Bokrecension: Lär dig leva sockerfri – en självhjälpsbok vid sockerberoende

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Hur mycket sirap dränker du pannkakorna i? Vare sig det är pannkakor, chips, läsk, godis eller något annat det gäller, får du förmodligen i dig en hel massa socker varje dag. Även frukt kan innehålla chockerande mängder socker!

Sockersuget är du förstås inte ensam om, utan det är något som de allra flesta lider av i modern tid. Socker kan liknas vid kokain med avseende på den effekt som substansen kan ha på din hjärna. Djurstudier har visat att råttor som är beroende av kokain nästan alltid byter till socker när de väl får smaka sött!

Ruset du får är förvisso betydligt annorlunda i grad mellan de olika substanserna, men högt sockerintag har trots det flera negativa effekter på hälsan. Överkonsumtion av socker kan exempelvis leda till sjukdomar såsom diabetes samt bidra till viktökning.

Du får dessutom ökade dopaminnivåer när du äter en chokladkaka eller unnar dig en iskall burk läsk. Precis som med andra “droger” leder de ökade nivåerna till en avtrappning i kroppens naturliga nivåer. Det leder i sin tur till att du måste få i dig mer socker för att må ordentligt igen.

Slutsatsen är alltså att för mycket socker inte är bra för dig och din kropp. Men att äta mycket socker är något vi fått lära oss från barnsben. Hur lyckas man besegra sockersuget och leva sockerfritt i en värld full av processad mat?

Boken som blir fokus för denna artikel, nämligen Lär dig leva sockerfri – en självhjälpsbok vid sockerberoende lovar utförliga svar!

Här får du möjlighet att lära dig mer om hur livet utan socker kan se ut. Vad går boken ut på lite närmare? I denna recension får du ta del av mer information kring boken och dess innehåll, för att se om den är värd att köpa in till bokhyllan!

Lär dig leva sockerfri köper du enklast genom följande länk:

https://www.bokus.com/bok/9789189219991/lar-dig-leva-sockerfri-en-sjalvhjalpsbok-vid-sockerberoende/

Om författarna

Lär dig leva sockerfri – en självhjälpsbok vid sockerberoende är författad av Charlotte Schön Poulsen och Frida Sandin.

Poulsen och Sandin är tillsammans grundarna av “LevaSockerfri” – ett företag som har som mål att minimera den moderna kostens negativa effekter på människans kropp och hälsa. De håller bland annat föreläsningar om sockers effekt på hälsa, livsstil och stress.

Kosten ses som ett underlag för allt i livet och om något i kosten inte befinner sig i balans medför det förstås negativa konsekvenser. Poulsen och Sandin vill därför erbjuda ett alternativ till ett sött liv. Författarna menar att den mängd socker vi får i oss inte är vare sig naturligt eller hälsosamt.

Sockerberoendet kan bland annat leda till ökad vikt, ångest, depression, humörsvängningar och huvudvärk.

I dessa 230 sidor får du möjlighet att lära dig om Poulsen och Sandins strategier till att bota sötsuget en gång för alla och hantera den kontrollförlust som ofta uppstår när du stöter på en vild kanelbulle!

Boken du behöver, men inte vill ha

Detta är inte en “kul” bok. Lär dig leva sockerfri handlar ju om att göra uppoffringar i livet för att leva mer hälsosamt – vem tycker att det är kul? Det innebär däremot inte att det inte är en viktig bok, och en som du själv kanske behöver!

Alla är vi olika och kontrollförlusten när vi stöter på sötsaker skiljer sig förstås från person till person. Den moderna människan är dock van vid snabba kolhydrater och omedelbar tillfredsställelse.

En sådan attityd gentemot mat innebär vanligtvis inte sallad och quinoa, utan då handlar det istället om processade köttbullar och potatismos i påse (med kanske lite lingonsylt) eller en härligt lyxig chokladtårta.

Författarna tar i boken upp denna attityd och diskuterar den skam som ofta förknippas med ätandet. Varför kan du inte helt enkelt ta en bulle och bara njuta – varför måste det vara så svårt? Varför blir det istället tre bullar?

Poulsen och Sandin menar att kontrollförlusten som vi upplever när vi möts med sockerfyllda frestelser inte är något vi kan rå över. Det ligger i namnet: kontrollförlust innebär förstås en förlust av kontrollen – hade du ett val skulle kontrollen sitta kvar!

Enligt författarna räcker det alltså inte med ren viljestyrka, utan det handlar istället om rätt strategier och rätt verktyg.

Sockersuget är svårbesegrat

När det är naturliga instinkter du kämpar emot kommer segern inte serverad på ett fat. Författarna anser att det främsta problemet är processad mat. Sådant som innehåller en massa raffinerat socker och konserveringsmedel och ger dig ett omedelbart rus så fort du sväljer ner det.

Lösningen utgörs inte av något enkelt knep eller en trendig diet, utan det handlar istället om ett helt förhållningssätt. Synen på mat måste ändras och det innebär givetvis en något längre process!

Precis som med vilket beroende som helst är det inte enkelt, eller ens möjligt, att en dag vakna upp och bestämma dig för att det nu räcker. Förändring måste ske i stadier och på ett hälsosamt sätt. Målet är förstås att kicka beroendet och få full kontroll över kosten!

Sammanfattning

Lär dig leva sockerfri – en självhjälpsbok vid sockerberoende är en bok som rekommenderas till dig som känner att sockret har alldeles för mycket makt över ditt liv. Om sockret ofta smyger sig in när du äter – exempelvis extra sylt till gröten eller flera bullar till fikat – behöver du rätt strategier för att slå beroendet.

Det är precis vad du får här. Boken erbjuder inte något enkelt knep som går att lära sig på en dag, men här finns en hel guldgruva av värdefull information som du kan ta del av om du vill slippa sötsuget som plågar tankarna varje dag!

Även om du inte känner att du är sockerberoende är Lär dig leva sockerfri ett utmärkt verktyg att använda till viktminskning eller helt enkelt om du vill äta mindre socker än du gör idag.

Sockerberoende är en fråga som inte tas särskilt seriöst nuförtiden, men grundarna av LevaSockerfri tar det hela på allvar. Läs gärna igenom boken själv och se ifall du lyckas göra livet helt sockerfritt!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

1 svar på ”Bokrecension: Lär dig leva sockerfri – en självhjälpsbok vid sockerberoende”

  1. Jag trodde jag var ensam om att vilja dricka Cola i princip varje timme under dygnets alla timmar!
    Glad att någon tagit sig tiden att skriva lite om ämnet.
    Jag tycker ‘Lär dig leva sockerfri’ är en helt fantastisk bok som inspirerar till mer välmående!

    Svara

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇