det ännu längre.

Detta trots att vissa, exempelvis tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt, beskriver denna brinnande lust för hållbarhet inom svensk ekonomi som “ett spott i havet”. 

Huruvida en miljard i svenska skattekronor på elcyklar och elscooters kan räknas som effektiv spendering av statsbudgeten är svårt att säga, men denna vilja att pressa utvecklingen mot hållbarhet är lika svenskt som lussebullar.

Mer för mindre – är det möjligt?

Går det alltså att få mer för mindre, eller är det helt enkelt en önskedröm? Måste man offra upp människans utveckling för att hennes jord ska få leva kvar?

Den svenska modellen påvisar förstås att det är möjligt att få mer för mindre, men det gäller att ha ett långsiktigt perspektiv på det hela. 

I andra ekonomier, som exempelvis USA och Kina, är den nästkommande kvartalsrapporten viktigare än någonting annat och miljön får bli offer för de ständigt växande siffrorna. På kort sikt leder detta till snabbare tillväxt, men under längre perioder är det vare sig hållbart för de etablerade företagen som verkar i dessa länder eller för vår miljö. 

Sverige är förvisso mycket mindre än ovan nämnda globala ekonomiska ledare, men samtidigt talar man om förbrukning och tillväxt per capita, vilket kan skalas upp med rätt strategi.

Mer för mindre fokuserar alltså på den svenska utvecklingen. Minskande utsläpp, särskilt från bilar, färre inrikesresor, mindre elanvändning per capita, etc, är exempel på dokumenterade positiva förändringar inom den svenska miljöekonomin. 

Denna trend går även att se hos resterande skandinaviska länder, men Sverige har legat i framkant, och utgör fokuset för denna bok. 

Huruvida resterande länder i världen, särskilt USA, Kina och Indien, lär sig av Sveriges exempel återstår att se, men utvecklingen i Sverige ser i alla fall lovande ut!

Sammanfattning

Mer för mindre är en bok om den svenska ekonomiska utvecklingen ur ett hållbarhetsperspektiv. Boken är författad av experter inom digitalisering, miljöteknik och miljöekonomi. 

Trots den något kortare längden på endast 156 sidor hittar man här en guldgruva av värdefull information samt mängdvis med data som backar upp påståenden i boken.

 Fokuset ligger främst på hur den svenska ekonomin utvecklats sedan 1990 ur ett hållbarhetsperspektiv. Resultatet blir att koldioxidutsläpp sjunkit och energikonsumtionen stått still, vilket i samband med en större befolkning innebär att den svenska ekonomin idag är nästan dubbelt så effektiv som den var år 1990.

Detta är en bok som rekommenderas till läsare som brinner för miljöfrågor och vill lära sig mer om det svenska förhållningssättet till ekonomisk utveckling! Här finns boken att köpa hos AdLibris.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇