Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

Bokrecension: Kramabstinens: skramlad scenpoesi av Louise Halvardsson

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Pandemin är något som drabbat alla svenskar i olika utsträckning, och är något som man förstås måste ta på allvar. Samtidigt finns det en aspekt av livet som ofta blir bortglömd i denna era av karantäner, social distansering och ansiktsmaskar, och det är just det sociala.

Människor är ju sociala varelser som behöver närkontakt med folket runt omkring. Man vill dela med sig av sina idéer, tankar och känslor till omvärlden, och särskilt till dem man älskar. 

Men det är något som är svårt att åstadkomma när man inte ens får närma sig folk fysiskt. Sociala forum på internet känns inte riktigt likadant. Slutresultatet blir att många svenskar idag känner sig ensamma, och det faktum att allt det ovan nämnda är nödvändigt och oundvikligt känns inte som någon större tröst.

Det är med denna ensamhet i åtanke, en ensamhet som blivit till under coronapandemin, som författaren Louise Halvardsson skrivit boken Kramabstinens: skramlad scenpoesi.

Boken relaterar till ensamhet i dess olika former. 

Dessutom får man lära sig om hur pandemin påverkat uppträdare såsom scenpoeter, där inställda events, en begränsad publik och olagliga träffar nu blivit normen. Louise Halvardsson är nämligen inte bara författare, utan även en poet och uppträdare.

I boken får man lära sig mer om hur hon balanserat sitt behov av att uppträda och dela med sig av känslorna, med samhällets behov i stort.

I denna artikel får man lära sig lite mer om denna intressanta bok.

Vad är scenpoesi?

Rent definitionsmässigt är scenpoesi helt enkelt en form av poesi som framförs på scen, vanligtvis av poeten själv. Det är ofta man får höra uttrycket ”Poetry Slam”, men det är egentligen inte en typ av poesi, utan en tävling inom scenpoesi och spoken-word.

Scenpoesi är ett fenomen som ofta framställs som något väldigt sofistikerat, eller kanske rentav snobbigt. Men egentligen handlar scenpoesi ofta om den alldagliga människans existentiella upplevelser och djupare känslor.

Det som dyker upp i scenpoesi är alltså sådant som gemene man (och kvinna) faktiskt kan relatera till. Scenpoesi känns därför som något särskilt relevant i dessa oroliga tider.

Vem är Louise Halvardsson?

Louise Halvardsson är själv både författare och poet. Hon har lång erfarenhet inom just scenpoesi. Halvardsson har framfört dikter i alla möjliga situationer: på gator, torg, teatersalonger, festivaler, skolor – för att nämna några få exempel.

Hon har även samarbetat med musiker för att ge en fullständig emotionell upplevelse till åhörarna. För Halvardsson är alltså poesi något fundamentalt mänskligt, som hon vill dela med sig av till folk oavsett var de befinner sig.

Hon debuterade som författare år 2007 med boken Punkindustriell hårdrockare med attityd. Boken kom att vinna Slangbellan, ett pris som tilldelas av Författarförbundet. Sedan dess har hon gett ut fler böcker samt en diktsamling.

Författaren är dessutom en föreläsare och utbildare, som inspirerat många unga svenskar att börja skriva poesi.

Poesi kan vara ett utlopp för det allra djupaste i själen; en perfekt hobby att plocka upp nu när man eventuellt har lite extra fritid och mycket att dela med sig av.

Kramabstinens

En kram är något särskilt mänskligt och intimt. Att hålla någon tätt intill kroppen utsöndrar endorfiner och värmer hjärtat. Det är en grundläggande social handling som numera måste undvikas.

Det känns rätt sorgligt att något så simpelt, något som vi kommit att förlita oss på för tröst och kärlek, inte längre är möjligt.

Pandemin är förstås den huvudsakliga orsaken till det, men trots att kramabstinens numera är nödvändigt ligger behovet kvar djupt inom oss.

Boken Kramabstinens: skramlad scenpoesi handlar dock inte endast om det som beskrivs i titeln.

Ensamhet kan dyka upp i många olika former. Halvardsson beskriver här känslorna kring hennes avsaknad av en biologisk klocka, sorgen över sin döda mormor och fikarumsskräck, bland annat.

Olika former av ensamhet som inte går att undvika, oavsett vem man är som person.

Hon berättar dessutom om den ensamhet som uppstått som scenpoet, när hon inte kunnat uppträda så som hon velat och behövt. Livet som scenpoet kom att ändras drastiskt, utan någon ordentlig varsel. Det är något som påverkat både måendet och försörjningen för många poeter runtom landet.

Halvardssons upplevelser som scenpoet är kanske något som de flesta inte kan relatera till, men det underliggande temat av ensamhet resonerar starkt hos alla läsare.

Det är många som blivit av med jobbet, familjemedlemmar och vänner på grund av coronapandemin. Känslan av att hela livet har omkullkastats är något som går att relatera till även för de som inte uppträder för en publik.

Poesi och prosa i harmoni

Louise Halvardsson är både poet och författare. Man får därför i Kramabstinens: skramlad scenpoesi det bästa från båda världar. Här ser man poesi och prosa i harmoni, eftersom författaren blandar in dikter med hennes personliga erfarenheter och anekdoter.

Det gör det hela mer personligt och känslomässigt, vilket ger mer inlevelse i boken som helhet.

Man får dessutom ett smakprov på hur Halvardssons uppträdanden ser ut. Det är nog många som fått upp intresset för scenpoesi efter att ha läst boken! Exempel på en speciell dikt i Kramabstinens är:

“Vi har målat in oss i ett hörn

men det är bara vi som vet

att om vi trycker tillräckligt hårt

med våra rosa fingrar

kommer väggarna falla”

Summering

Kramabstinens: skramlad scenpoesi är alltså en otroligt intressant bok som handlar om mycket mer än enbart scenpoesi. Det underliggande temat är ensamhet – något som många kan relatera till i dessa oroliga tider.

Halvardsson beskriver olika typer av ensamhet som hon upplevt, både i det privata livet och i livet som poet och uppträdare. 

I boken blandar författaren både prosa och dikt för en unik upplevelse som man inte får läsa särskilt ofta.

Det ger boken en mer personlig och intim känsla, nästan som om man var åhörare under ett av Halvardssons uppträdanden.

Boken rekommenderas starkt både till den som är intresserad av poesi och den som är intresserad av hur andra människor upplevt pandemin. En autentisk bok med mycket känsla!

Inlägg senast uppdaterat: 27 maj, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇