Bokrecension: Leona: Ur aska i eld av Jenny Rogneby

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Titel: Leona: Ur aska i eld
Författare: Jenny Rogneby
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4623-502-6
Serie: Leona #4
SprÄk: Svenska
Antal sidor: 342

Handling

Sex ungdomar hittas döda efter en hÀftig brand pÄ Skeppsholmen i Stockholm. Utredaren Leona Lindberg kopplas in pÄ fallet, och en förundersökning om mordbrand inleds. 

NÀr Ànnu en vÄldsam brand bryter ut pÄ Centralstationen mitt i rusningstid uppstÄr fullstÀndigt kaos.

MÄnga skadas och dödas. BrÀnderna följer ett otÀckt mönster och den enda överlevande som vet bakgrunden Àr en sextonÄrig flicka som ligger nedsövd, svÄrt brÀnnskadad pÄ Karolinska sjukhuset.

Leona inser att ungdomarna har lockats in i en livsfarlig sjÀlvmordslek som sprids via nÀtet. För att förhindra att fler dör mÄste hon snabbt ta reda pÄ vad den gÄr ut pÄ, vem som kan tÀnkas ligga bakom, och var nÀsta brand kan komma att ske. 

Samtidigt fortsÀtter Leona sitt dubbelliv med en fot pÄ var sida om lagen.

OmstÀndigheterna har tvingat henne att ligga lÄgt under en tid, men nu stÄr hon i begrepp att sÀtta en ny plan i verket för att uppnÄ sina mÄl. Men planen innefattar en ma som hon fÄr ovÀntat starka kÀnslor för, och problemet Àr att han inte Àr sÄ samarbetsvillig. 

Mitt omdöme

Den fjÀrde boken om polisen Leona, en polis som inte Àr som alla andra. Man kan sÀga att hon för lÀnge lÀnge sedan har slutat följa normen om hur en polis, mamma och kvinna ska vara, hon kör sitt egna race.

Jag Àlskar den hÀr serien, Àlskar denna författare. HÀr Àr det ingen lÄngsam inledning utan hÀr Àr det full fart redan frÄn början. Jenny Rogneby Àr en mÀstare pÄ att hÄlla spÀnningen genom hela boken, nÀr man vÀl satt sig med boken gÄr det inte att sluta lÀsa.

Om du fortfarande inte har upptÀckt denna författare Àr det god tid nu. Jag rekommenderar dock att man lÀser serien i ordning dÄ man hela tiden fÄr veta mer om karaktÀren Leona och hennes bakgrund och saker som tidigare skett. Man fÄr störts behÄllning dÄ.

Detta Àr en riktigt otÀck historia som handlar om ungdomar som gÄr med i sjÀlvmordssekter. Författaren tar upp ett vÀldigt viktigt och aktuellt Àmne, ungdomars psykiska ohÀlsa. Det Àr mörk lÀsning och jag blir riktigt skakad. Jag sjÀlv har inte barn men jag kan bara förestÀlla mig hur det Àr som förÀlder att förlora ett barn. Jenny Rogneby lyckas med att skildra detta oerhört svÄra och viktiga Àmne pÄ ett bra sÀtt.

Leona Àr en karaktÀr som jag verkligen gillar. Hon hÄller sig pÄ bÄda sidan om lagen men det Àr det som gör henne sÄ intressant. Nu menar jag inte att hennes val alltid Àr rÀtta men det Àr intressant med denna typ av karaktÀr.

Hon Àr en komplex person som inte följer normen pÄ hur man ska vara som polis och mÀnniska, man vet aldrig hur hon kommer att göra eller ta sig till. Det Àr Àven intressant att lÀsa om hur hennes relation till familjen utvecklas.

InlÀgg senast uppdaterat: 1 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇