Bokrecension: Livet som en dyslektiker av Cecilia Poulsén

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Dyslexi är absolut inget nytt fenomen. Det är en funktionsnedsättning som man kunnat observera hos såväl unga barn som vuxna i flera hundra års tid. För någon som är neurotypisk kan det vara ytterst svårt att relatera till dyslexi – det är ju något som man inte själv har erfarenhet av!

Dyslektiker är en minoritet, men en förvånansvärt stor en. Mellan fem till åtta procent av den svenska befolkningen har nämligen dyslexi i någon av dess former. Dessa former kan variera rejält.

Vissa kan inte läsa något alls, och all text blir som en bokstavssoppa, medan andra helt enkelt behöver lite extra tid på sig för att läsa en bok eller skriva en uppsats.

I Livet som en dyslektiker får man en verklighetsskildring från någon som verkligen vet hur det är att kämpa med en nedsättning som omgivningen inte verkar förstå sig på. Cecilia Poulsén är nämligen själv dyslektiker, och vet hur det är att kämpa med sådant som ter sig vara helt naturligt för andra.

Författaren har skrivit boken helt själv, trots dyslexin. Det innebär dessutom att Livet som en dyslektiker inte är korrekturläst. Särskrivningar, felstavningar och dylikt förekommer då och då, vilket ger boken en mer autentisk känsla. Här får man insikter om dyslexi från någon med en hel del erfarenhet, och med mycket att säga.

Detta är en inspirerande bok som är avsedd att sprida information om dyslexi till den allmänna befolkningen. Hur lyckas boken med detta?

I denna artikel får man lära sig mer om Livet som en dyslektiker av Cecilia Poulsén, som utgavs år 2019.

Vad exakt är dyslexi?

Dyslexi är något som de allra flesta redan är bekant med, men det är inte många som förstår sig på vad det faktiskt innebär. Dyslexi är en funktionsnedsättning som medför svårigheter med att läsa och skriva.

Kort sagt blir det svårare för hjärnan att automatiskt avkoda ord – något som neurotypiska personer kan hantera utan någon ansträngning alls. 

Det finns två olika typer av dyslexi: medfödd dyslexi och utvecklingsdyslexi. Det senare kan orsakas av trauma eller sjukdom, men det är den medfödda dyslexin som är allra vanligast. Att man har dyslexi innebär absolut inte att man är mindre intelligent; den enda skillnaden mellan en dyslektiker och en neurotypisk person är helt enkelt förmågan att läsa en vägg med text.

För en dyslektiker kan bokstäverna te sig flytta runt på pappret eller skärmen, vilket gör det ytterst svårt att fokusera. Det är just därför som dyslektiker kan få extra tid på sig för prov under skolgången. De kan åstadkomma precis samma saker som neurotypiska personer, men det tar ibland lite extra tid.

En självbiografi med ett unikt perspektiv

Livet som en dyslektiker är en självbiografi med ett något annorlunda perspektiv. Inget här är finputsat eller förskönat, utan man får verkligheten som den ser ut för många svenskar — helt utan kompromisser. Författaren skriver här om hur hon fått sin diagnos, och vad diagnosen betyder för henne själv.

Livet som dyslektiker, särskilt i skolan, var inte alltid lätt. Poulsén kände sig tvungen att kämpa mycket mer än omgivningen för att åstadkomma samma saker. Det är något som krävde en hel del viljestyrka och en stark personlighet. 

Boken handlar dock inte enbart om författarens upplevelse som dyslektiker. En stor del av boken går ut på att man ska sträva efter att nå sina mål och drömmar, oavsett vad som krävs av en. Inget är helt omöjligt, oavsett ens bakgrund och förutsättningar.

Det som skiljer en åt från andra är var på löparbanan man startar, men målet befinner sig ändå på samma plats. Med en stark vilja och förmågan att kämpa hårt när det blir svårt kan man ändå ta sig över målgränsen. Det är Poulséns riktiga budskap här, och det känns riktigt inspirerande!

Poulséns egna dröm var att bli författare, och trots flera motsättningar är det något hon lyckats med. Hon vill nu dela med sig av sin berättelse till andra.

Att få diagnosen tog en del tid

Poulsén visste redan från början att det var något som inte riktigt stämde. Att läsa verkade ta mycket längre tid än det gjorde för klasskamraterna, och bokstäverna hoppade runt på sidan när hon försökte fokusera ytterligare.

Engelskaboken kändes snarare som den vore på franska, och det var många stunder då hon kände för att ge upp. Det försvårade självklart skolgången, men hon visste inte riktigt vad det var som var fel. 

Det var inte förrän årskurs 6 som hon faktiskt fick ett klart svar, och fick ett namn för sin problematik: dyslexi. Plötsligt klickade allt. Att lära sig mer om dyslexi var förstås ingen bot, men hennes nedsättning var inte längre någon namnlös fiende.

Skolgången förblev relativt svår, men hon lyckades kämpa sig igenom skolan och ta studenten, dyslexin till trots. Längs vägen plockade hon upp en dröm. Drömmen om att någon dag bli författare. Det var något hon kom att lyckas med, och något hon idag vill inspirera andra dyslektiker till att försöka sig på.

Summering

Livet som en dyslektiker är en otroligt intressant bok som ger ett helt unikt perspektiv på hur det är att leva med funktionsnedsättningen dyslexi. Här får man en autentisk upplevelse som inte går att hitta någon annanstans. Boken är nämligen författad av en dyslektiker, och är inte korrekturläst.

Det innebär en del särskrivningar och felstavningar, men det är just det som leder till bokens säregna charm. Poulsén skrev boken dels för att utbilda allmänheten om dyslexi och de svårigheter som nedsättningen innebär, men även i syfte att inspirera unga dyslektiker som känner sig lika hopplösa som hon själv gjorde en gång i tiden.

Enligt Poulsén är det nämligen fullt möjligt att uppnå alla drömmar man kan tänkas ha, även som dyslektiker. Det gäller bara att man har viljestyrkan och modet att faktiskt kämpa för det man vill åt. Det är egentligen det underliggande budskapet i boken: allt är möjligt, om man är villig att arbeta för det.

Denna självbiografi passar perfekt den som kämpar med dyslexi, men passar dessutom folk som helt enkelt vill lära sig mer om hur det är att leva som dyslektiker. En bok för den unge dyslektikern, eller för hela familjen!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇