Bokrecension: Magisterlekarna av Kristofer Folkhammar

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Jag har lĂ€st en bok av Kristofer Folkhammar tidigare, hans debutroman Isak & Billy som vĂ€l inte lĂ€mnade nĂ„got bestĂ„ende intryck. Men den hĂ€r boken tyckte jag lĂ€t desto mer intressant, och pĂ„ den vĂ€gen Ă€r det.

Det Àr hösttermin pÄ LÀroverket och de fyra killarna Paul, Noak, Tim och Fred gör sig redo för Ärets uttagning till SÄngtÄget som ska skrida fram genom korridorerna i december. Platsen som förstesÄngare Àr ÄtrÄvÀrd och uttagningarna Àr hÄrda.

Snart sprider sig rivaliteten och splittringen mellan de tvÄ killparen.

Samtidigt undrar Magistern vem som ristat in ett stort mĂ€rke i dörren till hans arbetsrum – tankarna som vĂ€cks gör att han helt tappar greppet om sin undervisning och om Charles, den gudomligt vackre eleven som han leker dominanslekar med.

Magisterlekarna Àr en vÀldigt annorlunda roman. SÄ annorlunda att jag inte riktigt vet var jag har den.  LÀroverket Àr en skola full med tonÄriga pojkar som kÀnns igen frÄn otaliga filmer och böcker, men dÀr den sÄ vanliga homoerotiska undertexten tagit ett steg fram och ut. Alla karaktÀrer Àr bögar, och resultatet Àr en slags fantasivÀrld som jag förstÄr vitsen med, men som blir vÀldigt svÄr att ta till sig.

Jag kan uppskatta hur boken i och med detta helt och hĂ„llet handlar om en homosexualitet som inte behöver förhĂ„lla sig till heteronormen – hĂ€r Ă€r bögarna normen, hĂ€r finns inte en enda hetero karaktĂ€r. Det ger en helt annan blick och skapar ett helt annat universum som jag kan uppskatta för dess lekfullhet och dess möjligheter, och för vad det sĂ€ger om vĂ„rt eget samhĂ€lle.

Samtidigt kan jag aldrig helt dyka in i den hĂ€r boken. FantasivĂ€rlden förblir just det – en fantasivĂ€rld, nĂ„gonting jag genom hela boken ifrĂ„gasĂ€tter och har svĂ„rt att bara acceptera rakt av eftersom den Ă€r sĂ„ oförankrad i det liv jag sjĂ€lv kĂ€nner till.

Dessutom upplever jag den ibland som lite osmaklig, nÀrmare handlingen i en fanfiction-novell eller porrfilm Àn en roman. Hur mycket jag Àn uppskattar möjligheterna den hÀr tankeleken ger sÄ tycker jag inte att det Àr tillrÀckligt för att boken ska bli bra.

KaraktÀrerna reduceras i och med detta till vackra pojkar som dessutom inte har nÄgon egen personlighet utöver nÄgra drag hÀr och dÀr. Boken igenom har jag svÄrt att skilja Paul frÄn Fred och Fred frÄn Noak och sÄ vidare. Att en av dem Àr nervös och en annan alltid bÀr skinnjacka gör dem snarare till karikatyrer eller seriefigurer Àn mÀnniskor jag fascineras och tilltalas av.

Intrigen mellan killarna Àr dessutom tunn och ganska trÄkig, och blir aldrig helt sammanvÀvd med intrigen mellan Magistern och Charles, vilket gör att boken kÀnns rÀtt spretig och ofokuserad. Att den inte hÄller sig till nÄgot sÀrskilt berÀttarperspektiv utan hoppar fram och tillbaka mellan karaktÀrerna gör inte den kÀnslan mindre pÄtaglig. 

SprÄket i Magisterlekarna Àr lika experimentellt som handlingen och premissen. Det Àr ett ovÀntat, lite hattigt, uppdelat sprÄk som visserligen kÀnns unikt men som inte riktigt tilltalar mig eftersom det Àr sÄ splittrat och ibland rentav svÄrbegripligt.

Till exempel innehĂ„ller den hĂ€r boken den förmodligen mĂ€rkligaste meningen jag nĂ„gonsin stött pĂ„ i en roman: “Som om lĂ„dor av hav bröt fram ur en lax.” 

Kort sagt tycker jag att Magisterlekarna Àr en intressant bok, pÄ grund av sin lekfullhet med bÄde upplÀgg och idé, sÄvÀl som i sitt sprÄk. Men det Àr draget för lÄngt för att jag riktigt ska ha nÄgon glÀdje av det, och i kombination med karaktÀrer jag har svÄrt att bry mig om blir det en bok som jag inte gillar nÄgot vidare. Men att den Àr unik, det kan jag inte ta ifrÄn den.


“Magisterlekarna”, 2015

InlÀgg senast uppdaterat: 9 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇