Bokrecension: Legenden om Morwhayle – Häxmästaren av Peter Bergting

Beräknad lästid: 5 minuter ⏳

Bokförlaget Semic 2011

ISBN 978-91-552-5718-7

Vid pennan

”En motvillig hjälte och hans försvunna tvillingsyster. Ett magiskt svärd. En uråldrig drake. En ondskefull häxmästare, på väg att stiga upp ur graven … ” Så börjar baksidestexten till den här spännande ungdomsboken som har allt man kan önska sig.

I prologen får vi följa hur tvillingarna brutalt skiljs åt efter deras mors död. Arteil flyr tillsammans med sin far Gilrem Krill till Gopnyk, medan systern Malda blir adopterad av häxmästaren Wurzel Stern.

Tio år senare stiger Malda genom en magisk portal in i Arteils sovrum och tar honom med till staden Morwhayle. Det är början på ett äventyr som fullständigt kryllar av mystiska varelser och hemliga sammansvärjningar.

Boken är skriven i tredje person, imperfekt och skiftar perspektiv mellan Arteil, hans tvillingsyster Malda och andra personer. Språket är enkelt och lättläst och tryckt med stor text. Kapitlen är lagom långa och indelade i tydliga stycken för varje nytt berättar-perspektiv, vilket skapar en luftig text med naturliga pauser för läsaren. Om man ska säga något negativt så är det onödigt många avstavningar.

Författaren har skapat två fascinerande huvudpersoner. Den bestämda och handlings-kraftiga Malda är helt ensam i världen sedan häxmästarens död. Arteil, som har varit beskyddad av sin far hela sitt liv, hamnar i ett land han inte vet någonting om.

Han tvingas ta ställning i maktkamper där han omöjligt kan veta vilken sida som är den rätta. Det skapar en nervkittlande spänning att inte veta vem som är god och vem som är ond. Syskonen vet inte ens om de kan lita på varandra.

Ett stort plus är de fina miljöbeskrivningarna. Författaren beskriver miljöerna på ett sätt som är sakligt samtidigt som det är målande. Han får fram både de fakta som behövs för att se scenen framför sig och lyckas på samma gång fånga stämningen. Bättre än så kan det inte bli!

Fantasy handlar ofta om kampen mellan det goda och det onda, svart och vitt. I den här boken skildras fler sidor av saken.

Det finns grupperingar på båda sidor av kampen, var och en med sina egna motiv och med sina egna mål. Vem som är god och vem som är ond är inte självklart.

Enda problemet är, som jag ser det, att författaren väntar långt in i handlingen med att avslöja personernas bakgrund och mål. Det gör att jag får svårt att engagera mig i sammandrabbningarna fullt ut. Jag vet helt enkelt inte vilka jag ska heja på. Men mot slutet har allting klarnat och det är inget problem att följa med i slutstriden – massor av action, helt i min smak!

Eftersom boken är första delen i en serie finns det en del lösa trådar. Bland annat blir Arteil förtjust i en servitris och de inleder en relation som inte hinner leda någon vart. I min åsikt skulle man lika gärna kunna vänta med att låta Arteil träffa henne till en senare bok.

En annan lös tråd är att Arteils och Maldas far Gilrem Krill försvinner i slutet av boken. Som läsare blir jag förvirrad när en av huvudkaraktärerna bara försvinner sådär. Men det är onekligen en utmärkt gåta att spara till nästa bok.

Jag brukar inte bedöma illustrationerna till en bok, men här måste jag få säga något om kartorna. Det är så många märkliga platser med konstiga namn att en bra karta skulle underlätta. Med kartorna på insidan av bokens omslag är för plottriga och för detaljrika för att jag ska få en överblick. Enklare och tydligare kartor nästa gång!

En underbar, härlig, lättläst bok kan inte få något annat än ett högt betyg. Den får 8 kakor av mig!

Inlägg senast uppdaterat: 23 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇