Bokrecension: Måste man? – En fantastisk bilderbok om måsten

Beräknad lästid: 5 minuter ⏳

Det är mellanmål och några 3-åringar sitter runt ett bord. Varje barn har två kex, men ett av barnen har tagit ett tredje. Flera andra barn märker detta och en utbrister: “Det är inte rättvist!”.

En intilliggande kamrat tar bort det extra kexet och lägger tillbaka det i korgen med kex. Var kommer denna känsla av rättvisa och (och möjligheten att skilja mellan vad som rätt och fel), och vilka är de bästa metoderna för att lära barn detta?

Vad forskningen säger

En förståelse för moral börjar växa fram under det första levnadsåret. Föreställ dig att ditt barn tittar på en dockteater och en cirkeldocka arbetar hårt och försöker ta sig uppför en kulle. Snart kommer en fyrkant och ger cirkeln en hjälpsam push uppför lutningen. Sedan kommer en triangel upp på scenen och trycker cirkeln nerför backen.

Även om spädbarn kanske inte har förmågan att berätta för oss varför vissa beteenden är bra eller dåliga, verkar de födas med vissa “moraliska grunder” som tillåter dem att utveckla en mer mogen och nyanserad känsla av rätt och fel när de växer upp.

En lättläst barnbok som lär barn om måsten

Idag tar vi en titt på en fantastisk bok vi fått skickad till oss – nämligen boken ‘Måste man?’ av Maja Öberg och Emma Ganslandt. Boken riktar sig i åldern 3-6 år och är utgiven av Lindskog Förlag.

Boken består av 28 lättlästa sidor fyllda med färgglada illustrationer.

I boken får vi följa karaktären Linnea (som ser ut som en mer sympatisk version av Lilla My från Muminfamiljen) som med hjälp av Emma Ganslandts fantastiska illustrationer verkligen kommer till liv. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, rätt illustrationer väcker verkligen böcker till liv som ingenting annat och i den här har man verkligen lyckats.

Målet med boken

Målet med boken är att visa att det sällan är en sak som är rätt, utan att man kan göra på flera olika sätt – att det ofta finns alternativ till invanda normer – något jag tycker är grymt att man väljer att lära ut barn så pass tidigt. Jag kommer själv från ett hushåll där vi hade väldigt strikta regler kring vad som fick och inte fick göras och det ledde dessvärre till att man stundtals utvecklade en svart-vit bild av världen.

Den här boken motverkar det redan i en ung ålder.
Det är viktigt att tidigt lära barn kring måsten samt rätt och fel.
Jag anser att det aldrig går att börja för tidigt.

Min favoritdel i boken

Jag vill inte spoila för mycket, men jag älskar att det för omväxlings skull finns en bok som ber barn att gå ut och röra på sig och uttryckligen smutsa ned sina kläder. Man kanske inte måste vara hel & ren? 🙂

Boken passar bäst för

Boken passar, i vår mening, bäst för barn som börjat ställa en del frågor och samtidigt inte blivit för gamla för den här typen av bok. Ett barn som är i övre delen av 6-årsåldern kanske inte får ut lika mycket av den som ett barn som precis lärt sig prata och ställa frågor i 3-årsåldern gör.

Vi tror därmed att boken passar bäst för föräldrar med barn i åldern 2-5 år snarare än 3-6 som det står på Bokus hemsida, men detta är bara vår åsikt och din upplevelse kan förstås vara annorlunda.

Sammanfattning

Det här är en lättläst barnbok som lär ut en mild form av kritiskt tänkande i en tidig ålder.
Detta gillas starkt av oss på 1MiljonBoktips. Bilderna kompletterar dessutom boken grymt.
Det här är definitivt en bok att diskutera med ditt barn under tiden ni läser den ihop.
Gör du det så kan du få ut ett oändligt värde av boken!

Köp boken hos Bokus

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇