Bokrecension: Mannen under trappan av Marie Hermansson

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Under pÄsken slukade jag den smÄtt genialiska Mannen under trappan av Marie Hermanson (2005). I boken fÄr vi följa Fredrik som nyss flyttat in i sitt drömhus med hustrun Paula och deras tvÄ barn. Han Àr lyckad, har ett bra jobb och ett fint Àktenskap.

Allt Àr idylliskt och perfekt, men sÄ uppenbarar sig en smutsig och illaluktande figur som kallar sig KwÄdd och sÀger sig bo under trappan i Fredriks nya hus.

LÄngsamt förÀndrar sig livet för Fredrik: relationen till Paula blir allt frostigare, han missköter sina barn och det gÄr allt sÀmre pÄ jobbet. Och allt Àr KwÄdds fel. Eller?

Mannen under trappan kan lÀsas pÄ olika nivÄer.

Den kan lÀsas rakt upp och ner som en fantasieggande berÀttelse om en familj med en man under trappan, men den kan lika gÀrna lÀsas som romanen om en man som förlorar sig in i en psykisk sjukdom, dÀr vi fÄr se vÀrlden genom den sjukes ögon. LikasÄ kan romanen lÀsas mer symboliskt, dÄ romanen Àr oerhört förtÀtad och symbolladdad.

Kanske kan KwÄdd symbolisera det djuriskt manliga som Fredrik gömt undan i lÀngtan efter det perfekta livet? Det riktigt fina med boken Àr att Marie Hermanson inte skriver nÄgon pÄ nÀsan utan ger lÀsaren utrymme att göra sin egen tolkning.  Det Àlskar jag.

Samtidigt Àr boken riktigt otÀck. Hermanson rör sig frÄn det trygga, varma, glada till det fuktiga, mörka och skrÀmmande. SkrÀcken att upptÀcka att vÀrlden inte Àr vad jag tror den Àr hugger tag i mig nÀr jag lÀser ungefÀr pÄ samma sÀtt som nÀr jag sÄg David Lynchs Inland Empire (2006).

Vad Àr det som gömmer sig i mÀnniskans mörkaste vrÄr egentligen? Mannen under trappan Àr helt enkelt den bÀsta bok jag lÀst pÄ lÀnge.

InlÀgg senast uppdaterat: 25 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇