Bokrecension: Lazarus av Lars Kepler

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Titel: Lazarus
Författare: Lars Keler
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014-269-8
Serie: Joona Linna #7
SprĂ„k: Svenska
Antal sidor: 543
Finns hos: Adlibris Bokus

Handling

En död man hittas i en lÀgenhet i Oslo. NÀr polisen öppnar frysboxen i köket gör de ett fruktansvÀrt fynd. Offret visar sig vara en dittills okÀnd gravskÀndare och trofésamlare.

NÄgra dagar senare kontaktar en tysk kommissarie Joona Linna och ber om hjÀlp med ett mordfall pÄ en camping utanför Rostock. Joona förstÄr att mönstret som framtrÀder Àr vansinnigt och samtidigt omöjligt att ignorera.

Vissa skulle kalla det för ett mirakel om nÄgot ÄtervÀnde frÄn döden, andra skulle kalla det en mardröm.

(Goodreads.com)
————————————————————————————————————————————

Mitt omdöme

Detta var verkligen en av Ärets mest efterlÀngtade böcker. Jag har Àlskat i stort sett alla böcker i serien om Jonna Linna av dessa författare. Favoriten Àr Sandmannen och Stalker, men som sagt jag gillar alla i denna serie.

Jag var en av de lycklig lottade bokbloggarna som var bjuden till ett bokevent av Albert Bonniers Förlag. Vi var pÄ Nedre Manilla pÄ DjurgÄrden med bokprat och mingel. Var en otroligt trevligt kvÀll och sÄ hÀrligt att fÄ trÀffa förlaget och andra bokbloggare. Albert Bonnier tog oss öven pÄ en rundtur pÄ nedre vÄningarna och berÀttade om all fantastisk konst som hÀngde pÄ vÀggarna.

Det var otroligt trevligt och uppskattat att höra honom berÀtta om all konst, om huset och en massa anekdoter han hade frÄn sin barndom. Sedan fick vi Àven trÀffa författarna Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, allas Lars Kepler.

De berÀttade om Lazarus och en hel del som sin skrivprocess, och en massa annat smÄtt och gott. Och pÄ slutet signerade de Lazarus för oss. De var otroligt ödmjuka, trevliga och allmÀnt fantastiska.

Nu finns denna i butik. Jag fick hem den innan eventet, slÀngde mig över den och vipps sÄ var den slut. Att Keplers böcker Àr vÀlskrivna kommer inte som nÄgon överraskning. SÄ Àr Àven denna, det Àr högt tempo mest hela tiden, sida efter sida, korta kapitel som gör att man bra vill lÀsa lite till och sÄ lite till, Kepler vet verkligen hur de ska hÄlla fast sin lÀsare genom cliffhangers och otrolig spÀnning. De vet vad lÀsaren vill ha och de ger lÀsaren det.

Lazarus Àr helt klart den mörkaste och grymmaste boken i serien.

Den Àr bitvis klaustrofobis och sÄ hemskt rÄ och jag Àlskar det. De spÀr inte pÄ detaljerna, Àr en person psykopat sÄ Àr den psykopat och vi fÄr verkligen lÀsa hur personen tÀnker, man kommer dem liksom riktigt nÀra.

Visst Àr det skrÀmmande och berÀttandet kryper i skinnet pÄ mig ibland men det Àr sÄ jag vill ha denna typ av bok, jag vill sitta pÄ helspÀnn och det gör jag verkligen nÀr jag lÀser den hÀr boken.

HÀr stÀlls bÄde Jonna Linna och Saga Bauer för otroligt omÀnskliga psykiska pÄfrestningar. Man undrar ju hur lÄngt det ska gÄ och hur lÀngde de ska stÄ ut innan de bryter ihop fullstÀndigt. Att skriva denna recension utan att spoila Àr svÄrt.

Ni som har lÀst boken förstÄr nog vad jag menar. Jag sa det till författarna under trÀffen att det var otroligt modigt gjort. Slutet Àr sÄ spÀnnande att jag kommer pÄ mig sjÀlv med att hÄlla andan.

Kepler hör klart till favoriterna och Lazarus seglade upp till en av favoriterna i denna serie.

Till min lycka berÀttade Alexander och Alexandra att de redan skriver pÄ nÀsta del i denna serie. Som jag ser fram emot att lÀsa den, den kan inte komma tillrÀckligt fort. Men det Àr Àven bra att vÀnta, det Àr sÄ sant som de sÀger den som vÀntar pÄ nÄgot gott.

InlÀgg senast uppdaterat: 23 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇