Bokrecension: Kramabstinens: skramlad scenpoesi av Louise Halvardsson

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Pandemin Àr nÄgot som drabbat alla svenskar i olika utstrÀckning, och Àr nÄgot som man förstÄs mÄste ta pÄ allvar. Samtidigt finns det en aspekt av livet som ofta blir bortglömd i denna era av karantÀner, social distansering och ansiktsmaskar, och det Àr just det sociala.

MĂ€nniskor Ă€r ju sociala varelser som behöver nĂ€rkontakt med folket runt omkring. Man vill dela med sig av sina idĂ©er, tankar och kĂ€nslor till omvĂ€rlden, och sĂ€rskilt till dem man Ă€lskar. 

Men det Àr nÄgot som Àr svÄrt att Ästadkomma nÀr man inte ens fÄr nÀrma sig folk fysiskt. Sociala forum pÄ internet kÀnns inte riktigt likadant. Slutresultatet blir att mÄnga svenskar idag kÀnner sig ensamma, och det faktum att allt det ovan nÀmnda Àr nödvÀndigt och oundvikligt kÀnns inte som nÄgon större tröst.

Det Àr med denna ensamhet i Ätanke, en ensamhet som blivit till under coronapandemin, som författaren Louise Halvardsson skrivit boken Kramabstinens: skramlad scenpoesi.

Boken relaterar till ensamhet i dess olika former. 

Dessutom fÄr man lÀra sig om hur pandemin pÄverkat upptrÀdare sÄsom scenpoeter, dÀr instÀllda events, en begrÀnsad publik och olagliga trÀffar nu blivit normen. Louise Halvardsson Àr nÀmligen inte bara författare, utan Àven en poet och upptrÀdare.

I boken fÄr man lÀra sig mer om hur hon balanserat sitt behov av att upptrÀda och dela med sig av kÀnslorna, med samhÀllets behov i stort.

I denna artikel fÄr man lÀra sig lite mer om denna intressanta bok.

Vad Àr scenpoesi?

Rent definitionsmĂ€ssigt Ă€r scenpoesi helt enkelt en form av poesi som framförs pĂ„ scen, vanligtvis av poeten sjĂ€lv. Det Ă€r ofta man fĂ„r höra uttrycket ”Poetry Slam”, men det Ă€r egentligen inte en typ av poesi, utan en tĂ€vling inom scenpoesi och spoken-word.

Scenpoesi Àr ett fenomen som ofta framstÀlls som nÄgot vÀldigt sofistikerat, eller kanske rentav snobbigt. Men egentligen handlar scenpoesi ofta om den alldagliga mÀnniskans existentiella upplevelser och djupare kÀnslor.

Det som dyker upp i scenpoesi Àr alltsÄ sÄdant som gemene man (och kvinna) faktiskt kan relatera till. Scenpoesi kÀnns dÀrför som nÄgot sÀrskilt relevant i dessa oroliga tider.

Vem Àr Louise Halvardsson?

Louise Halvardsson Ă€r sjĂ€lv bĂ„de författare och poet. Hon har lĂ„ng erfarenhet inom just scenpoesi. Halvardsson har framfört dikter i alla möjliga situationer: pĂ„ gator, torg, teatersalonger, festivaler, skolor – för att nĂ€mna nĂ„gra fĂ„ exempel.

Hon har Àven samarbetat med musiker för att ge en fullstÀndig emotionell upplevelse till Ähörarna. För Halvardsson Àr alltsÄ poesi nÄgot fundamentalt mÀnskligt, som hon vill dela med sig av till folk oavsett var de befinner sig.

Hon debuterade som författare Är 2007 med boken Punkindustriell hÄrdrockare med attityd. Boken kom att vinna Slangbellan, ett pris som tilldelas av Författarförbundet. Sedan dess har hon gett ut fler böcker samt en diktsamling.

Författaren Àr dessutom en förelÀsare och utbildare, som inspirerat mÄnga unga svenskar att börja skriva poesi.

Poesi kan vara ett utlopp för det allra djupaste i sjÀlen; en perfekt hobby att plocka upp nu nÀr man eventuellt har lite extra fritid och mycket att dela med sig av.

Kramabstinens

En kram Àr nÄgot sÀrskilt mÀnskligt och intimt. Att hÄlla nÄgon tÀtt intill kroppen utsöndrar endorfiner och vÀrmer hjÀrtat. Det Àr en grundlÀggande social handling som numera mÄste undvikas.

Det kÀnns rÀtt sorgligt att nÄgot sÄ simpelt, nÄgot som vi kommit att förlita oss pÄ för tröst och kÀrlek, inte lÀngre Àr möjligt.

Pandemin Àr förstÄs den huvudsakliga orsaken till det, men trots att kramabstinens numera Àr nödvÀndigt ligger behovet kvar djupt inom oss.

Boken Kramabstinens: skramlad scenpoesi handlar dock inte endast om det som beskrivs i titeln.

Ensamhet kan dyka upp i mÄnga olika former. Halvardsson beskriver hÀr kÀnslorna kring hennes avsaknad av en biologisk klocka, sorgen över sin döda mormor och fikarumsskrÀck, bland annat.

Olika former av ensamhet som inte gÄr att undvika, oavsett vem man Àr som person.

Hon berÀttar dessutom om den ensamhet som uppstÄtt som scenpoet, nÀr hon inte kunnat upptrÀda sÄ som hon velat och behövt. Livet som scenpoet kom att Àndras drastiskt, utan nÄgon ordentlig varsel. Det Àr nÄgot som pÄverkat bÄde mÄendet och försörjningen för mÄnga poeter runtom landet.

Halvardssons upplevelser som scenpoet Àr kanske nÄgot som de flesta inte kan relatera till, men det underliggande temat av ensamhet resonerar starkt hos alla lÀsare.

Det Àr mÄnga som blivit av med jobbet, familjemedlemmar och vÀnner pÄ grund av coronapandemin. KÀnslan av att hela livet har omkullkastats Àr nÄgot som gÄr att relatera till Àven för de som inte upptrÀder för en publik.

Poesi och prosa i harmoni

Louise Halvardsson Àr bÄde poet och författare. Man fÄr dÀrför i Kramabstinens: skramlad scenpoesi det bÀsta frÄn bÄda vÀrldar. HÀr ser man poesi och prosa i harmoni, eftersom författaren blandar in dikter med hennes personliga erfarenheter och anekdoter.

Det gör det hela mer personligt och kÀnslomÀssigt, vilket ger mer inlevelse i boken som helhet.

Man fÄr dessutom ett smakprov pÄ hur Halvardssons upptrÀdanden ser ut. Det Àr nog mÄnga som fÄtt upp intresset för scenpoesi efter att ha lÀst boken! Exempel pÄ en speciell dikt i Kramabstinens Àr:

“Vi har mĂ„lat in oss i ett hörn

men det Àr bara vi som vet

att om vi trycker tillrÀckligt hÄrt

med vÄra rosa fingrar

kommer vĂ€ggarna falla”

Summering

Kramabstinens: skramlad scenpoesi Ă€r alltsĂ„ en otroligt intressant bok som handlar om mycket mer Ă€n enbart scenpoesi. Det underliggande temat Ă€r ensamhet – nĂ„got som mĂ„nga kan relatera till i dessa oroliga tider.

Halvardsson beskriver olika typer av ensamhet som hon upplevt, bĂ„de i det privata livet och i livet som poet och upptrĂ€dare. 

I boken blandar författaren bÄde prosa och dikt för en unik upplevelse som man inte fÄr lÀsa sÀrskilt ofta.

Det ger boken en mer personlig och intim kÀnsla, nÀstan som om man var Ähörare under ett av Halvardssons upptrÀdanden.

Boken rekommenderas starkt bÄde till den som Àr intresserad av poesi och den som Àr intresserad av hur andra mÀnniskor upplevt pandemin. En autentisk bok med mycket kÀnsla!

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi Ă€r, som namnet pĂ„ sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har dĂ€rför valt att starta den hĂ€r sajten i syfte att publicera vĂ„ra alldeles egna boktips i hopp om att det hjĂ€lper mĂ€nniskor dĂ€r ute att finna en ny bok att blĂ€ddra i eller en ny ljudbok att lyssna pĂ„ 🎧

Just nu kan du lyssna pĂ„ ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjĂ€nsten Nextory, nĂ„got vi Ă€r vĂ€ldigt mĂ„na att tipsa om dĂ„ vi tycker det Ă€r en helt fantastisk deal. Se Ă€ven till att se vĂ„r stora jĂ€mförelse av de olika ljudbokstjĂ€nsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inlÀggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇