Bokrecension: Lilla boken om Bitcoin – En bra första bok om kryptovalutan

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Introduktion

Idag har vi fått chansen att recensera en bok om kryptovalutan Bitcoin.

Innan vi berättar mer om boken tänkte vi bara ge er läsare en bakgrund till vad Bitcoin faktiskt är för något, och hur det kommit till. Självklart går även boken in på detta.

Detta för att ni ska få lite mer kontext kring vår bokrecension men även känna er bekväma att kanske till och med börja handla med kryptovalutan snart.

Bitcoin: Vad är det för något?

Bitcoin är en decentraliserad digital valuta som du kan köpa, sälja och byta direkt, utan en mellanhand som en bank. Bitcoins skapare, Satoshi Nakamoto, beskrev ursprungligen behovet av “ett elektroniskt betalningssystem baserat på kryptografiskt bevis istället för förtroende.”

Varje Bitcoin-transaktion som någonsin har gjorts finns i en offentlig redovisning som är tillgänglig för alla, vilket gör transaktioner svåra att spåra och svåra att fejka.

Bitcoin: Decentraliserad design

Det är meningen med designen: Kärnan i deras decentraliserade natur. Bitcoins stöds inte av regeringen eller någon utfärdande institution, och det finns inget som garanterar deras värde förutom beviset bakat in i hjärtat av systemet.

Sedan den offentliga lanseringen 2009 har Bitcoin stigit dramatiskt i värde. Även om kryptovalutan en gång såldes för under 1500 kr per mynt, säljs den 26 november 2021 nu en Bitcoin för 494.817 kr.

Eftersom utbudet är begränsat till 21 miljoner mynt, förväntar sig många att priset bara kommer att stiga med tiden, särskilt när fler stora institutionella investerare börjar behandla det som ett slags digitalt guld för att skydda sig mot volatilitet på marknaden och inflation.

Bitcoin & kryptovaluta: Min egna erfarenhet

Tro det eller ej, men jag har aldrig tidigare handlat kryptovaluta. När jag jobbade med teknisk support på Telia år 2013 och Bitcoin var relativt nytt kände jag inte för att investera pengar från min lön.

Detta var givetvis något jag, likt många andra, kom att ångra mycket senare med facit i hand. På den tiden kunde man köpa 1 bitcoin för omkring 600 kr om jag inte missminner mig. Den siffran ligger nu på närmare 500.000 kr.

Ett av mina mål med 1MiljonBoktips, utöver att främja läsande, är att börja tjäna lite pengar på verksamheten också. Lyckas jag med det bör det finnas utrymme för att investera lite pengar månadsvis på börsen eller i kryptovaluta exempelvis. Det är en av mina drömmar just nu varför den här boken kom lämpligt!

Lilla boken om Bitcoin: Frihet, finanser på lika villkor och en hållbar framtid av Alena Vranova, Timi Ajiboye, Luis Buenaventura

Lilla boken om Bitcoin: Vem borde läsa boken

Jag säger detta som någon som varit intresserad av kryptovaluta & Bitcoin länge trots att jag aldrig handlat. Detta är kanske den bästa och mest lättlästa av alla böcker om Bitcoin på svenska språket.

Vem borde läsa boken:

  • Människor som är intresserade av pengars historia.
  • Människor som undrar vad som gör Bitcoin annorlunda.
  • Människor som är nyfikna på vad som får pengar att fungera.
  • Människor som vill börja tjäna pengar på Bitcoin.

Det här är en underbar bok skriven av människor som har koll. De kan verkligen sin monetära historia och har tydliga och logiska förklaringar av inte bara hur pengar fungerar, utan varför vissa typer av pengar och valutor fungerar bättre än andra.

Författaren gör stundtals ett övertygande argument om varför Bitcoin är överlägset andra former av pengar som prövats tidigare. Som en bonus går han in på varför så mycket av “blockchain-teknologin” mest är hype.

Jag anser bara ordboken som är inkluderad mot slutet gör boken värd sitt pris.

Lilla boken om Bitcoin: Min recension

På grund av dess komplexitet och virtualitet var jag verkligen nyfiken på att lära mig mer om Bitcoin och hur det relaterar till resten av vår ekonomiska värld. Jag har läst en massa artiklar och tagit ett par onlinekurser.

Men samma fråga kom hela tiden upp för mig: Hur förhåller sig Bitcoin till, eller integreras med, de ekonomiska och banksystem som vi för närvarande har på plats?

De andra resurserna var mer fokuserade på den praktiska driften av kryptovaluta och blockkedjan. Jag liknade några av dem vid att berätta hur en klocka fungerar när jag verkligen ville veta hur jag skulle tyda tiden.

Jag önskar att jag hade läst Lilla boken om Bitcoin först! Även om vissa kanske tror att grundliga förklaringar av fiat-valuta och guldmyntfoten kan vara främmande för diskussionen om Bitcoin, är de centrala för att förstå det. Boken gör ett bra jobb med att rama in Bitcoin i ljuset av befintliga och historiska ekonomiska system och valutasystem.

Bortsett från den passionerade synvinkeln var jag väldigt imponerad av boken överlag. I synnerhet uppskattade jag den uppriktiga diskussionen om för- och nackdelarna med Bitcoin och blockkedjan.

Så om du försöker lista ut hela Bitcoin och blockchain-grejen, kan detta vara ett bra första steg för att sätta hypen i perspektiv.

Lilla boken om Bitcoin: Sammanfattning

Det här är en grym bok om bitcoin för nybörjare.

Även för någon som är tekniskt kunnig som mig är konceptet kryptovaluta väldigt svårt att förstå sig på inledningsvis. Därför är det skönt med en kompakt bok som enkelt förklarar alla koncept utan att man ska behöva dra av varenda hårstrå!

Den här boken passar nästan vem som helst och är en perfekt julklapp år 2021 eller varför inte år 2022?

Du köper enklast boken hos Bokus och den kostar just nu 159 kr.

Utvecklingen kryptovalutan Bitcoin haft senaste 8 åren!

Bitcoin & kryptovaluta: min slutkläm

Som en slutkläm vill jag bara säga att jag personligen anser det vara värt att investera i Bitcoin nu.

Tänk långsiktigt.

Bara valutan i sig tror jag kommer utvecklas enormt de närmsta 10 åren.

Jag hade inte blivit förvånad ifall Bitcoins var värt 30 gånger sitt värde 20 år från nu.

För att inte tala om alla andra förändringar samhället oundvikligen kommer gå igenom till en följd av det.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇