Bokrecension: Legend av Marie Lu

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Av Marie Lu
Titel: Legend
Original titel: Legend
Serie: Legend #1
Sidor: 291
Utgiven: 2013
Förlag: Modernista
Första mening: Min mamma tror att jag Àr död.

Handling (frÄn baksidan):

Det landomrÄde som en gÄng var USA:s vÀstkust Àr nu Republiken, en stat som stÀndigt ligger i krig med sin granne i vÀster.

FemtonÄriga June kommer frÄn en av Los Angeles mest ansedda familjer och betraktas som ett militÀrt underbarn. Hon brinner för sitt land och uppfostras för att en dag ta plats i Republikens absoluta toppskikt.

Day, dÀremot, vÀxer upp i slummen och Àr Republikens mest eftersökta brottsling.

Men hans motiv Àr kanske inte sÄ illasinnade som de först kan verka.

De kommer frĂ„n tvĂ„ skilda vĂ€rldar och det finns inga skĂ€l till att deras vĂ€gar nĂ„gonsin skulle korsas – inte förrĂ€n den dag dĂ„ Junes bror Metias mördas och Day utpekas som huvudmisstĂ€nkt. Fast besluten att hĂ€mnas tar June sjĂ€lv upp jakten och dras nu in i en rafflande katt-och-rĂ„tta-lek.

Men genom en chockartad vÀndning upptÀcker June och Day den egentliga orsaken till att de förts samman, och börjar sakta inse hur skrÀmmande lÄngt Republiken Àr berett att gÄ för att skydda sina mörka hemligheter.

Omdöme:

Wow. NĂ€r jag lĂ€ste recensioner och omdömen och vissa beskrev den som typ “NĂ€sta Hungerspelen” sĂ„ trodde jag verkligen inte helt pĂ„ det.

Jag har lÀst sÄ himla mycket dystopier pÄ senaste tiden (TRE i rad) att jag Àrligt talat inte var sÄ sugen pÄ att lÀsa Legend, och dessutom trodde jag att den skulle vara nÄgon slags rip-off pÄ Hungerspelen med exakt samma koncept. Men OJOJOJ vad fel jag hade! Och min lÀslust som varit som bortblÄst sÄ lÀnge ÄtervÀnde plötsligt! Woho.

Vartannat kapitel i boken Àr alltsÄ ur Days perspektiv, och vartannat Àr ur Junes. Jag tycker att det Àr ett vÀldigt smart upplÀgg, för flera av scenerna Àr bÄda June och Day med i, sÄ dÄ ser man vad som egentligen rör sig i bÄdas huvud under en enda hÀndelse, och vad de tycker om varandra i den situationen.

En av de fina grejerna med den hĂ€r boken Ă€r karaktĂ€rerna. För första gĂ„ngen pĂ„ lĂ€nge sĂ„ upptĂ€ckte jag att jag faktiskt ÄLSKADE den manliga huvudrollen. Han var snĂ€ll, cool, rolig, men inte pĂ„ det dĂ€r löjligt perfekta sĂ€ttet.

Visst, Day beskrivs som skitsnygg, men med tanke pÄ att ALLA killar i böcker Àr det nuförtiden sÄ fÄr jag vÀl bortse frÄn det faktumet. Han verkar bara sÄ avslappnad, men ÀndÄ smart.

Jag kan inte helt sÀtta fingret pÄ vad det Àr som gör honom sÄ annorlunda, men jag gillar honom verkligen. Kan det vara sÄ att jag gillar
kriminella typer? Antagligen.

Och June Àlskar jag ocksÄ. Faktumet att hon Àr exakta motsatsen till Day, i alla fall ifrÄga om samhÀllsklass och levnadssÀtt, ger en vÀldigt intressant syn pÄ samhÀllet de lever i. Day hatar samhÀllet för vad den har gjort mot hans familj, och honom sjÀlv.

Medan June vuxit upp med att inte ifrÄgasÀtta systemet, och Àven om hon Àr lite av en brÄkstake sÄ Àr det inte precis sÄ att hon skriker REVOLUTION pÄ gatorna. Och jag gillar henne, hon Àr tuff. Hon Àr vÀldigt smart, men Àven en vÀldigt bryta-mot-reglerna-typ, och jag Àlskar nÀr hon Àr med och hon drar en massa slutsatser av smÄ detaljer innan annan skulle upptÀcka, lite som Sherlock Holmes.

NÄgot som jag dÀremot inte kÀnner sÄ jÀttemycket för Àr Days och Junes förhÄllande.

Och det Àr INGEN spoiler, för det fattar man sÄ fort man börjar lÀsa. En dag ska jag skriva en dystopi dÀr det finns en manlig och en kvinnlig huvudroll men dÀr de inte Àr ett dugg intresserade av varandra (alltsÄ att de inte blir kÀra i varandra) genom hela berÀttelsen.

Jag Àr inte en sÄn person som faller för kÀrlek-vid-första-ögonkastet-grejen.

Det var nog inte meningen att det skulle vara sÄ i boken, men det blir det lite i alla fall. Allt gÄr vÀldigt snabbt. SÄ fort de ser varandra tycker bÄda att den andra Àr 1. ANNORLUNDA, ofc. 2. Den VACKRASTE personen hen nÄgonsin sett. 3. Och sÄ kÀnner de sig mystiskt attraherade till varandra.

Och jag Àr vÀldigt ledsen över att behöva meddela dig detta, sÄ jag hoppas du inte blir chockad, men sÄ Àr det INTE I VERKLIGHETEN. Pfft, om ni skulle se tvÄ personer som var sÄ, skulle ni inte skratta högt?

Jaja, de Ă€r sĂ€kert vĂ€ldigt gulliga men jag hoppas verkligen att deras förhĂ„llande utvecklas. Men jag har kĂ€nt mig vĂ€ldigt krĂ€sen och nedlĂ„tande till ungdomsböcker pĂ„ sistone, typ “det var mycket bĂ€ttre pĂ„ den gamla goda tiden” ungefĂ€r. SĂ„ se inte detta som en anledning att inte lĂ€sa boken, det Ă€r lite mer av en sidogrej.

Historien Àr verkligen FANTASTISK. Jag Àlskar hur Marie Lu spelar lite pÄ deckar-strÀngarna. Det Àr lite av en mordhistoria, men den informationen som kommer komma ut ur de hÄlet de river upp för att fÄ tag i mördaren kommer sÀtta hela deras samhÀlle i rullning.

Det Ă€r genialiskt, det finns sĂ„ mycket man inte hade nĂ„gon susning som avslöjas genom bokens gĂ„ng, och jag tror att det finns mer som kommer komma som en överraskning i resten av serien, man fĂ„r aldrig veta hela historien, bara sĂ„ mycket att man Ă€r nöjd för tillfĂ€llet. Och det finns fortfarande plats för fler plot twists. Man hĂ„lls alltid pĂ„ behĂ€ndigt avstĂ„nd sĂ„ spĂ€nningen Ă€r hög och jag ÄLSKAR DET.

Jag Àlskar Rebubliken, historien, tempot, sprÄket, karaktÀrerna, allt Àr bara vÀldigt Amazing.

Det kÀnns som om det blivit en lite för lÄng recension, och jag har ÀndÄ inte fÄtt allt jag ville sÀga sagt, men nu mÄste jag Ànda sluta, jag har varit inne pÄ internet ALLDELES för lÀnge. Men denna bok var en verklig höjdare, en av de bÀsta böckerna detta Äret, till och med.

Visst fanns det vissa smÄsaker jag ogillade, men vilka böcker har inte det? Kort sagt för det en njutning att lÀsa den!

InlÀgg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇